Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

LP/CD/MC 2015, Spinefarm Records / 80s speed metal / Finsko

Staré klasické metalové žánry zažívají renesanci v podobě nových kapel na všech frontách. Výjimkou není ani speed metal osmdesátých let. Jedni z představitelů současné vlny jsou i finští RANGER. Čtveřice muzikantů z Helsinek se dala dohromady v roce 2008 a dva roky fungovala pod názvem TURBIN. Po změně názvu na údernější RANGER přišla série tří demáčů a dvou povedených EP – „Knights of Darkness“ a „Shock Skull“. Osobně tyto nahrávky znám až zpětně, protože mé první setkání s RANGER bylo až s jejich letošním počinem. Tím je první velké album „Where Evil Dwells“ a hned při prvním poslechu jsem tomuto hrobu osmdesátých let propadnul. RANGER album vydali u finského vydavatelství Spinefarm Records a to hned ve třech formátech – na vinylu, CD i kazetě.

Sedm. To je počet skladeb, které RANGER na své album nahráli. Dohromady však přes osmatřicet minut muziky. A že sakra výživné. Bez jakéhokoliv intra, jen kytarovou vyhrávkou a melodickým sólem startuje otvírák pojmenovaný „Defcon 1“. Po chvíli RANGER spustí svůj arzenál naplno. Okamžitě se na mě začne valit nefalšovaný speed metal, kterému dominuje zpěv basáka Dimiho. Nakřáplý vokál s protahovanými slovy do ječáku má velmi zajímavou, zastřenou barvu hlasu, který jen tak ke slyšení není. K tomu přidejme syrový a špinavý zvuk celé nahrávky, které kromě vokálu vládne i drnčící basa. RANGER neuznávají žádnou modernu, žádné novodobé postupy. Na tomhle LP nic takového nenajdete. Pětiminutovka „Deadly Feast“ nijak neuhýbá a prakticky celá se odehraje v pekelném kvapíku plným sól a vyhrávek. V závěru Dimi opět dává zabrat svým hlasivkám, aby plynule navázal na trojku „Phantom Soldier“. Zde RANGER nechají vyniknout oba kytaristy ve druhé polovině skladby v pomalých pasážích. S dojezdem se pánové opět nepárají. Čtverka „Dead Zone“ je typickou speed metalovou záležitostí. S jednoduchým a lehce zapamatovatelným refrénem je jasnou koncertní tutovkou a soudě ze záznamů koncertů RANGER nikde tato věc nechybí v setlistu. To „Black Circle“ se na první poslech rozjíždí pomalu, ale za chvíli jste s kapelou v jednom kole. Perfektně srozumitelný zpěv, další jasnej hit. Desetiminutový opus a titulní skladba „Where Evil Dwells“ je ve speed metalu celkem raritou. Možná by stopáž někoho odradila, ale opak je pravdou. Pestrost skladby je na místě. RANGER několikrát změní aranže a tempo. V jednu chvíli se unáší pomalejšími melodiemi, o pár okamžiků později přeřazují na nejvyšší možnou rychlost. S pomalým závěrem se RANGER připravují na poslední útok. Tím je nejkratší válec na albu. „Storm of Power ve svých třech minutách doslova silou bouře dokoná dílo zkázy. Ryzí speed metal, kde Dimimu pomáhají s vokálem i jeho souputníci z kapely. Pořádná jízda na závěr!

RANGER přišli, nahráli a zvítězili. Složili album, které mě jednoduše pohltilo a vrátilo o pětadvacet let zpátky. Vše je umocněné tím, že jsem do letošního roku o RANGER neměl ani tušení. „Where Evil Dwells“ je deska, která je hraná srdcem a fanoušky daného žánru. RANGER nepodcenili vůbec nic a noblesou sobě vlastní vymetli veškeré pavučiny na speed metalové scéně. Stará škola se vším všudy a pro mě jedna z nejlepších desek, která letos vyšla.

Seznam skladeb:
  1. Defcon 1
  2. Deadly Feast
  3. Phantom Soldier
  4. Dead Zone
  5. Black Circle (S.Y.L.S.)
  6. Where Evil Dwells
  7. Storm of Power

Čas: 38:44

Sestava:
  • Miko Sipilä - bicí
  • Ville Valtonen - kytara
  • Dimi Pontiac - baskytara, zpěv
  • Mikael Haavisto - kytara

Bandcamp
Facebook

Zveřejněno: 30. 09. 2015
Přečteno:
3730 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 10. 2015 20:06 napsal/a blackwildLTW
Skvost
Opravdu vydařená deska, takhle to má znít, pěkně postaru na to!