Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
OBSCENE EXTREME 2024

CD/LP/MC, Mission Two Entertainment / thrash metal, crossover, HC, punk / USA

V lednu 2019 pionýr NYHC scény a floutek v jedné osobě, majitel černého pásku brazilského bojového umění jiu-jitsu Harley Flanagan „poustnul“ na fejsovej kapelní profil hlášku „jako CRO-MAGS pojedu koncertní šňůru oslavující 30 let od vydání alba ,Best Wishes‘. Já vlastním obchodní značku CRO-MAGS a CRO-MAGS jsou já. Já jsem vytvořil CRO-MAGS“, což všechno zní hodně jájínkovsky, ale v podstatě je nutno dát mu za pravdu. Od poslední studiovky „Revenge“ uběhlo 20 let, což přispělo k velkému očekávání, jaké letošní „In the Beginning“ vlastně bude. 

Jako předzvěst avizovanému albu vypustili CRO-MAGS vloni dvě průzkumné sondy v podobě EP „Don’t Give In“, „From the Grave“ a letos navíc singl „The Final Test“, což mohlo potvrdit (vyvrátit) teorii o komerčním (ne)úspěchu resurektované skupiny. Členové CRO-MAGS Gabby Abularach a Garry „G-Man“ Sullivan de facto i v době hibernace nezaháleli a nakumulovanou energii upouštěli v projektu HARLEY FLANAGAN (2015-2019). Po nějakou dobu existovaly dva projekty s identickým názvem CRO-MAGS, jeden duševně „vlastnil“ Harley a druhý John Joseph Bloodclot, bývalý zpěvák, který dal několikrát CRO-MAGS vale, aby se opět znovu vrátil, což nemohlo skončit jinak než soudním sporem, což v Americe umí dovést někdy až do roviny ad absurdum. Nakonec soudní dvůr přiklepl značku CRO-MAGS Flanaganovi, na Josepha zbyla modifikace CRO-MAGS JM. Flanagan ke členům sólového projektu zlanařil kytarového sekerníka a bývalého člena SUICIDAL TENDENCIES Rocky Georga. 

Flanaganovi bylo jasné, že pokud se chtějí (a že kurva chtějí) posunout, musí se vrátit ke kořenům, což nejen že hlásají v názvu alba, ale dokazují ve studiu. První skladba „Don´t Give In“, která začíná spíše kulisou zvukové zkoušky, poskytuje poslední možnost odskočit si na záchod, popř. šluknout z kolujícího brka; pověstný klid před bouří. V nejkratší skladbě „Drag You Under“ začínáme registrovat sloky plné frustrace a hněvu, které se prolínají celým crossoverovým hnutím „Sometimes life is a real motherfucker, Sometimes it feels like life is trying to drag you under“ a vštípí svižné tempo, kterým bylo prošpikováno debutové „The Age of Quarrel“. „No One´s Victims“, „From the Grave“, „No One´s coming“, Dirty Rotten Imbecilské thrashové aranže, sekané kytarové riffy, hluboce rezonující basová tětiva, návrat tam, kde to před dvaceti roky albem „Revenge“ zapíchli. 

„PTSD“, volnější rozjezd, estrádní bicí, kvílivé mini sólo jako tapeta, Flanagan lituje, že nemůže odčinit některé věci, které v minulosti udělal. „Final Test“, mučivá kytara, moderátor komerční TV hlásící se z místa hrůzného zločinu v NY, jediná z mála skladeb, kde Harley zpívá hlasem obyčejného smrtelníka, připomínajíc Benji Webba z metal/punkových DUB WAR. Soundtracková instrumentálka „Between Wars“ ke stejnojmennému filmu s M. Imperiolim v hlavní roli, kde dostal svou hereckou šanci také Flanagan, Carlos Lamont Cooper smyčcem cella mysteriózně prořezává životní prostor, ozdoba alba. 

Ve středním tempu pohupující se z obou stran telefonickým hovorem ohraničená „Two Hours“ zvolňuje nabrané otáčky, Harley nasraným tónem vypráví příběh. „One Bad Decision“, „Don´t Talk About“, „There Was a Time“, tempo parní lokomotivy s mohutným logem NYHC před komínem, pospolitost s bratry ve zbrani (MADBALL, SICK OF IT ALL) a také s neexcentrickými BAD BRAINS. Inspirací a obdivem k baskytaristovi a duši washingtnonských BB Darrilu Jeniferovi Flanagan nikdy nešetřil. „No Turning Back“ halekačka s dokola vyvolávajícím refrénem, že není cesty zpět, trošku plytké téma, ale být originální po čas celého alba umí málo kdo, pokud vůbec někdo. S koncem skladby přichází na pomoc dětský sbor.

„In the Beginning“ potvrdilo, že CRO-MAGS jsou ti, kteří přemostili nehostinné punkové pobřeží s údernou thrashovou zátokou a právem by si mohli v metrologickém ústavu patentovat měrnou jednotku pro crossover rovnající se 1 Cro-mags. Flanagan si ulevil po letitých sporech o vlastnictví kapely a je na něm znát chuť valit violentní HC dál. Pokud k tomu přidáme znatelný posun ve vývoji zvukových záznamů a postprodukčních technologií, máme tady comeback par excellence. Pro vyznavače prkýnek, kteří neposedný board již vyměnili za stabilitu gaučového pelechu, produkt hodný označení „instabuy“.
         
Seznam skladeb:

  1. Don´t Give in
  2. Drag You Under
  3. No One´s Victims
  4. From the Grave
  5. No One´s Coming
  6. PTSD
  7. The Final Test
  8. One Bad Decision
  9. Two Hours
  10. Don´t Talk About
  11. Between Wars
  12. No Turning Back
  13. There Was a Time

Čas: 38:25

Sestava:

  • Harley Flanagan – zpěv, basa
  • Gabby Abularach – kytara
  • Garry „G-Man“ Sullivan – bicí
  • Rocky George – kytara

http://www.cromags.com/
Myspace
YouTube

 


Zveřejněno: 24. 08. 2020
Přečteno:
1024 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 08. 2020 14:33 napsal/a Bury
Jo jo
Naprostý souhlas, je to skvělá deska, která fakt šlape. Za mě 8/10, takže jedno z alb roku. Zrovna včera jsem říkal, že bych zašel na nějaký NYHC, ale na to si asi ještě nějaký čas počkáme...