Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Doba přeje retro záležitostem, vlna nostalgie je čím dál silnější a už dorazila i mezi punkáče a hardcoristy.

Hlavně metalu se týkala někdejší móda tribute alb, pak se rozjeli RADIOLOKÁTOR hoblující staré thrashové šlágry DEBUSTROLU, KRYPTORU nebo  ASSESORU i na koncertech, teď jsou tady RETROPROTEST, kteří se vrhli na punk a HC. I když teď... teď jsou tady s gramodeskou, jako kapela, byť nepříliš viditelná, fungují už devět let.

„Nová deska se starym obsahem“ čekala na vydání docela dlouho, ale na začátku července vyjela z lisovny, tudíž je nejvyšší čas vyzpovídat basáka/zpěváka Bodzu, kterého můžete znát také z UCHÁZÍM, nebo coby pisálka, ať už poezie, nebo vtipných fejetonů do Trhaviny či Hlasatele. Na některé otázky se odpovědi nacházejí v „bookletu“ gramodesky, ale tu zatím (!) každý v ruce nemá, tak snad nevadí, že se tady trochu opakujeme...


Ahoj, můžeš na úvod představit členy základní sestavy RETROPROTESTU? Vím, že tam jsi ty a Paaya z UCHÁZÍM, ale další dva pánové jsou (nebo spíš do křtu byli; pozn. autor) pro mě nepopsané listy... Kdo přišel s myšlenkou vzdát hold starým punkovým kapelám, resp. jejich skladbám, většinou vzniklým na sklonku osmdesátých let?


Johane čau, jaks přežil festivalový léto? Hehe. /V pohodě, hehe./
Pište si poručíku Pihrte: S nápadem zazpívat a zahrát staré protestsongy jsem přišel já – vrchní inspektor všech starobinců.
Vyjma nás dvou z UCHÁZÍM jsou členy RETROPROTESTU ještě Kmín a Dádus. Kmín dřív bubnoval v kapele UKRADENÁ STRAKA OF AMERIKA (kde hrál mimo jiné i Paaya a se kterou vydali vynikající a nikdy nedoceněné album „Den ze mě“) a v současnosti bubnuje v kapele STUPID JOHN, kde hraje na kytaru i Dádus. Dádus je zakládající, ale již bývalý člen GRIDE, pak ještě hrál v kapelách NOIR a DNY.
Původní ideou RETROPROTESTU bylo hrát naživo věci od starých českých punk/hc kapel, které již nefungují, aby se mladší punks seznámili s tím, na čem vyrůstali starší kolegové. Praxe však ukázala, že zatímco v cílové skupině jsme vyvolávali nechápavé až soustrastné pohledy, pamětníkům zářily voči a naskakovala prý husí kůže. Někteří dokonce tvrdili, že jim i začínaj‘ růst brka. Což byl a je dostatečně silnej důvod pro další koncertování a vlastně i pro vznik „Nový desky se starym obsahem“.

Podle čeho jste skladby na desku vybírali? Klasických předrevolučních hitů je spousta, u každé z vybraných kapel bych si dovedl představit třeba deset songů... Shodli jste se na výběru jednomyslně, nebo docházelo k diskuzím, sporům či pěstním soubojům? (smích)

Co si vybavuju, tak to nebylo tak velký drámo, což je dáno tím, že v retroprotestním zřízení je demokracie sprostý slovo. Koneckonců, hrajeme skladby, který ve valný většině vznikly za totalitního režimu, takže kampak na nás s demokracií. Většinu skladeb jsme tedy, coby aspiranti na největšího punkáče ve vsi, vybírali já s Pájou, ale pamatuju si, že Kmín nám do toho občas dost drze pindal, neuvědomuje si zřejmě svou podřízenou pozici v městské punkové hiearchii. Dádus je pak vyloženě námezdní silou, která do takových věcí vůbec nemá co kecat. Živě si vybavuji, jak onehdá přišel s nějakou vlastní iniciativou stran výběru skladeb, načež musel za trest, místo zkoušení, stokrát napsat na vrata zkušebny křídou: „Nebudu se plést do věcí, do kterých mi nic není.“ To, že tam napsal „Paaya a Bodza jsou kokoti“ a to navíc jen jednou a zmizel, je věcí druhou.
Ale jasně, že máš pravdu, a rozhodování kterou věc hrát, bylo leckdy složitý, od některejch kapel jsme naživo hráli víc než jen jednu věc a bylo tudíž třeba provést selekci. Ale znáš to – když přemejšlíš a debatuješ o něčem, co tě baví, tak jsou vlastně fajn i složitější dilemata.

Hrálo roli taky to, aby nešlo jen o samé rychlé vypalovačky? Aby nahrávka od začátku do konce nesvištěla v jednom tempu?

Na desce jsou dvě pomalejší věci – „Do boje!“ od HNF, tam jsme se rozhodli celkem bez protinávrhů, přestože jsme naživo hrávali „Provokaci“, což je fakt dobrá punková palba. Druhou pomalejší věcí je „Voják ve vězení“ od ŠANOVA a u tý jsi uhodil malý hřeb na malou hlavu – živě jsme hrávali i „Prohlídku“ – víš co – „fízlové v tvym bytě“ atd., což je taky rychlá rubanice, ale chtěli jsme, jak říkáš, aby to nejelo furt pumpa pumpa. Takže ano, hrálo to roli.

Na některé kapely, z jejichž odkazu jste čerpali, se dnes kouká jako na legendy, na některé se v ortodoxním punk/HC prostředí hledí trochu „skrz prsty“... Proti KRITICKÉ SITUACI určitě nikdo nic nemá, ale třeba PLEXIS jsou pro někoho komerční, HNF pro řadu lidí kontroverzní nejen kvůli několika textům. Přemýšleli jste taky tímhle směrem, nebo jste „řešili“ jen a pouze muziku?

Dobrá, ale složitá otázka. Když řeknu, že na prvním místě byla muzika, ale zachování jakýhosi, řekněme, ideově čistýho kreditu bylo podmínkou, budu za kreténa? Když jsme u toho – rovnou přiznávám, že kdybych v době, kdy jsme ty skladby předělávali, věděl o názorech a postojích frontmana ZÓNY A, tak by tahle kapela na dece nebyla. Je to samo naše chyba, měli jsme se víc zajímat, popravdě řečeno mi ZÓNA A zmizela z obzoru po desce „Potopa“. Když jsem se pak o Koňýkových postojích později dočetl, bylo už nahráno... ale abych byl upřímnej, tak mě zpětně docela sere, že jsme tam tu věc nechali. Stran PLEXIS, HNF a dobré brazilské kávy myslím není co řešit, z našeho úhlu pohledu na desku bez debat patří.

U řady písní se k mikrofonu postavili zpěváci „zcoverovaných“ kapel. Oslovili jste na začátku všechny, nebo jste si na PRAŽSKÝ VÝBĚR netroufli? (úsměv) Jaký „úlovek“ považujete za největší? Proč to u někoho neklaplo?

Když se Kocáb dozvěděl, že jsme nahráli „Zubatou“, začal se nám, jemně řečeno, až nepříjemně vtírat do přízně – pořád do nás hučel, že by to chtěl osobně nazpívat a tak vlastně vzniknul nápad oslovit i ostatní původní vokalisty. Pak nám Michael poslal asi deset verzí jeho představy o správné vokální lince v „Zubaté“, ale s žádnou jsme nebyli spokojeni a tak jsme se rozhodli jeho příspěvek k dílku nepoužít. Od tý doby se s náma nebaví. No a kromě toho jsme na něj nesehnali kontakt, i když, přiznávám, kdybych se snažil trochu víc, zřejmě bych ho sehnal. VÝBĚRU jsem napsal e-mail na jejich kapelní adresu, ale jak se dalo čekat, nikdo neodpověděl. Oslovili jsme vlastně všechny původní vokalisty, vyjma Koňýka. To, že jsme ho neoslovili, bylo ale z čistě hudebních důvodů, udělali jsme totiž z „Útoku na špicu hitparády“ v podstatě hardcoreovou palbu a došli jsme názoru, že Koňýkův způsob pěveckýho projevu by se k tomu jednoduše nehodil. Zpětně jsem tomu velmi rád (viz odpověď na předcházející otázku). Dalším z původních vokalistů, kterej na desce nezpívá, je Jano z DAVOVKY. S tím jsme byli domluvený, že zazpívá, ale bohužel se jim (DAVOVCE) cestou na Festa de la Pohodu, před kterou se měl stavit v Hellsoundu a nandat to tam, vyjebalo auto a absolutně se to nestíhalo. Dál tam neni Mucho Hošek z PLEXIS, taky jsme byli domluvený, měl to přijet nazpívat s MAJKLÁČEMA, ale asi tři dny před napsal, že dá přednost DJování někde na svatbě, což moc nechápu, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat. Petr Štěpán z HRDINŮ se vyjádřil v tom smyslu, že je rád, že jsou na desce HNF zastoupený, ale nahrávání se nezúčastní. Ohledně toho jakej „úlovek“ považuju za největší – měl jsem samozřejmě velkou radost ze všech. Dost mě ale potěšilo například to, že na nabídku kejvnul Míra Wanek, protože jsem měl obavy, že při jeho vytíženosti se mu do toho moc chtít nebude. 

Někteří vokalisté se na scéně už nepohybují – byly nějaké potíže při nahrávání zpěvu, myslím, jako že už to někomu moc nešlo, trápil se? „Babrali“ jste se zpěvy, nebo to jelo punkovým přístupem „první dobrá“?

Čoveče, když vo tom přemejšlim, tak myslim, že vlastně všichni, kteří to nazpívávali, jsou pořád aktivní muzikanti. My jsme přímo u nahrávání byli vlastně jen v případě Karla Bouši, Amrita Sena a Petra Stanka a ti to dali s přehledem rutinérů. Ostatní svoje party nahráli jinde a pak je poslali, spíš byl problém v tom, že tuším asi ve třech případech nebyla kvalita záznamu úplně ideální a při míchání to pak bylo trochu harakiri, jelikož jsme ty původní vokály ještě trochu podbarvovali našima, ale víme – Jéňa je mág. Ještě mě napadá, že k nahrávání hlasů od MAJKLÁČŮ se mi váže zážitek, na kterej asi nezapomenu – stojíme s Paayou před Hellsoundem na dvorečku pokuřujem‘ a posloucháme jak Jéňa míchá MAJKLÁČSKÝ hlasy a říkám Paayovi něco v tomhle smyslu: „Dobrý ne, vole? Napadlo by tě před dvaceti lety, že budeš ve studiu buzerovat Amrita, že nastoupil trochu pozdě?“ Načež se Paaya napil z lahváče a vypadal jako velmi spokojený muž.

Snažili jste se u skladeb co nejvíce dodržet originál, nebo jste je přetvářeli k „obrazu svému“? U řady původních songů se dnes člověk neubrání úsměvu, jak jsou po instrumentální stránce celkem slabé, totéž platí o zvuku...

Alespoň malinko jsme pozměnili každou věc. Ale zase se nám do toho nechtělo sahat moc, aby věci neztratily původní kouzlo. Dost podstatný taky je, že určitě nadpoloviční většina změn se týká především úprav aranží, na kterých je, mým úhlem pohledu, nejvíc znát, že když to tenkrát ty kapely nahrávaly, tak měly za sebou leckdy jen krátkou dobu fungování, tedy minimum autorských zkušeností. To vysvětluje i ten tvůj úsměv nad někdy poměrně divotvornou instrumentací. Jinak jsme se samozřejmě snažili, měli-li jsme pocit, že to může skladbě pomoct, ji třeba pozměnit i malinko víc – viz třeba FPB. Pamatuju si, jak Dáda přišel do zkušebny, my jsme mu tu předělanou verzi „Snad“ zahráli a von se smíchem povídá: „Ty vole, co jste z toho udělali za DILLINGER?“ Vtipnej byl taky Hraboš, když nám napsal něco v tom smyslu, že když nahrávali „It‘s  Fucking World“, tak ještě neuměli moc hrát a že teď už aspoň ví, jak měla ta skladba vždycky znít.

Na internetu jsou k volnému poslechu skladby s vokály RETROPROTESTU. Neměli jste třeba nápad vydat 2LP? Nebo alespoň LP + CD – když už jste si dali se zpěvy tu práci, není škoda, že ty verze skončily jen na webu?


Nene, o dvojelpé ani CD jsme my ani vydavatel neuvažovali. Myslím, že už takhle bude strejda boss Papagoš rád, když se mu to alespoň vrátí. Víš, jak to  je, výroba je drahá, trh přesycenej a lidi raději chlastají, čemuž se ovšem zas tak moc nedivím. Koneckonců, příjemná společnost v pubu či clubu je ideálním prostředkem relaxace a líh je vhodným prostředkem pro chvilkové zapomnění... o čem, že jsme to hovořili? Jo, verze na webu. To, že na PHR Bandcampu visí volně ke stažení verze s RETROPROTESTNÍMI hlasy, je, myslím, logickej a správnej krok. Ta muzika v podstatě neni naše, patří československejm punkovejm dějinám a nestojí-li nic výroba nosiče – a to v případě downloadu nestojí – nemáme moc právo za ní chtít prachy (z takovejch dětsko-utopickejch snů, že by se nám někdy vrátily prachy za studio, už jsem se dávno probral). Nemluvě o tom, že spousta lidí nemá gramo, ale díky free downloadu se to dostane bez komplikací i k nim.

Nevím, jestli se ptát na autorská práva je košer... (úsměv) Ale když už deska oficiálně vyšla, předpokládám, že jste je museli řešit. Jestli to není tajné, na kolik taková legrace přijde? Někteří umělci jsou určitě registrovaní u OSA.

Umělců, který jsme coverovali, je OSA zastoupená asi polovina. Vydavatel to pochopitelně s OSA řešil, jelikož nerad dostává dárky v podobě obsílek s pokutama, což je jedna z mála věcí, ve které se nevymyká standardům běžné populace. My jsme spolu o tom, u všech všudy, hovořili, a já jsem razil tezi, že jediný skutečně punkový přístup je vytřít si s každou složenkou prdel, ale on se nějak nenechal přesvědčit, řka, že mám sice úplnou pravdu, ale není prý zas tak bohatej, aby si mohl dovolit tak luxusní hajzlpapír a že jim to pro sichr zatáhne. Konkrétní čísla ale neznám, musíš se optat jeho.

Papagáj (hrubě cenzurováno): OSA jsou zastoupeny čtyři kapely, respektive autoři, ty jsem ovšem OSA nedodal, jelikož na některý věci nemám čas. Řešej to tedy sami po vlastní linii a trvá jim to už dva měsíce. Zřejmě ty peníze moc nepotřebujou.

Na přiloženém listu uvádíš (předpokládám, že jsi autorem vtipného průvodního textu...), že se na desku všechny uvažované songy nevešly a že vůči jejich interpretům máte dluh. Jakou formou jej hodláte splatit? Na koncertech už zaznělo leccos, takže se nabízí myšlenka „Druhé desky se starym obsahem“. Bude, nebude?

Nojo, to jsem psal já a mám radost, že ti to přijde vtipný. Jistej nadhled byl totiž záměr, jenže aplikace nadhledu ve správný míře je věc složitá a lehce se může stát, že člověk aplikuje spíš podhled a výsledek je pak spíš než vtipnej lehce trapnej. Ale k otázce. My doufáme, že Druhá deska se starym obsahem, jak’s ji nazval, bude. To ale záleží taky na tom, jaký budou na tuhle desku reakce, jestli skutečně udělá lidem radost (zatim to vypadá, že jo), což nám dodá zápal do další práce, a taky jestli se bude aspoň trochu rozumně prodávat, následkem čehož se do toho bude chtít jít Papagájovi. No a samozřejmě příprava takovýhle desky je běh na dlouhou trať, není to práce na půl roku a lehce se může stát, že někdo z nás, nebo, nedejbože, my všichni, ztratíme energii či vyhoříme. Ale když pomyslim na ZEMĚŽLUČ, DO ŘADY!, RADEGAST, ZNOUZECTNOST, MODRÝ TANKY, SVOBODNÝ SLOVO, BONPARI, STRES a další skvělý kapely, který jsme dřív nadšeně poslouchali a na tuhle desku se nedostaly, tak jsem přesvědčenej, že ten dluh, kterej k nim máme, druhou deskou prostě splatit musíme.

RECENZE

http://bandzone.cz/_80584

http://papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com/album/nov-deska-se-starym-obsahem
www.phr.cz


Zveřejněno: 23. 11. 2014
Přečteno:
4360 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář