Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

5.9.2014, Vlachovo Březí – Rock Bio

Pohled první: Johan

Před měsícem se RETROPROTEST po devíti letech existence dočkali debutového alba, v pátek jej slavnostně uvedli do života v domácím prostředí Rock Bia (v němž desku rovněž z větší části nahrávali). Marně jsem cestou do Březí lovil v paměti, kdy jsem do městečka proslaveného natáčením filmu Drahé tety a já na koncert vyrazil... Snad kdysi na AVENGER, ale to už je opravdu pravěk. Navíc to tehdy bylo jinde, než v pěkném kinosále s polstrovanými křesílky v pozvolna se zdvihajícím hledišti, placem pro tanečníky a celkem prostorným vyvýšeným pódiem. Na první pohled trochu zvláštní prostředí na punkový koncert, ale mně se Rock Bio líbí, kdo chce, může dole poskakovat, koho začnou bolet nohy, má k dispozici komfort.

Dorazili jsme s Peťanem a křestitelem Zbyňkem (CONOPED, BTCW) kolem půl osmé, což značilo, že jsme byli hned druzí po pořádající kapele. (úsměv) Ale co, pokecali jsme chvilku s Bodzou a když začala zvukovka, přemístili jsme se do lokálu, kde jsme vydrželi kecat do půl desáté... Postupně se také začali scházet lidi a samozřejmě dorazilo i pár známých jihočeských divochů. (úsměv). Nakonec se sešlo zhruba osmdesát platících, což lze na jednu stranu považovat za úspěch, protože vždycky může být hůř, ale na druhou stranu jsem přece jen čekal o něco vyšší návštěvu...

Slavnostní večer zahájili THE PODZEMNIX, ale jejich muzika se s mým záběrem míjela. Místy, kdy se hrálo ostřeji, jsem si zadupal nohou o zem, ale když došlo na melodické umírněné pasáže, nedokázal jsem se do hudby jihočesko-pražské party dostat a myšlenky mi lítaly někde jinde... Chyba bude určitě na mé straně, protože kapela působila sehraným a vyhraným dojmem, jen holt hrála něco jiného, než dokážu ocenit. Nevydržel jsem ani polovinu setu.

Jako druzí se překvapivě na pódium nahrnuli oslavenci a rozjeli hardcorově-punkovou veselici. Už předchozí kapela měla velmi pěkný zvuk, RETROPROTEST zrovna tak, všechno bylo čitelné, jen to bylo na můj vkus trochu moc nahlas, což jsem jako obvykle vyřešil špuntíkama. Bodza, Paaya, Dádus a Kmín přehráli komplet „Novou desku se starym obsahem“ a mám dokonce pocit, že písně šly po sobě úplně stejně jako na albu, na úvod „Zejtra je nám dvacet“ a na závěr „Útok na špicu hitparády“. Zhruba uprostřed došlo na křest, o který se postarali Zbyňa se Smraďochem, zpěvákem/kytarákem THE PODZEMNIX. Křtilo se pivem Platan (které se před rokem 1989 ve zdejších končinách nejčastěji popíjelo) s dobovou pivní etiketou a deska byla zlita jak zákon káže. Kapela navíc nabídla všem účastníkům štamprli rumu, zelené nebo krvesaje, aby té desce připili na zdraví – pěkné gesto, vezmeme-li v potaz, že vstupné bylo symbolických pade. Mně celý koncert parádně pobavil, řadu šlágrů jsem si s chutí zazpíval a sem tam i zahrozil... (úsměv) Po dvanácti coverech to kapela na oko zabalila, aby se vrátila a dala navrch ještě tuším čtyři další převzatiny, na samotný závěr cosi od Iggyho Popa a jeho party THE STOOGES. Bodza nezapomněl ani na své básnické střevo a přednesl přítomným jednu ze svých básní, v níž hráli hlavní roli slon a slonice. (úsměv)

Možná jsem ignorant, ale THALIDOMIDE jsem dosud míjel, nikdy se mi nepřipletli do cesty, až teď. Plakát na akci sliboval nejlepší tuzemský punk, zpěvák tutéž poklonu věnoval přítomným pánům muzikantům řka, že nejlepší punkáči jsou UCHÁZÍM a GRIDE, ale to už se chvilku hrálo... Byl jsem na ten nejlepší punk docela zvědavý, ale po první skladbě jsem si začal říkat, že autor plakátu (= Bodza) to nemá v hlavě úplně v pořádku. (smích) Úvod mi totiž přišel doslova nijaký... jenže po warm upu, jak ten podivný song nazval předák kapely, se začaly dít věci! Kapela rozehrála parádní divadlo, vizuálně nesourodý spolek (kytarista ve sportovních trenkách, zpěvák v bílém triku a otrhaných džínách, basák s ultraúzkých kalhotách) se rozparádil, zpěvák si co chvíli poklekl, ale pořád jeho hodně energický projev nebyl nic proti tomu, co předváděl basák. Něco mezi cirkusákem a bláznem (nic ve zlém!!!) se po pódiu nejen prohánělo, ale i válelo, skákalo, točilo, pomalu metalo kozelce... Odnesl to na chvíli jen jeden kácející se mikrofon snímající kopák, což lze považovat za velký zázrak. Hudebně to bylo výborné, hlavně skočné HC vály mě bavily, vokalista navíc každý song dlouze uváděl a dával na srozuměnou filozofii kapely.

Kolem půl jedné je konec, spokojeně to valíme k domovu, ale jestli dvě kapely předtím rozehrály výborná představení, tak nevím, jak nazvat nekonečný Zbyňův monolog v autě. (smích) Smíchy jsme s Peťanem nebyli schopni konverzace, škoda, že jsme nepořídili zvukový záznam, protože ani Luděk Sobota v době své největší slávy nedokázal blábolit jako náš kamarád posilněný pivem i čímsi ostřejším. (smích)


Pohled druhý: Peťan


Léto pomalu končí, s open-airy je konec a tak nastal čas návratů do klubů. Září bývá každoročně „odpočinkovým“ měsícem, letos je tomu naopak a v mém koncertním kalendáři je už pěkná řádka zajímavých koncertů. Tím prvním se stal křest nového LP prachatických punx RETROPROTEST. Do Vlachova Březí jsem se chystal na koncert poprvé. Ve slunečném večeru nás přivítalo malebné náměstí a zajímavý klub Rock Bio, který vzešel  ze starého kina. Je zde dost míst na sezení i prostor pod akorát vysokým pódiem. V osm večer jsme první návštěvníci, dlouho se nic neděje a až zhruba za hodinu se začínají scházet lidi, mezi nimi několik známých tváří. Pokec v plném proudu, Plzeň chutná a já pomalu zapomínám, že se už začalo hrát (úsměv).

První kapelou byli THE PODZEMNIX. Přicházím až na závěrečné dvě skladby a tak nemohu příliš hodnotit. O kapele jsem nikdy předtím neslyšel, zde se mi dostalo směsice punk rocku a klasického rock´n rollu. Což je samo o sobě zajímavé spojení, žel mě THE PODZEMNIX vůbec neoslovili. Pravda, závěrečná skladba byla celkem svižná a ve spojení s dobrým zvukem zněla i v mých uších celkem fajn. Jinak asi půjde kapela mimo mě…

RETROPROTEST odpálili svůj retro set se vší parádou a od začátku do nakonec slušně zaplněnýho sálu (odhadem tak 60 hlav) pumpovali dvacet a více let staré hardcore-punk klasiky, které patří do klenotnice československého punku. Celkové aranže skladeb mi přijdou trochu jiné než originály a tak se v případě RETROPROTESTU nejedná o obyčejný revival. Své udělal i zvuk s nímž jsem byl spokojen. RETROPROTESTU nechybí nadhled a smysl pro humor, doplněný i o tradiční Bodzovo recitování (úsměv). Samotného křtu LP „Nová deska se starym obsahem“ se ujal Zbyněk (BTCW, CONOPED) a  frontman THE PODZEMNIX. Došlo i na tác s panákama pro nás pod pódiem. Pokud se nepletu, tak zazněly všechny skladby ze zmiňovaného LP + něco navíc. Nejvíce mě bavily „Zejtra je nám dvacet“ (KRITICKÁ SITUACE), „Sehni hřbet“ (TELEX) a „It´s Fucking World“ (NAŠROT). Výborný koncert, super deska. Kdo ještě nemá, neváhejte s nákupem!

Závěr večera obstarala pražská formace THALIDOMIDE. Tuto čtveřici registruji pár let a nevím jak je možný, že až teď jsem je viděl konečně naživo. A stálo to za to! Poctivá porce klasického hardcore-punku ve stylu starých BLACK FLAG. Takhle to mám rád. Zkrátka nefalšovaný osmdesátkový hardcore překypující neuvěřitelným množstvím energie. Fajn projev kapely, vtípky a rychle navazující vály. Basák – naprostý šílenec. To, co předváděl celý koncert na prostoru metr krát metr, klobouk dolů… výskoky, rozběhy, poloha ležmo… (úsměv). Délka setu tak akorát, možná bych se přiklonil k malému zkrácení, protože v závěru už jsem se přestával soustředit (možná za to mohl rum). Jinak THALIDOMIDE za jedna a rád si je zopakuji. Parádní tečka za povedeným hc-punk večerem!


Zveřejněno: 08. 09. 2014
Přečteno:
3502 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář