Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
HUSMAN FEST

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červenci 2020 + tipy na koncerty.

Bury

KULTRA! (Česko) – „K nevíře“ 
Punk’n’bass’n’dub’n’trash’n’disco’n’roll, Malárie Rec., Cultburger Rec., FFUD Rec. 
První prázdninový den vyjde druhá deska rožnovské kapely, která působila během 90. let a po několikaleté pauze se před nějakým časem vrátila zpět jako trio se softwarovým bubeníkem a samplerem. Podle prvních dvou ochutnávek půjde o zajímavou kombinaci elektrických kytar a elektroniky v šlapavém tempu s kvalitními texty typickými pro kapely z Valašska. Na LP/CD bude jedenáct skladeb, v nichž hostují Bára aka Tambaro Lutta z kapely GOJI a Ctib z CHOROBOPOP. Dlouho očekávané album bude určitě aspirantem na tuzemskou desku roku. 

VOIVOD (Kanada) – „The End Of Dormancy“
Sci-fi metal, Century Meria Records 
Kanadská legenda chystá na 10. července vydání nového EP, které bude obsahovat na první straně novou osmiminutovou kompozici, na béčku pak její koncertní provedení a jeden živák navrch. Hudebně je to zase muzika jak z jiného vesmíru, trochu do avantgardy a díky hostujícím dechovým nástrojům až do jazzu. 

INTER ARMA (USA) – „Garbers Days Revisited“ 
Metal, Relapse Records 
Album s osmi svojsky pojatými cover verzemi nabídne 10. července kapela INTER ARMA z Virginie. Tak trochu jinak budou k zaslechnutí skladby interpretů jako NINE INCH NAILS, Prince, CRO-MAGS nebo MINISTRY. Vždyť sama kapela kombinuje doom, sludge čí black. 

ZOMBI (USA) – „2020“ 
Progressive rock, Relapse Records 
17. července vyjde novinka multi-instrumentálního dua ZOMBI z Pittsburghu. Devět instrumentálek bude směsicí ambientního a progresivního rocku. Prostě pohodová kytarová poslechovka. 

IMPERIAL TRIUMPHANT (USA) – „Alphaville“ 
Avantgarde metal, Century Meria Records 
Poslední den v měsíci vydá trio z New Yorku, které sází na progresi i extrémy, své čtvrté album. Podle pilotního singlu „Rotted Futures" můžeme čekat kombinaci podivných melodií, disharmonických kláves a bestiálního murmuru. Tohle asi bude hlavně pro fajnšmekry libující si v podobně zvrácených ujetostech. 

Tipy na koncerty: 
4. 7. Metal! (MALIGNANT TUMOUR, S.S.O.G.E., ANTIGOD atd.), Ostrava – Slezskoostravský hrad 
25. 7. Festa de la Pohoda, Vodňany – Sokolská louka 

 

Kubina

DEATHSTORM (Rakousko) – "'For Dread Shall Reign"
Thrash metal, Dying Victims Productions
Banda z Grazu vydává 31. července čtvrtou řadovku, která bude obsahovat deset narubaných thrashových pecek. Dva roky starý record "Reaping What Is Left" se mi zaryl hluboko pod kůži. Především pro propracovanost jednotlivých skladeb, agresivitu a střídání temp. Proto mě dost zajímá, jestli si Rakušané náhodou nenastavili laťku příliš vysoko. Z ochutnávek "Funereal Dephts" a "Sulphuric Scents" se dá  předpovídat, že by mělo jít o minimálně stejnou jízdu. Tedy poctivou starou školu na vysoké technické úrovni, jež ctí kapely jako SLAYER nebo DEMOLITION HAMMER.  

Tipy na koncerty:
11. 7. Iron River Fest (MAJSTER KAT, LAHAR, RADIATION, PREDICTION, VENATOR, FAÜST), Písek – U Sulana /vyprodáno/
17. 7.. Screaming For Vengeance (EXORCIZPHOBIA, LAID TO WASTE, REFORE, CRIPPLED FINGERS...), Praha – Modrá Vopice

 

Horaguru

CONAN /  DEADSMOKE (Anglie/ Itálie) – „Doom Sessions Vol. 1“
Sludge/stoner/doom metal, Heavy Psych Sounds
Mezinárodní spolupráce žánrově příbuzných kapel. CONAN sleduji a jejich tvorba je mi věru po chuti. Hodně mě baví ten kontrast, kdy se z táhlých těžkých rifů nakopnou k parádnímu nářezu a po chvíli zase zpět k tesknému umíráčku. Italy DEADSMOKE v povědomí nemám, ale po krátkém poslechu musím podotknout, že příbuzenství nezapřou a kritéria daného žánru splňují dokonale. Angličané na svou stranu dvanáctipalce přispěli jednou skladbou, Italové mají kousky dva.

ALIEN QUEEN (Anglie) – „Matriarch“
Death/doom metal, Blackened Death Records
Tady moji zvědavost jednoznačně probudil geniální název kapely. I když kapely… Teprve důkladný průzkum ukázal, že jde o projekt jednoho muže, jmenovitě Richarda Weekse. Vetřelci se to hemží i v textech a na obálce nahrávky. Hudba a produkce je stejně primitivní, jak touha mimozemských potvor po zabíjení. Hnusný zvuk, kompoziční nezralost, díky které skladby zní jak napsané v telefonu za pomoci šikovné aplikace. V takovém světle se mi jeví dvě léta staré EP „Xenomorph“. I přes to všechno má zvláštní kouzlo a jsem zvědavý, kam se Richardovi podařilo posunout.

 

Johan

VALGRIND (Itálie) – „Condemnation “
Death metal, Memento Mori
Italské deathmetalisty mám díky hraní v jižních Čechách v merku, nedávno jsem navíc recenzoval jejich debut, který vyšel v reedici na kazetě. Letos vyjde už čtvrtá řadovka, po dvou letech od předchozího alba, čtyři od toho předtím… Což znamená, že to VALGRIND hrnou nejen hudebně, ale i studiově. Jejich death metal nezapře inspiraci zaoceánskou scénou, asi nejčastěji se blíží MORBID ANGEL, nechybí technika ani razance – a podle ukázky „The Day“ z novinky, která by měla vyjít 27. 7. 2020, se bude hrát znovu podle podobných not. 

Tipy na koncerty:
4. 7. KALLE, WESSELE, Strakonice – Ostrov
18. 7. EXORCIZPHOBIA, ???, Strakonice – garáže za hřbitovem
18. 7. Husman Fest (HYPNOS, NEUROTIC MACHINERY, CUTTERRED FLESH, ELYSIUM, F.O.B., INNERSPHERE, POSTCARDS FROM ARKHAM, SOMETHING LIKE, SOUL DECODER, WHEN GOODBYE MEANS END, Tachov - klášterní zahrada Muzea Českého lesa 
24.-25. 7. ETEF – Enter The Eternal Fire Fest (SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH, SADIST, SUR AUSTRU, NIHILO, SEAR BLISS, ROOT, MINORITY SOUND, PANYCHIDA, ET MORIEMUR, BOHEMYST, F.O.B., MATER MONSTIFERA, SOMNIATE, GÖTTERDÄMMERUNG, V.A.R., 1000 BOMBS, WELICORUSS, DARK SEAL), Volyně – koupaliště 

 

Jindra

HAUNT (USA) – „Flashback“
Heavy metal, Church Recordings
Americké sympaťáky jsem měl možnost vidět na malé scéně písecké Podčáry těsně před vypuknutím události, která nás na určitých místech dodnes dusí hloupatými rouškami. Pokorní vyznavači NWOBHM vyzývající k renesanci žánru, bez kterého by dnes neexistovala kvanta životadárné hudby. Hned prvním EP „Luminous Eyes“ vydaným v roce 2017 se vyhoupli na vrchol hory v resurektované krajině HM. Sexy temperovaný vokál Trevora Churche je hlavním přehledně identifikovatelným aspektem a velká deviza skupiny. Poslední album „Mind Freeze“ (2020) vytvořilo skvělou paralelu ke kultovním předkům a vzbudilo nadšené recenze.   

TUBERO (Filipíny) – „Kapitbahay“ 
Grindcore, Tower of Doom Records
Jaký bizár může být již tak obhroublý žánr grindcore, ztělesňují filipínští TUBERO. Šestice infantilních potrhlíků vystupující v maskách označuje svou produkci jako Kupal Metal / Putang ina mo Metal. Jejich hudební disharmonický projev doplňují songy zpívané v rodném jazyce. Standardnímu nástrojovému zastoupení se vymyká jeden za členů obsluhující počítačovou klávesnici. Jedná se o čistý a nespoutaný únik energie potvrzující ničím a nikým nesvazující postoje. Dalším paradoxem je, že EP „Kapitbahay“ obsahuje pouze jeden zásek v délce 2:30 min. Pokud byste si chtěli udobřit nasraný sousedy, TUBERO je tou nejlepší volbou. 

VOIVOD (Kanada) – „The End Of Dormancy“
Sci-fi metal, Century Meria Records
Název EP nabádá k ukončení období bez fyzické aktivity, během které je aktivován pouze bazální metabolismus, což pro fanoušky kanadských VOIVOD znamená další porci thrash metalu s přívlastkem sci-fi, v tomto případě pouze EP. Zdálo se, že úmrtí hlavního hrdiny Piggyho bude mít pro kapelu fatální následky. Od té doby uplynulo 15 let a VOIVOD jsou stále v kurzu. Na EP je opět notná porce experimentu, v tomto případě zařazení žesťových mosazných plechů. EP vydává Century Media Records.

IRAE (Portugalsko) –  „Lurking in the Depths“
Black metal, Signal Rex
Portugalský neznaboch Hugo Leal (aka Vulturius) je průkopníkem v současnosti hodně populárních jednohlavých projektů. IRAE se pyšní členstvím v syndikátu tzv. The Black Circle, který je tvořen kapelami z této části Pyrenejského poloostrova, např. MONS VENERIS, DECREPITUDE. Konzervativní syrový black metal jako stvořený pro rituály lesních skřetů během nokturnálních obřadů. Démonický hlas, obhroublé jednoduché akordy, vytrvalé bicí, to vše lemuje vstupní bránu do rituálního podzemí; zabaleno do lo-fi produkce. Vychází u Signal Rex na CD, MC, vinylu a v algoritmu nul a jedniček.   

POLTERGEIST (Švýcarsko) – „Feather Of Truth“
Thrash metal, Massacre Records
Veteráni thrashmetalové scény mají známku POLTERGEIST zaregistrovanou již 33 let, kvůli 17leté pauze ale vydávají teprve 5. studiové album. Švýcarští harcovníci vytvořili soudržné album, co se týká zvuku a struktury skladeb, které mají old school thrashmetalový náboj, díky kterému je unifikované celé album. Každý song má do morku kosti DNA s jasným původem v thrash metalu. Každé skladba je navíc čitelně přikloněna ať již ke speed metalu, melodickému vyjádření, nebo klasickému thrash soundu. Album vychází 3. července u Massacre Records.

Tipy na koncerty:
18.7. Cidre Punk Fest (ANTIGEN, ZPUTNIK, WOUNDED KNEE…), Újezd u Chanovic

 

Prepil

DISAVOWED (Holandsko) – „Revocation of the Fallen“
Brutal death metal, Brutal Mind
V červenci mají svátek fanoušci brutálních odnoží death metalu, a to hned z několika důvodů. Jeden z nich se jmenuje „Revocation of the Fallen“ a je to název nového, dlouho očekávaného alba holandské legendy DISAVOWED. Po 13 letech od vysoce ceněného počinu „Stagnated Existence“ přichází kapela s novým materiálem, který by měl potvrdit, zda se tito evropští představitelé amerického BDM stále mohou počítat mezi elitu starého kontinentu v daném žánru. Osobně o tom nepochybuji a neočekávám nic jiného než našlehaný a výživný brutal death té nejvyšší kvality.

DEFEATED SANITY (Německo) – „The Sanguinary Impetus“
Technical brutal death metal, Willowtip Records
Jestliže jsem zmínil DISAVOWED jako legendu, tak o DEFEATED SANITY to platí v ještě větší míře. Lille Gruber a jeho ansámbl se rovněž vzhlédli v americké větvi tohoto stylu, a dá se říct, že ho dovedli k dokonalosti a k maximu, co se týče brutality i techniky. Novinka už koluje po internetu minimálně dva měsíce, Willowtip Records ji však oficiálně vydává 24. července. Dá se očekávat, že na vstřebání a pochopení alba bude potřeba nějaký ten pátek i pro otrlé posluchače. Už teď se ale dá říct, že očekávání jsou maximální, tak jako se předpokládá, že v daném subžánru půjde o jednu z událostí letošního roku.

KATALEPSY (Rusko) – „Terra Mortuus Est“
Slam/brutal death metal, Unique Leader Records
Ruští představitelé modernějšího trendu BDM přichází se svým třetím plnohodnotným záznamem. Ač nejsem oddaný příznivec této odnože, musím přiznat, že muzika KATALEPSY má daleko k mlácení prázdné slámy a mladí bohatýři umně do své hudby implantují technické i jiné prvky, jenž je odděluji od jinak ne příliš záživného stáda. Novinka určitě bude chtít potvrdit kvalitativní růst této bandy a potvrdit její příslušnost v první žánrové lize. Cvičme v rytme, fans budou v nablýskaných dresech připraveni na značkách na konci července, kdy album vychází pod záštitou Unique Leader Records.
 


Opat

FIDES INVERSA (Itálie) - "Historia Nocturna"
Black metal, World Terror Committee
Italští FIDES INVERSA rostou. Po dvou zdařilých počinech přišli před třemi lety s naprosto famózním EP "Rite of Inverse Incarnation", na kterém poprvé hostoval za mikrofonem norský šílenec Wraath (ex- CELESTIAL BLOODSHED, ex- ONE TAIL, ONE HEAD, BEHEXEN, DARK SONORITY, RITUAL DEATH, MARE atd.). Teď už se připojil nastálo k dvojici Void A.D. (kytara, basa) a Omega A.D. (bicí - a to asi ve stovce black metalových kapel) a společně s vlastníkem labelu World Terror Committee dali dohromady sedmiskladbový počin "Historia Nocturna". A ukázky "A Wanderer's Call and Orison" a "I am the Iconoclasm" ukazují, že to bude pořádná jízda. FIDES INVERSA se pár let zpět předvedli na Phantoms of Pilsen, kde se vytasili s parádním setem, ale trochu disrespektním chováním vůči pořadatelům. Hudebně je to ale vyzrálá družina, o čemž nás jistě přesvědčí i novinkou, jež vyjde 21. července.

KHTHONIIK CERVIIKS (Německo) - "Æequiizoiikum"
Death/black metal, Iron Bonehead Productions
Už jen napsat název kapely a alba dá docela zabrat, natož pak poslech počinů KHTHONIIK CERVIIKS. Tady o jednoduché riffování nezavádíte, jde o vyschízovanou jízdu plnou disharmonií, občas až nepříjemně znějících kytar a krkolomných bicích. Poprvé jsem tuto německou skvadru poznal na tři roky starém splitku s ještě vyšukanějšími Američany HOWLS OF EBB (kteří už to bohužel zabalili) a rozhodně jim budu věnovat pozornost i tentokrát. K poslechu je již skladba "Δt (Recite the Kriitiikal Mæss)" a znovu se ukazuje, že to nebude nic jednoduchého. Kvílivosti kytar bude 17. července znovu učiněno za dost!

ANTEDILUVIAN (Kanada) / HERESIARCH (Nový Zéland) - "Defleshing the Serpent Infinity" (split)
Black/death metal, Iron Bonehead Productions
U chlívů od labelu Iron Bonehead ještě zůstaneme s novým splitkem z dílny dvou black/deathových seskupení. Pokud znáte label Nuclear War Now! Productions, který ANTEDILUVIAN obvykle vydává, asi tušíte, o jaký bordel se v jejich případě bude jednat. I když to jednoznačně není takový prasec, jako v případě známějších BLASPHEMY či REVENGE, pořád jde o nekompromisní a nepříjemný mazec. Věhlasu jejich krajanů ADVERSARIAL u mě nedosahují, přesto jsem na splitko i kvůli spojení s dalším zajímavým jménem zvědav. A to říkám i přesto, že HERESIARCH mě svým tři roky starým debutem "Death Ordinance" moc nepřesvědčili, čekal jsem mnohem větší hnilobu. Ale něco mi říká, že tenhle počin bude stát za to. Vyjde poslední červencový den.

BATTLE DAGORATH (USA/Švýcarsko) - "Abyss Horizons"
Ambient/atmospheric black metal, Avantgarde Music
Po těch šílenostech výše zmíněných si dáme něco atmosferičtějšího, vzletnějšího. BATTLE DAGORATH jsou sice ve stínu částečných krajanů DARKSPACE, kteří ten kosmický black metal dělají ještě o mnoho přesvědčivěji, ale kvalitu na předešlých počinech předvedli. Jde vždy o poměrně náročný kousek pro posluchače vzhledem ke stopáži, na novince dosahuje astronomických 73 minut, některé skladby překonají i čtvrthodinu. Ne vždy se BATTLE DAGORATH podaří vytvořit tak skvostné kompozice, aby skutečně po celou dobu zabíraly, za poslech ale stojí. Klávesy tu mimochodem obsluhuje Christoph Ziegler, jenž stojí za dark ambientním projektem VINTERRIKET, který také stojí za pozornost. "Abyss Horizons" vyjde 10. července digitálně, o týden později pak fyzicky.

 


Zveřejněno: 01. 07. 2020
Přečteno:
1442 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář