Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
Heathen Convention 2024

19.4.2014, Plzeň - Parlament club

Letos jsem si dopřál pěkně vypráskané Velikonoce. V sobotu mě čekaly švédské chladivé melodie v podobě kapel DIABOLICAL a FACEBREAKER v Plzni, v neděli jsem navštívil matičku Prahu, kam dorazil německý death metalový kult PURGATORY. První den se tedy nechme chvilku unášet na vlnách severských praskajících kostí.

Do Plzně zavítala opět po roce současná švédská death metalová šlechta. Vždyť jen jména jako zpěvák Sverker „Widda“ Widgren (DIABOLICAL, DEMONICAL, nově CENTINEX – uvidíme se na podzim na Phantoms f Pilsen!), zpěvák Roberth Karlsson (SCAR SYMMETRY, ZOMBIFIED, TORMENTED ex-DARKFIELD), Tobias Jansson (ex-TORTURE ETERNAL, ex-GODPHOBIA, ex-REPUKED), Carl Stjärnlöv (DIABOLICAL, ex-DEVIAN, ex-ABSENTIA) a další, hovoří sama za sebe. Jako velký fanoušek tohoto stylu jsem tedy nesměl chybět.

Minulý rok se celá akce, kterou také pořádali Phantom´s Crew, odehrávala v Divadle pod Lampou. Jenže znáte to, dneska jsou lidi líní zvednout zadek od počítače a tak se letos pánové rozhodli zastávku Neogenesis Tour – Fourth Chapter přesunout do klubu Parlament. Abych pravdu řekl, nejdříve jsem z toho moc velkou radost neměl. Tyto prostory mi vždy přišly vhodné spíše pro odpolední pijatiku než pro koncert, ale důvody se samy nabízejí a jsou pochopitelné. Nakonec jsem ale ocenil příjemnou obsluhu, dobré pivo, parádní, nepřeřvaný a dobře čitelný zvuk. Vše bylo, také díky velikosti klubu, víc komornější, osobnější.

My jsme ve složení Mr. Asphyxon, Mr. Gorosson a Mr. Barťasson zahájili pivní rozplavby v nedalekém hostinci a do klubu jsme dorazili s náladou veselou, s hubami od smíchu bolavými a moc jsme se těšili na pořádný „bordel“. Konečně jsem také mohl po letech vyvětrat svoje staré tričko GRAVE – „Into the Grave“ (smích). Přisáti k pivním půllitrům očekáváme první kapelu.

NEMOST jsou melodičtí, progresivní death metalisté z Francie. Abych pravdu řekl, jejich desky mě příliš (vlastně vůbec) nebaví. Pohybují se převážně v jiných vodách než já a nejinak tomu bylo i naživo. Fanoušci kapely, pokud tedy v Parlamentu nějací byli, si to jistě užili, ale mě podobná hudba spíše bolí, než aby mi dělala radost. Podle mě se už ani nejedná moc o death metal, ale každému co jeho jest. NEMOST odehráli vcelku dobré vystoupení, které šlo tak nějak zcela mimo mě. Také by se dalo říct, že se vám snažím nějak slušně sdělit - moc se mi to nelíbilo (smích). Někdo vedle mě prohlásil, že to je death metal pro holky a já s ním plně souhlasím (smích).

BUTWETRYIT – moderní melodická thrash deathová smečka z Německa. Jak bych to jenom napsal. Už doma, když jsem si tuhle úderku „prověřoval“, jsem si říkal, že tohle nebude zrovna můj žejdlík piva. Jenže naživo to na mě zabíralo. Kapela a jejich tvorba je sice zcela mimo můj „obor“, ale bylo to velmi energické, divoké a plné určitého jiskření, které při live vystoupeních tolik oceňuji. Potěšil dobře zahraný cover od SEPULTURY („Territory“). BUTWETRYIT bych si asi doma dobrovolně nepustil, ale v Parlamentu mě bavili, užil jsem si je a byl jsem spokojen. Zkrátka, mělo to drive, sílu a pánové se toho vůbec nebáli.

FACEBREAKER a jejich poslední album Dedicated to the Flesh se loni umístilo v mé soukromé Valhale na hezkém devátém místě. Byl jsem tedy moc zvědav, co pánové předvedou naživo. FACEBREAKER byli také kapelou, která mě dokázala vytáhnout z mého death metalového brlohu. A byla to totální bruska, přátelé! FACEBREAKER s sebou přivezli ze severu nového kytaristu Richarda Bendlera (vypomáhá při živých vystoupení, jinak působil v heavy metalových BACKWARDNESS). Já už jsem byl přesně v tom stavu, kdy si užívám kapely nejvíc. Hladina alkoholu v krvi a kapela na mini-pódiu dohromady vytvořily v mé hlavě ideální smrtící koktejl. Drtivé sypačky střídaly chladné, z hrobu vytažené riffy a já byl najednou v death metalovém ráji. FACEBREAKER se přesně povedlo nalézt pro mě tu velmi příjemnou hranici mezi melodií a nářezem. Chladivě švédský death metal ve své krystalické podobě mi vypláchl hlavu takovým způsobem, že jsem po skončení setu chvíli koukal, jako bych se právě vrátil ze záhrobí (smích). Mimo vždy vynikajícího zpěváka Robertha musím pochválit i Mickeho Wassholma, který předvedl svoji bicí baterii v tom nejlepším světle. Celkově dávám jedničku s hvězdičkou, dvakrát ji podtrhuji a vynáším tyhle švédské bastardy do nebes (nebo vlastně do pekla)! Rozsekali mi obličej takovým způsobem, že bych měl nárok na proplacení pořádné plastiky (smích). Death Jävla Metal!

DIABOLICAL byli hlavními hvězdami večera. Mám tuhle kapelu a jejich poslední desky raději doma z CD, v klidu, s nohama na stole a dobře vychlazeným pivkem, než naživo. Pamatuji si, že minulý rok se mi líbilo jen něco. Jsou mi příjemnější jejich starší, méně progresivní desky (i když poslední opus Neogenesis mi dělá hodně dobře – s ním mě Carl Stjärnlöv přesvědčil a doslova chytil do svých spárů). Mám také moc rád hlas mistra Widgrena, ale spíše v jeho druhé kapele DEMONICAL. Minulý rok jsem si to ve spojení s promítáním na plátno (i když s připomínkami) vcelku užil. Letos mě vystoupení DIABOLICAL od prvních tónů zcela strhlo. Řval jsem jako tur texty, které jsem si byl schopen z domácího poslechu zapamatovat. V Parlamentu se z pódia valily snad veškeré známé emoce. Jednou to bylo smutné skoro až k slzám, pak energické, šílené. Měl jsem pocit, že apokalypsa opravdu nastala. DIABOLICAL působili jako vyslanci z jiné planety. Nenalézám moc další slova, kterými bych své pocity popsal. Jediné, co k tomu ještě mohu říct, je, že už jsem dlouho nezažil něco tak působivého. Propojení muziky a promítaných záběrů bylo velmi sugestivní. Stál jsem po koncertě ještě chvíli jako opařený. Ještě dnes, když píšu tyto řádky, ve mně vše doznívá. Nádherné vystoupení!

Odcházel jsem domů přesvědčen, že se tento malý výlet do Švédska velmi vydařil. Byl to příjemný, pohodový večer plný death metalu, klídku, piva a setkávání (děkuji všem za milou společnost). Více takových akcí. Posílám také obrovský dík pořadatelům hlavně za mé oblíbené FACEBREAKER (konečně jsem potkal Robertha osobně, lehce s ním „pokecal“ a mám tak zážitek na celý život). Po organizační stránce to bylo jako vždy vynikající. Minulý rok jsem psal něco o tom, že bych chtěl emigrovat do Švédska. Letos se mi to znovu potvrdilo (smích). Swedish death metal glory!

Fotogalerie

Video FACEBREAKER


Zveřejněno: 21. 04. 2014
Přečteno:
3699 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 04. 2014 22:35 napsal/a Opat
...
Chtěl jsem sice také napsat svoji část reportu.. ale není moc, co dodávat, shodneme se..