Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

LP 2016, Spinefarm Records / speed, heavy metal / Finsko

Stalo se to někdy každému. Ten pocit, kdy si pustíte neznámou kapelu a ta vás okamžitě dostane do kolen. Myslím si, že tyto chvíle jsou stále vzácnější a proto je umím o to více ocenit. Když jsem někdy na jaře roku 2015 naposlouchával kapely na německý festival Stormcrusher, narazil jsem na jméno RANGER, kteří ve festivalovém line-upu figurovali jako heavy-speed metal, Finsko. Pustil jsem si jejich debutovou velkou desku "Where Evil Dwells", která byla tehdy novinkou, a nestačil jsem se divit. To album mě na dlouhé měsíce naprosto pohltilo. Koupil jsem vinyl a německý koncert RANGER si užil opravdu naplno.

Představovat tyto mladé Finy bych asi nemusel. V recenzi na desku "Where Evil Dwells" jsem na krátké seznámení s kapelou nezapomněl a tak jen připomínám, že RANGER jsou z Helsinek, kde se zformovali v roce 2008 a na začátku fungovali pod názvem TURBIN. Všechny demáče i následující EPčka však vyšly již pod jménem RANGER. Kapela zakotvila u finské varianty labelu Spinefarm Records a u něj v prosinci 2016 vydala i své druhé velké album "Speed & Violence".

Album "Speed & Violence" se může pochlubit nepřehlédnutelným obalem, který perfektně sedí k hudbě RANGER. Prostě když návrat do osmdesátek, tak se vším všudy. Obal mi nápadem vzdáleně připomíná desku EXCITER - "Heavy Metal Maniac". Album vyšlo v CD verzi a samozřejmě na vinylu, kterému nechybí vůbec nic. Najdete zde texty i informace o nahrávání, to vše ve velmi kvalitním zpracování i grafice.

Hned na úvod nás RANGER uvítají krátkým intrem, které bez varování přechází do titulní skladby "Speed & Violence". Okamžitě se dostávám na vrchol blaha. To je něco! Trochu zašpiněný zvuk představuje dobu, kdy byly na vrcholu slávy kapely jako RAZOR, LIVING DEATH nebo zmiňovaní EXCITER. Obě kytary se zařezávají do sluchovodů s neskutečnou razancí. A to i při sólech, která jsou na celé desce velice zdařilá a dokážou mě bavit i po mnoha posleších. RANGER vyšperkovali svůj heavy/speed metal o ty nejdražší drahokamy. Jasným charakteristickým znamením kapely je zpěv Dimiho "Pontiaca". Jeho hlas je neobyčejně pronikavý a kromě perfektně čistého zpěvu i výtečného frázování mě fascinují výšky, kterými dokáže odzpívat některé pasáže. Jedná se především o určité části refrénů, ale i jednotlivých slok. RANGER navíc citlivě a efektivně pracovali s backing vokály, které vždy výborně podpoří Dimiho zpěv, tak jako například v refrénu skladby "Without Warning". Na první poslech by se mohlo zdát, že jednotlivé skladby jsou až příliš jednotvárné, ale to jste na omylu. Taková "Demon Wind" upaluje v jiné rytmice, než dva předchozí kousky. Kytarové sólo v její polovině na mě působí vesele a nejedenkrát jsem se přistihl, jak se při poslechu směji (úsměv). "Lethal Force" vyšla ještě před vydáním desky na singlu a RANGER nemohli vybrat lépe. Tato skladba je typickou ukázkou tvorby těchto Finů. Pestré sólo plné melodií a zvratů, možná vůbec nejlepší na desce a znovu neskutečný ječák i doprovodné zpěvy s textem "Search... Destroy...". Jak výmluvné!

Ani na B straně se s nikým RANGER mazlit nebudou. "Satanic Panic" se svým typickým heavymetalovým textem, představuje další důležitý článek k dokonalému složení mozaiky. Dřevní, jednoduché bicí, které drží zdánlivě stejný rytmus, jsou hnacím motorem celé kapely. Změna tempa ve druhé polovině skladby z vás vymlátí duši, i když se nejedná o nejrychlejší pasáž na albu. Závěr této skladby bych se nebál označit slovem heroický. Následující krátká instrumentálka "Evil Barrier" perfektně zklidní celé album, díky svým pomalým melodiím a vyhrávkám. Výborný moment, který přidává albu "Speed & Violence" na dokonalosti. RANGER se však rozhodli, že v závěru nás nijak nepošetří. "Night Slasher" od samého začátku nabírá pekelné tempo a Dimiho protahované výšky znovu nemilosrdně obrušují sluch. A přeci dáte volume doprava, pokud je to ještě možné (úsměv). Předposlední song "Shock Troops" patří k mým vůbec nejoblíbenějším. A to především díky perfektnímu zpěvu, který je zasazen do neskutečně chytlavých momentů. Možná je to paradoxní, ale "Shock Troops" mi po prvních pár posleších alba zůstala v paměti jako první. Ani závěrečná skladba "Last Breath" nijak neztrácí na lesku. Naopak, je nabroušená jako čepel nože Jacka Rozparovače. A to i ve chvílích, kdy se jen tak nenápadně unáší ve středním tempu. Dlouhé sólo je jako vystřižené z heavymetalové klenotnice. A aby se neřeklo, v závěru nás RANGER stejně spráskají jako psi. Nezbývá jen říct "Ty vole, to byla jízda!".

RANGER nahráli desku, která je totálním odrazem doby, kdy bylo metalu nejlépe. Ti, kteří nemají rádi old school kapely, se nemusí s poslechem vůbec obtěžovat. Deska "Speed & Violence" je dárkem pro všechny maniaky do staré školy a ukázkou, že i v dnešní době lze nahrát naprosto důvěryhodné a autentické album. Pro to, aby kapela nahrála takový materiál, musí všichni členové speed metal milovat. A já to RANGER věřím. Parta kníratých kluků vládne celé nové heavy/speed vlně, která v posledních letech otřásá metalovou scénou. A deska "Speed & Violence" mě nepřestává bavit, mohu ji točit a poslouchat pořád dokola a stále nemám dost. A nakonec pro mě stanula na stupínku nejvyšším v kategorii album roku 2016. Excelentní práce, které nemohu nic vytknout. Speed as fuck! Heavy Metal to the World!

Seznam skladeb:

Strana A:

  1. Intro
  2. Speed & Violence
  3. Without Warning
  4. Demon Wind
  5. Lethal Force
  • Strana B:
  1. Satanic Panic
  2. Evil Barrier
  3. Night Slasher
  4. Shock Troops
  5. Last Breath

Čas: 36:54

Sestava:

  • Miko - bicí
  • Dimi - zpěv, baskytara
  • Mikael Haavisto - kytara
  • Ville Valtonen - kytara

Facebook a Bandcamp


Zveřejněno: 23. 01. 2017
Přečteno:
3848 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 01. 2017 16:55 napsal/a Richard
Speed Metal Maniacs
„Ty vole, to byla jízda“ , přesně tohle snad zazní i 25., hehe :)
23. 01. 2017 11:43 napsal/a Peťan
Koncert!!!!
RANGER zahrají tuto středu 25.1. v Modré Vopici v Praze!