Nejbližší koncerty
LLYR

FACEBREAKER – Dedicated to the Flesh, CD 2013, Cyclone Empire

Okolo se po pořádné hostině povalují kosti. Morek je vysán, a když na ty bílé, do vzduchu trčící pařáty poklepete prstem, hezky to duní. Maso již dávno uhnilo, odpadlo a zůstalo jen to, co nás asi přežije všechny. Švédský death metal. Tady opět v podání zkušených borců FACEBREAKER, kteří již mnohokrát ukázali, že je jim muzika jejich země natolik zapuštěna v kořenech, že i kdyby chtěli hrát jinak, stejně z nich nakonec vyleze smršť chrastících melodií. Smrtící kov notně prokládali thrash metalem a výsledkem byla vždy směsice mrazivých melodií, neklidného rytmu a tak si spolu mohli zatančit jak deathaři, tak thrashers. Je tomu tak i tentokrát. Možná je nyní toho thrashe o trošinku více a občas se dokonce zvolní natolik, že se vám až zatají dech. Přemýšlíte pak, jestli se čistě náhodou nezhlédli v nějakém modernějším pojetí extrémních stylů. Ale nebojte, vše je úplně v pořádku. Není se čeho obávat. Svět se možná točí poslední dobou trošku jinak, ale na FACEBREAKER je jako vždy spolehnutí. Ti by si radši usekli obě ruce, než aby se jen o píď zpronevěřili své již od roku 1999 vytyčené cestě.

Obrovskou devizou této kapely je bezesporu zpěvák Roberth Karlsson (také ZOMBIFIED – basa a zpěv, TORMENTED - basa, SCAR SYMMETRY). Ten je takovým jednoznačným znamením, podle kterého poznáte FACEBREAKER, i když vás někdo o půlnoci probudí a začne vás přezkušovat ze znalosti death metalových skupin. Dalším zajímavým členem je Mika Langrén (kytara), který působí i v legendárních GRAVE. Je vám teď doufám jasné, že se tady nebude jednat o nějaká ořezávátka. Všichni muzikanti podepsaní pod jménem kapely jsou zkušení a švédským death metalem nasáklí natolik, že by byl hřích od nich čekat vůbec něco jiného. A proč taky? Vždyť to, co hrají, dělají velice dobře. Sice se nejedná o nic, co by zamíchalo současné metalové karty, ale zase na druhou stranu, řekněte mi kolik takových kapel dneska existuje a dají se poslouchat? Tady se hraje pro vášeň k pořádnému nářezu. Použité postupy jsou sice již dopředu jasně dané, ale myslím, že fanouškům to nebude vůbec vadit. A všechny ostatní stejně tihle chřestící Švédové asi zajímat nebudou. Pokud vás tedy vždy bavil tenhle nespoutaný, špinavý a neučesaný nátlak, měli byste mít uši na stopkách.

Když jsem zde před rokem psal recenzi na jejich EP Zombie God (2012), zaujal mě tenkrát lehký příklon k black metalu. Ten se nakonec příliš nekoná, ale není to vůbec na závadu. Sice se chvilkového prolínání černého kovu do jednotlivých motivů v určitých chvílích dočkáme, ale je to spíše jen takové otření, než nějaké hlubší zabřednutí. Zvuk celého alba se mi velmi líbí (nahrávalo se ve Slowly Rotting Studiu – kytary, basa, Crypt of Death Studiu – zpěv, sólová kytara a výsledný mix a mastering byl proveden v Panic Room Studiu, včetně nahrávání bicích). Trošku mi připomíná poslední album ENTRAILS, kde se také povedlo „moderně“ přenést ducha devadesátých let do současnosti. Deska by mohla tedy oslovit i mladší posluchače, kteří nebyli zasaženi tou kdysi hranou špínou. Severská bestie je opět probuzena k životu a vám nezbývá nic jiného, než se v pokoře modlit, abyste nedopadli jako ta osekaná postava na obalu desky. Ta jakoby právě povstala z hrobu a pokud jste příznivci tohoto stylu, můžete si být jistí, že si jde právě pro vás.

Okolo vás se kutálejí dohola vybělené lebky, kosti se automaticky při pádu shromažďují do obrazců jako je pentagram, obrácený kříž a jinou číslici než šestku neuvidíte široko daleko. Při této muzice se nesmí nic řešit. Chce to odhodit veškeré zábrany a jen před sebou vše hrnout jako rozjetá rolba. Takže jestli máte chuť, tak se pořádně nadechněte a pojďme na to. Vítám vás ve světě drzých zombie, nespoutaných melodií, chraplavého hlasu, šílených bicích, nezbytné chřestící basy a velkého nadšení pro veškeré věci spojené s pohřebnictvím. Ten starej pán, který si spoustu let říká Satan, jen spokojeně sedí vzadu, vše se zájmem pozoruje a pod jeho vousy lze rozpoznat šílený úsměv. Ono se tady také hraje trošku i pro něj. Možná jste si všimli, že i ti svědci, vytesaní ze žulových kamenů, si upevněni na náhrobních kamenech užívají ty chladné kytarové motivy, z kobek vytažený chraplák i rytmus surového dunění. V dálce se zase rozezněly zvony a zombie nadšeně poskakují do rytmu tohoto zběsilého švédského „valčíku“. Chtěli jste pořádné Švédsko? Máte ho mít! Ryzí severská death metalová deska. Není víc co dodat.

Seznam skladeb:

  1. Meat Freak
  2. Dedicated to the Flesh
  3. Catacomb
  4. Zombie Flesh Cult
  5. Mutilator
  6. Nuclear Outbreak
  7. Hellmaster
  8. Carving for Brains
  9. Swarm of Zombies
  10. Legions of Doom
  11. World Cremation
  12. Tomb of the Hungry Dead


Čas: 44:16

Sestava:

  • Roberth Karlsson – zpěv
  • Janne Ivarsson - kytara
  • Jonas Magnusson – basa
  • Mika Lagreen – kytara
  • Micke “Kniven” Wassholm – bicí


http://www.facebreaker.com/
http://www.last.fm/music/Facebreaker
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 26. 08. 2013
Přečteno:
3584 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář