Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

6. 8. - 10. 8. 2019, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov

Už posedmé přinášíme první postřehy z Brutal Assaultu v abecedním pořadí; třikrát to šlo podle abecedy, třikrát pozpátku, takže se zase vracíme k abecednímu výčtu. (úsměv)

Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše předchozí mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé, kontroverzní, podařené nebo třeba vtipné…

Aplikace do mobilních telefonů
Jednoznačně největší plus. Doba pokročila, telefon chytřejší než jeho uživatel má skoro každý a mobilní aplikace v podstatě vytlačila tištěné programy a jejich jednodušší verze na visačce. Dříve mělo na krku program 95 % návštěvníků, letos sotva 5 %, zbytek neustále sledoval telefon. A bylo fajn, že bylo možné si nastavit vlastní program s upomínkami, že na telefon chodily informace o změnách v programu a další nezbytnosti. Příští rok možná tištěným kartičkám na krk odzvoní, brožurky by ale bylo škoda.

Areál
I letos došlo k rozšíření areálu, fanoušci mohli navštívit další prostor, který byl otevřen v zadním traktu za distro zónou a kde se konaly debaty a výstava s rozhovory o nesvobodě. Je určitě dobře, že se pevnost neustále rozrůstá a nejen, že je nějak využitá, ono je příjemné odejít z ruchu a horka stranou, oddychnout, ochladit se… a diskuze taky určitě stála za návštěvu.
Ostatní prostory zůstaly v podobném členění jako v předchozích létech, již dříve fungující kasemata byla opět hojně využívána, uvnitř byly i výčepy, monitory, na kterých bylo možno sledovat dění na pódiích… 

Autodrom
Loňský nesmysl s autodromem se naštěstí neopakoval… dále viz Junk Town.

Brutální bahno
Jeden rok láteříme, že byla extrémní prašnost, další, že sprchlo a byly bahenní lázně. Letos byla do pátku povětrnostní situace ideální, ani deštivo, ani extra vedro, ani silný vítr… až v sobotu přišel déšť a opakovalo bahniště. Myslíme si, že by to šlo řešit lépe než nechat všechno osudu. I když úplně osudu to necháno nebylo, ale dopředu – gumové rohože před Obscure stage určitě dobře posloužily. Ale nějak by bylo dobré řešit cestičky kolem pevnosti, které se večer proměnily v louže a bahniště – stačilo by pár multikár štěrku, nebo cihlové drti, nebo… prostě to nějak řešit.

Ceny
Už asi nemá smysl je probírat, jsou prostě o poznání vyšší, než si člověk přeje, ale jsme na festu… Kdo chce hodně šetřit, může si dojít něco koupit do obchodu… jinak se dá rozumně a celkem dobře najíst za nějakých 120-130 korun. 

Česko-slovenské kapely
V minulosti jsme často remcali, že by měl Brutal dávat více prostoru českým či slovenským kapelám. Letos mě to napadlo, až když jsem dumal, co dát pod Č. Což značí, že tohle téma je pasé, že už jej nikdo neřeší a tím pádem je to se zastoupením tuzemských part v pořádku. Nehraje jich pravda tolik, ale výběr je optimální, zájem o našince taky. Nejvíce bez debat táhli GUTALAX, ale slušnou kulisu měly všechny české a slovenské kapely, které jsme viděli.

Dobíjení kreditů
Někdo si náramek na placení dobije v klidu domova, někdo to nechává až na místo samé, třeba proto, že s počítači není až takový kamarád (třeba já – úsměv). Druhé skupině pak hrozí, že bude stát dlouhou frontu na naplnění virtuální peněženky – aspoň se to traduje. Ale kdepak, letos bylo dobíjecích kukaní opravdu hodně a frontu jsem nestál ani jednou. V tomto směru určitě skvěle vyřešeno. Někdejší žetony už si ani neumím představit… pokrok se nedá zastavit a i tenhle je OK.

Dramaturgie
Podobně, jako tomu bývá posledních pár let, byla pestrá, pro každého něco... Samozřejmě se nelze zavděčit všem, každý by si sestavil program jinak, ale tak to bylo a bude se vším a vždy. Totéž platí o případných kolizích – ty mohly uvést do pozice váhavého střelce hlavně multižánrové posluchače, protože dvě žánrové kapely proti sobě nejspíš nehrály. My to ale máme těžké, když se nám líbí kdeco… tak jsme buď běhali sem a tam, abychom stihli půlku setu kapel vystupujících ve stejném čase, nebo holt museli nějakou oželet.

Energie
Kde se v lidech brala? Nejspíš přímo z muziky. Většina lidí od rána do noci žila, část tedy existovala, ale počet sešrotovaných jedinců nebyl nikterak výrazný. V kteroukoliv hodinu korzovaly stovky fanoušků areálem i městem, bez ohledu na to, která kapela zrovna hrála... 

Fanoušci
Jako obvykle dorazili do Jaroměře fanoušci z celé planety. Z ryze subjektivního pohledu nám přišlo více Jihoameričanů, nechyběli asiati a samozřejmě zástupci evropských zemí, podle používaného jazyka hlavně logicky Poláci, pak Němci, Maďaři atd. Každopádně se celkem často stávalo, že jsme stáli a čekali na nějakou kapelu a kolem nás byli jen a jen cizozemci. Nedokážeme si nějak přesněji odhadnout podíl zahraničních, ale nejspíš jich byly takové tři čtvrtiny. Někteří se ke své příslušnosti hlásili nošením národních vlajek, takže Mexiko, Bělorusko, Brazílie...

Gastronomie
Mega široký výběr pro všežravce, masožravce, vegetariány, vegany, prostě každý si našel to, co mu vyhovovalo. Jedna ulice byla dokonce komplet věnována jen vegetariánům a veganům. Tady určitě bez výhrad, další posun už asi ani není možný, protože jídelní lístek zahrnoval snad sto druhů pokrmů.

Harmonogram
Změn, které jsme zaznamenali, bylo naprosté minimum a byly způsobené vyšší mocí, zejména problémy s dopravou. Naštěstí díky již zmiňované aplikaci dostali lidi včas echo, že se něco děje… přesunů resp. zrušených koncertů bylo naštěstí naprosté minimum, jedna velká kapela odpadla, dvě se prohodily… a jedna zahrála neplánovaně dvakrát.

Herna
Další novinkou byla herna, v níž bylo možné vyzkoušet si retro počítačové hry. Nás tyto kratochvíle míjí, ale našlo se dost zájemců, kteří si rádi zavzpomínali na dětství/mládí.

Idioti
Taky se našli... Devadesát devět celých devět desetin procenta lidí bylo slušných, ohleduplných, ale pak se našel nějaký kretén, který se za každou cenu musel prodrat do první řady, ale přišel poslední, nebo parta tři exotů, která v místech pro klidný a tancem nerušený poslech začala křepčit a vrážet do lidí; dobré je taky se začít hodně nahlas bavit, ať třeba zrovna hraje nějaká tišší kapela. Problémem je i kouření v davu, není zrovna příjemné dýchat kouř u lidí, kteří si cigáro neodpustí ani těch čtyřicet minut, někteří hned dvakrát.

Jégr
Tradičně se areálem procházely slečny a nabízely zkumavky s nápojem, který podle informací v programu po 18. hodině funguje jako rychlé dočerpání energie – ale pozor – jen napoprvé!!! (úsměv) Nám to tedy v pátek večer jednou nestačilo. (smích)

Junktown
Prostor, na kterém loni stál autodrom, tentokrát obsadili slečny a pánové budující nový, horší, postapokalyptický svět. Přivezli s sebou bizarní stroje, oblékli si kostýmy a pořádali různé akce, do kterých se mohli zapojit i kolemjdoucí. Více o této kratochvíli, která má svůj vlastní festival, zde: https://www.junktown.eu/

KAL stage
Svět v KAL stage se občas zastavil… to když tam nějaký jedinec či projekt provozující noise, drone a podobné (ne)hudební žánry monotónně brněl nebo hučel. Ale našla se i kapela, která přitáhla spoustu lidí a na kterou byl problém se podívat, protože jednak bylo plno, jednak hrála v mlze. OLAF OLAFSSON AND THE BIG BAD TRIP měli hrát spíše v Octagonu.

Kostnice
Novinka pro uctívače lebek a kostí, typických metalových propriet. 

Meet a greet
Uvnitř pevnosti probíhaly autogramiády takřka všech kapel. Zájem byl samozřejmě různý, ale několikrát si fanoušci museli hodně postát, aby se potkali se svými oblíbenci.

Nezaujatý fanoušek…
… musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen stovky nebo desítky jedinců. A i o tom Brutal je.

Obscure stage
Nad tou se dá diskutovat nejdéle. Nápady se různily, někdo by stan zrušil a postavil vyšší pódium, někdo naopak stan velebil, protože když začalo pršet, bylo možné sledovat kapely v suchu). Obecně by to chtělo alespoň to vyšší pódium, protože za zadních pozic není na stage vidět skoro nic, před stanem je sice obrazovka, ale zase špatný zvuk – takže ještě dát ven reproduktory a zlepšit rozlišení obrazovky, které bylo letos nějaké mizerné. A obecně – zvuk nebyl ve stanu ideální, dost často byly vytažené bicí a kytary měli ostrý řezavý zvuk.

Octagon
Už několikrát v minulosti jsme psali, že tleskáme. Letos tleskáme opět a intenzitu zvyšujeme. Proběhly zde koncerty, které patřily k vrcholům festivalu. Přitom se zde dalo vždy i celkem normálně fungovat, prostor scény byl pokaždé zaplněn téměř z plna, ale dalo se tu dýchat a koncerty tu proběhlé měly vždy zajímavého ducha. Bonusem navrch byl u většiny kapel kvalitní zvuk. Možná by bylo fajn, kdyby na této stage proběhlo víc vystoupení, nejen tři denně.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Kontroly nebyly otravné, ale plnily svůj účel, holt existují nějaká pravidla a ty se musí dodržovat. Opět platí ono okřídlené „když chceš na Brutal, přizpůsob se, když se ti to nelíbí, jeď jinam“.

Osvětlení areálu a chodeb
Tohle se letos nějak nedařilo. Na chodbě, kterou se procházelo mezi hlavními pódii a distro loukou, ve středu (max. ve čtvrtek) přestalo svítit světlo – a nikdo to neřešil, do soboty se část chodby ponořila do tmy. A osvětlení hlavní přístupové cesty třemi halogeny, které vypalovaly oči, taky nebylo ideální. Rovněž zkratka „zadem“ byla špatně osvětlená.

Ovce
Opět se stávaly zajímavým zpestřením. Když se jich stádo prohánělo na hradbách, fanoušci je často sledovali s větším zaujetím než právě vystupující interprety.

Počasí
Úterý – spadlo pár kapek, ale jinak bylo příjemné festivalové počasí.
Středa – naprosto ideální festivalové počasí, lehce pod mrakem, ale teplo.
Čtvrtek – skoro ideální festivalové počasí, chvíli slunce, chvíli pod mrakem, ale teplo.
Pátek – skoro ideální festivalové počasí, většinou slunce, sem tam pod mrakem, sem tam větřík, ale teplo.
Sobota – hnus velebnosti, déšť většinu dne, o tom, co nadělal, viz písmeno B + se i ochladilo.

Rozhled
Rozhled z přírodní tribuny je parádní. Nejde jen o to, že si člověk poslechne a okoukne kapely pěkně v pohodlí, vsedě, ale taky se může pokochat oním lidským mraveništěm na nádvoří. Stojí to za to, i když zvuk není nahoře ideální.

Šestá stage
Ačkoliv program informuje o pěti pódiích, úspěch měla i šestá scéna, na které si mohl své schopnosti vyzkoušet každý. Někdy to bylo šílené, někdy úsměvné, někdy obstojné, to když se z hecu rozhodli vyblbnout přítomní muzikanti, kteří pak mohli říci „zahráli jsme na Brutalu“… (úsměv) Většina neumětelů ale dělala spíše zbytečný kravál, který lidi v metal marketu nehledali. Asi by stačilo zvolit nižší hlasitost, u pódia by slyšet bylo, o kus dál už ne. 

Šoumeni
Samozřejmě, že někteří jedinci se rádi zviditelní, takže na sebe navlečou nějaký veselý kostým a korzují v něm po areálu doufajíc, že je někdo vyfotí a budou slavní… Ale proti minulým rokům se počet „strašidel“ rapidně snížil, asi holt návštěvníci stárnou a stárnou…

Tibet
Když nebudeme řešit politiku (nechceme ji řešit), tak způsob, jakým se dalo do „Tibetu“ dostat, nebyl úplně ideální. My to zkusili jednou – neosvětlená podzemní chodba byla moc dlouhá a v jedné slepé uličce nějaký kretén zrovna vykonával potřebu, naštěstí malou. Otrávilo nás oboje...

Umění
Výstava slovenských umělců z jednoho města (Košic) – určitě dobrý nápad, ale nějak jsme se nedokázali s díly asi deseti autorů potkat. Tyhle věci jsou vždy věcí vkusu, náš byl holt jinde. Ale zase – určitě je dobře, že se prostory pevnosti takto využívají, řadu lidí obrazy určitě zaujaly.

VIP lounge 
Jedna z několika výrazných novinek. Názory se různily… Obavy, že lóže nad zvukaři u hlavních pódií budou překážet ve výhledu z přírodní tribuny, se naštěstí nenaplnily, na druhou stranu jsem si myslel, že půjde o něco malinko jiného, řekneme typu hlediště v kině, kde budou lavice a bude možné sedět. Ale šlo o plochy, kde se stálo, případně sedělo na rovině, nicméně výhled odsud asi nebyl špatný a lidí se v lóžích pohybovalo tak akorát, žádná tlačenice jako dole.

Vyprodáno…
… loni nebylo, letos bylo. A s využitím kapacity to asi bylo tak akorát. Lidí bylo všude hodně, ale tím, že se prostor pevnosti neustále rozšiřuje, rozptylují se i lidi. Míra zaplněnosti byla asi plus minus akorát, víc lístků už by se prodávat nemělo, aby se z akce nestala sardinková krabička, ale to pořadatelé dobře vědí.

Warm-up párty
V úterý proběhlo zahřívací kolo... více najdete v reportu.

Zvuk
Asi nebyl pořád úplně ideální, ale většina kapel zněla hodně slušně. Byly okamžiky, kdy jsme nebyli spokojení, ale převládal opak, většinou se dařilo. A taky to každý slyší jinak, někomu vytažené kopáky vyhovují víc, někomu méně, často se zvuk postupem doby u dané kapely zlepšil, takže zvukaři reagovali… Největší potíže asi byly ve stanu na Obscure stage, ale k té více pod písmenem O.

Sepsal Johan, inspirován Coornelusovými poznámkami a nápady kamarádů.

Podrobné reporty ze středy až soboty začneme vydávat během několika dní a poté je najdete i na odkazech níže... Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracoval své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si můžete přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Brutální slečny
Brutální abeceda
Úterý
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota


Zveřejněno: 13. 08. 2019
Přečteno:
4346 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 08. 2019 13:05 napsal/a Johan
Příprava na BA v galeirii
Stejně jako loni nám jedna milá slečna nechala nehlédnout do své domácí přípravy. V galerii se můžete podívat...
25. 08. 2019 13:03 napsal/a Johan
Idioti
Ono ani tak nejde o to, že se někdo chce dostat dopředu, ale o to, jakým to dělá způsobem. Když někdo slušně poprosí, každý mu rád udělá cestu, ale pak se objeví čtyři mistři světa a neurvale odstrkujou lidi, protože oni jsou ti, na které se v první řadě čeká...
15. 08. 2019 07:40 napsal/a Majrz
Idioti
Nechápu, proč jedním dechem kritizujete lidi, co se snaží procpat do kotle dopředu a druhým ty, kteří paří mezi stojícími kliďásky. Holt tancuje se vepředu a nedovedu si představit, že koukám třeba na Decapitated a jen pokyvuju hlavičkou do rytmu a někdy se prostě nepovede dostavit se na kapelu včas..
13. 08. 2019 16:00 napsal/a Opat
...
Hezké shrnutí. Jen proboha už ne znovu Šestou stage. :)) Zadní plácek, kde se dá sedět na trávě, je zrovna tak vhodný na odpočinek a relax... což se příliš nedalo, protože to, co se povětšinou linulo z Jameson improvizační stage, bylo na skok hlavou do pevnosti... :))