Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

DIABOLICAL – Neogenesis CD 2013, Abyss Records

Opus o apokalypse. Souznění muziky a absolutní zkázy. Tentokrát je hudba doplňkem ke knize napsané kytaristou Carlem Sjarnlovem. Jedná se o příběh, který pojednává o konci světa. DIABOLICAL letos zvolili zajímavý koncept, kdy je celý příběh knihy (tu si můžete přečíst na stránkách kapely) propojen s jednotlivými riffy a rytmy gradujícími stejně jako řádky o posledních dnech lidstva. Jsou tomu uzpůsobeny všechny použité prostředky. Zazní i ženské zpěvy, chorály, úryvky vážné muziky a tohle vše dohromady tvoří celek, který by se měl prožívat najednou. K tomu všemu si připočtěte i vizuální stránku věci, včetně klipu, webových stránek apod. Máte tedy před sebou pro „obyčejného“ posluchače pravděpodobně dost náročné (a to nechci nikoho podceňovat) dílo. Pokud byste totiž chtěli prožít „Neogenesis“ úplně a do puntíku, měli byste se na chvíli odpoutat od všeho kolem, sednout si v klidu doma v pokoji, otevřít knihu a teprve až pak si pustit muziku. Musí se tedy přistupovat k poslechu desky „postaru“. Ze staženého souboru mp3 nepoznáte nic. Nebo lépe, určitě si neuděláte o desce žádný názor, budete totiž minimálně o polovinu ochuzeni.

Měl jsem možnost nedávno zažít některé songy z „Neogenesis“ naživo v Plzni a již tenkrát mě začaly hlodat v hlavě. DIABOLICAL si vždy skládali a hráli po svém. Vzešli sice ze švédského death metalu, ale ten vždy kořenili rozličnými vlivy. Osobně se mi líbila spíše jejich starší tvorba, některé novější desky pro mě byly přeci hůře vstřebatelné. S letošní deskou mám podobný problém. I když mám zapůjčenou limitovanou edici cd (od kamaráda, díky), tak musím přiznat, že byly chvíle, kdy mi celá nahrávka přišla až příliš rozmáchlá, jakoby si kapela ukousla až příliš velké sousto. Jenže, jak jsem již zmínil na začátku, tady se nedá vše poslouchat na „první dobrou“. Vše chce čas, musí se přistoupit na celkovou hru DIABOLICAL. Jen si tak sednout a  nechat se unášet někdy až éterickými motivy, tak funguje „Neogenesis“ nejlépe. Nabroušené kytary jsou používány spíše pro dokreslení celého příběhu v momentech gradace. A tady mi přijde kapela nejsilnější. Naopak některé chvíle, kdy se jen tak zádumčivě přemýšlí, na mě působí někdy až příliš rozvláčné. Každopádně, nahrávka je jako celek velice mohutná a monumentální. 

Zvuk ze švédského Necromorbus je vynikající, krásně čistý, a tak rozeznáte a užijete si všechny nástroje do sytosti. Carl Sjarnlov je podepsaný i pod obalem a celou grafikou alba. Tady bych si dovolil vyseknout velkou poklonu. Vše působí až „industriálně“ a odlidštěné, že na vás opravdu dýchne konec světa. Krásná práce. Pravděpodobně ji ocení jen pár skalních fanoušků, ale jestli mohu doporučit, digipack je nádherný! Určitě se jedná o nahrávku, která stojí za pozornost. Je sice pravda, že při prvních tónech jsem byl poměrně rozpačitý, přeci jen, čekal jsem něco trošku „více ostřejšího“. Je totiž nutné se správně naladit na vlnu apokalypsy, kterou nám DIABOLICAL letos předkládají. A muzika? Ta mimo toho, že je nedílnou součástí celku, také někdy pěkně „bolí.“ Budete mít možnost slyšet melodický death metal, thrash, samozřejmě melodický black metal. Styl DIABOLICAL se nedá příliš popisovat slovy. Jsou totiž natolik originální, že bude lépe, když si uděláte obrázek sami. Za sebe mohu jen říci, že jsem po měsíci pravidelných občasných posleších pořád někde na začátku. Někdy nemám tolik síly, abych album vůbec doposlouchal do konce. Jindy se zase rád několik hodin v kuse utápím v nihilismu, který z desky tryská na všechny strany.

Osobně si myslím, že „Neogenesis“ nelze hodnotit nějakou bodovou tabulkou. To číslo, zobrazené dole pod recenzí berte tentokrát s velkou rezervou. Zmítal jsem se při rozhodování úplně stejně jako hudba na této desce. Je pravda, že některé symfonické pasáže mi do celého eposu příliš nesednou. Tedy, právě dnes, teď a právě v tomto duševním rozpoložení. Za týden tomu může být zcela jinak. Vše má mnoho vrstev, mění se, působí to na vás ze všech stran a vy kolikrát nevíte, kam se vrtnout. Někdy máte chuť utéct, pak se zase na chvilku skoro až schoulit do obranné polohy skrčence a jen pokorně očekávat „poslední ránu“. Jen nevím, jestli budou mít posluchači natolik trpělivosti, chuti a času, aby vše pomalinku dostávali do sebe. Doba je přeci jen nyní příliš rychlá a i z undergroundové hudby (kam DIABOLICAL soukromě pořád řadím) se stává někdy obyčejný konzum, který se jen v pár okamžicích rychle vstřebává. Deska je tak určena spíše trpělivým, „poctivým“ nadšencům, kteří se rádi nechávají unášet na vlnách emocí. Složité a spletité jsou motivy na „Neogenesis“. Proto si dovoluji doporučit několikanásobné, pozorné přehrávání. Teprve až pak si udělejte vlastní názor. Apokalypsa a konec světa totiž není žádná legrace. Opus o smrti a novém začátku. 

Seznam skladeb:

  1. Into Oblivion
  2. Metamorphosis
  3. Oracle
  4. Ex
  5. World in Silence
  6. Reincarnation of the Damned
  7. Fields of Nihil
  8. Dialogue with the Dead
  9. Wolves´ Choir
  10. The Age to Come
  11. Humanitas


Čas: 55:28

Sestava:

  • Sverker „Widda“ Widgren – kytara, zpěv
  • Carl Sjarnlov – kytara
  • Par Johansson – bicí
  • Tobias Jansson – kytara
  • Dan Darforth – basa, zpěv


http://diabolical.se/
https://www.facebook.com/diabolicalofficial
http://www.reverbnation.com/diabolicalswe
http://www.officialabyssrecords.com/


Zveřejněno: 15. 09. 2013
Přečteno:
3637 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 09. 2013 14:17 napsal/a pekop
DIABOLICAL
Parádní deska. 9bodů