Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

2LP 2024, PHR Records / anarcho-punk, hardcore / Česko

Slovenská skupina NONCONFORMIST byla aktivní mezi roky 1993 až 2002, co se nahrávek týká. Stihla čtyři, stejný je počet stran dvou desek vydaných pod PHR Records, na které se vešla kompletní diskografie košických anarcho-hardcoristů & punkerů. Ti nahrávky původně rozmístili na čtyři různé nosiče, „Demo“ vyšlo na kazetě, poté vyšel sedmipalec „Open Your Eyes“, následoval vinyl o průměru 10 palců „Touch Reality“ a finální materiál vyšel na 12“ split LP s ATTITUDE.

Rozmístění nahrávek na deskách trochu postrádá logiku, respektive není dodržena chronologie jejich vzniku, nejstarší demáč je totiž až na poslední straně D.

A: Začíná se tedy „Open Your Eyes“ z roku 1994. Ostrý hardcore punk, ženský a mužský hlas, brumlající baskytara, skřípající kytara, solidně dunící bicí, hodně šustivých činelů, nepříliš kvalitní zvuk. Osm skladeb, délka minuta až tři, celkem cca osmnáct. Tempo se mění, vedle rychlých HC paleb se vyskytují i pomalejší punkové věci, ale nejedná se o takový ten hopsa hejsa punk, ale o zatěžkanější podobu žánru. Vokály se taky různě proměňují, slečna spíše křičí/ječí, zpěvák většinou používá hlubší srozumitelnou polohu, často pějí oba unisono a kontrast mezi nimi je zajímavý – někdy ale nesedí slova do muziky. Občas vyjede kytarová vyhrávka, občas hrají prim typické HC postupy, které používala spousta kapel už v osmdesátých letech, celkově bych ofiko prvotinu označil jako typický produkt doby, který ani po těch třiceti letech neztratil naléhavost.

B: „Touch reality“ bylo nahráno v roce 1997 a zvuk je o poznání lepší, v podstatě všechny nástroje zní lépe, hlavně kytara a činely, ale sound zní dobře jako celek. Muzika je propracovanější, i zpěvy se posunuly, není to jen o tom nasrání, ale taky o přemýšlení, aby slova do dané pasáže dobře pasovala a nebylo třeba slova drmolit jako u předešlé nahrávky. Celkově zní tento zářez agresivněji i zemitěji, místy lehce sludge, místy lehce grind, je tedy rozkročenější a přitom intenzivní, celkově o poznání lepší než předchůdce. Velmi silně působí rychlé střídání ženského a mužského hlasu např. v „Dotkni sa skutočnosti“, ale nechybí ani punkové rytmy, které reprezentuje hlavně „Kam?“, v níž si kapela vybrala nejslabší chvilku, byť kratinkou – halekání „óóóooo“ na pozadí zní protivně. Mnohem lepší jsou rytmicky zapeklitá „Počul som hovoriť“ nebo rychloběžka „Plný nenávisti“. Překvapením je závěrečná „Už sú tu zas“, která se rozjíždí odlehčeně, rockově, a postupně se překlápí v punkovou klasiku model 77.

C: „Sight Of Our Times…“ (2001) je sice posledním zářezem NONCONFORMIST, ale tady se proti předchozí nahrávce žádná velká progrese nekoná. Skoro bych řekl, že je to regrese, kapela se vydala do světa jednoduššího punku, zmizel i ženský zpěv, v obou případech mi to přijde škoda. Na druhou stranu se tomu punku nedá nic moc vytýkat, je to spíše o vkusu nebo možná o tom, že předchozí tvrdé strany navodily jinou atmosféru. Když se oprostím od dojmů, tak vlastně musím zase uznat, že muzika to není špatná, že i v tom punku uměli pánové chodit a dokázali složit slušné písničky. Melodičtější, s chytlavými sborovými refrény, s proměnlivými zpěvy, o které se asi dělilo více členů sestavy. O tvůrčím vrcholu, na rozdíl od vydavatele a jeho promo textu, bych ale nemluvil, tím je pro mě předchozí „Touch reality“.
 
D: Nejstarší demáč pořídila kapela před více než třiceti roky, krátce po rozpadu federace v roce 1993. Zvuk je katastrofální, muzika triviální a výkony všech protagonistů úsměvné. Což je možná příkré hodnocení, ale nechme stranou ohledy, prostě to tak je. Kapela začínala a drhla triviální HC punk, v kterém se nechal sem tam objevit záblesk něčeho zajímavějšího. Zajímavé je srovnání několika skladeb, které byly na demu a následně na „Open Your Eyes“ – na druhém počinu došlo k jejich přearanžování a k dalším změnám, které měly smysl a vdechly songům nový život. „Demo“ tedy beru jako dokument doby, který se poslouchá obtížně. A celkem chápu i to, že bylo nakonec zařazeno na konec, protože na první straně by mohlo nejednoho neznalého věci odradit od poslechu dalších stran – respektive při nasávání alba na streamech od dalšího poslechu a případně pořízení fyzických nosičů.

Nedílnou součástí muziky jsou v HC světě samozřejmě texty. NONCONFORMIST je měli angažované, vyjadřovali se k různým problémům tehdejšího světa, ale vesměs platí i na dnešek, protože v určitých směrech se toho až tolik nezměnilo. Politika, práva zvířat, sociální problematika, války, antifašismus, ale taky prst namířený do vlastních řad, úsměvně působí jen atak vůči CD nosičům, to už se dnes moc nevidí. 

Přední stranu obalu zdobí obrázek divokého vlka, oba vinyly jsou uloženy ve společné kapse, která má logicky silnější hřbet. A nejen tak silný, aby se vměstnaly obě desky, ale taky další materiál:
1. dvojlist s texty ke všem skladbám a spoustou dobových fotek – perfekt, graficky taky bez výhrad, co chybí jsou sestavy, které jednotlivé nahrávky pořídily, a studia, kde se nahrávalo;
2. plakátek, na kterém je kresba pankáče s cedulí „stop“ a „haraburbím“ okolo, šlo o plakát k „Open Your Eyes“, na druhé straně jsou dobové plakáty a další kresba;
3. leták propagující soukromou přírodní rezervaci Vlčia; https://www.wolf.sk/sk/kup-si-svoj-strom/sukromna-prirodna-rezervacia-vlcia
4. dvojlist č. 2, na jedné straně je obraz s lesními a mysliveckými motivy, na druhé informace o uvedené rezervaci Vlčia, rezervaci Rysia a seskupení Vlk, které se zabývá ochranou přírody. Čtení je to pozoruhodné, soukromé rezervace nejsou běžné, na Slovensku vznikla vůbec první svého druhu ve střední a východní Evropě – a že byly s jejím vznikem (povolením od úřadů) velké starosti, o tom svědčí fakt, že od podání žádosti do schválení uplynulo 1 722 dní. 

Ony přírodní přílohy samozřejmě nejsou součástí jen tak pro nic za nic, 2LP je zároveň benefitem pro Vlka, takže každý kupující si jednak pořídí všechny skladby NONCONFORMIST na vinylech a zároveň podpoří dobrou věc.

Reedice – nebodováno. 

Seznam skladeb:

  • Strana jedna stopa (7“ „Open Your Eyes“ 1994)
  1. V mene
  2. Kozmopolitná
  3. Systém v nás
  4. Hej!
  5. Väzni bez viny
  6. Do vlastných radov
  7. Otvor svoje oči
  8. Stop vivisekcii! 
  • Strana dvě stopy (10“ „Touch Reality“ 1997)
  1. Vina v nás samých
  2. Dotkni sa skutočnosti
  3. Nezmieritelní
  4. Kam?
  5. Počul som hovoriť
  6. Všetci spolu
  7. Plný nenávisti
  8. Hej vy páni
  9. Hry nevedomosti
  10. Už sú tu zas
  • Strana tři stopy (12“ „Sight Of Our Times“ 2002)
  1. Tancuj
  2. Exodus
  3. Sen
  4. Obraz doby
  5. Jedna cesta
  6. Sme to stále my?
  7. Vojna slov
  • Strana čtyři stopy (MC „Demo“ 1993)
  1. Kto vám dal právo?
  2. Hej
  3. Ignorant
  4. Kozmopolitná
  5. Do vlastných radov
  6. V mene
  7. CD bullshit
  8. Stop vivisekcii!
  9. Antibyrokratická
  10. Väzni bez viny

Čas: cca 84 min.

Sestava:

  • neuvedena

Bandcamp
PHR


Zveřejněno: 09. 05. 2024
Přečteno:
497 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář