Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Krnovskou kapelu představuje kytarista Robert.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Nejprve bych chtěl Fobia zine pozdravit a samozřejmě i Vaše fanoušky. Naše formace vznikla, když jsme se já a bubeník Mára trhnuli v půlce roku 2015 od skupiny tartarO:s. Začali jsme makat na našich nedokončených věcech ze šuplíku a vše začali nahrávat v našem malém sklepním studiu. Pojmenovali jsme se původně SWIM AGAINST THE WIND, ale postupem času a zjištěním, že chceme dělat české texty, jsme si rychle zvolili název S.A.W, což má mnoho různých skrytých významů a je to zkomolenina původního názvu. Ten název je v podstatě blábol.

Pak jsme pro nahrávání získali zpěváka Milana, který měl zcela jiné kořeny než my a obohatil to o svůj charismatický hlas. Přišli jsme na to, že tahle žánrová fůze zní zajímavě a dalo nám to směr. Pak přišel kytarista Jarda a bassák Tony, kterého po chvilce vystřídal na postu Roman, no a teď nám to všem sedí jak prdel na hrnec.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Robert Lučan alias Rob (40 let ex. brachanci Lučané, Euthanasia, TartarO:s). Hraji od svých 13 let, z klasické kajtry jsem brzy přešel na elektriku a vždy jsem se zabýval především vlastní tvorbou. Můj zvuk je jednoduchý a je založen na: Cort 7string, Wah wah Vox, přes Peavey 5150 a box osazen Eminence Texas Head.

Marek Merta alias Mára (42 let, jsem člen Princess - Queen revival, ex. Meridian, GEO, Tropical Storm, TartarO:s). Od dvanácti let jsem do všeho mlátil a tak v 16 začal hrát na bicí. Má výbava je: Mapex, Premier, Pearl, Ahead, R-stick, Sabian, Gibraltar, Anatolian Yamaha a jiné věci, co mi půjčuje Ivo Honajzer... drumcenter.cz, čímž bych mu chtěl poděkovat.

Milan Hrbáč (hraje cca 35 let, ex. Triton, RnBlues s kapelou MayDay, jazz s 3Fo3, rockovou a bluesovou muziku s Marybandem). Hraju na kytaru, foukací harmoniku, sax, klávesy, ale především zpívám. SAW byla pro mne v 51 letech výzva... a taky kamarádství s Markem.

Jaroslav Jedlička (45 let, jsem kytarista ex. Klex, Metronom, Panta Rhei, Kabinet, DW8). Jako malý kluk jsem začal hrát na tahací harmoniku, navštěvoval LŠU v Jeseníku, kde se seznamoval s klasickou hudbou na klasické kytaře. V 16 letech mě ale  uchvátila elektrická kytara. Za ty roky mám spousty různých nástrojů: Kramer, Ibanez Prestige RG3727FZ-BH, Fokus, super chorus Boss CH-1, wah Dunlop-cry baby, Boss NS-2 Noise Supressor, ENGL Invader 2 E642/2 + Footswitch Engl Z-9 a TC electronic G-Major, box 4x Celestion G12M 25W.

Roman Strapek (44 let, jsem člen Náhlá změna, ex-Spoluvina, North Mores). Dělal jsem lidovou školu na housle, od 16 let ale hraju na baskytara. Hobluje na Aria 4strings, vedeno přes Peavey mark III, efekt Boss bassoverdrive.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

EP „Dravci v nás“ je naše prvotina, původně demo. Nahrávali jsme v malém home studiu na první dobrou. Zkoušeli jsme mastering v profi studiu, ale nějak se nám tam vytrácela ta syrovost a dostávalo to moc chemie, která se nám nelíbila. Nakonec jsme si i mastering udělali sami a vzhledem k podmínkám, ve kterých to vznikalo, jsme spokojeni. Udělali jsme taky 100 ks CD, ale byly hned pryč a nejsou. Pokud chce někdo tuhle nahrávku, musí si ji stáhnout za 69 peněz, jde to i s bokletem. Stačí mrknout na naše stránky. Zatím netuším, kolik lidí si to stáhlo.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Když jsem odcházel z bývalé kapely, netušil jsem, jak vše dopadne, ale díky tomu, že chceme něco říct především Čechům, bylo to rozhodnutí jasné. V podstatě jsem měl myšlenku bojovných, svérázných textů, které lidem něco řeknou a nebudou příliš přímočaré. Teď už to jde ale jiným směrem. Na EP je celkem osm songů, všechny, kromě jednoho, jsem psal já. Text skladby „Pouta z pavučin“ dělala spisovatelka Markéta Harasimová a skladba byla použita při prezentaci její stejnojmenné knihy. V současnosti se ale na nově chystaných skladbách dost autorsky podílí Milan a musím říct, že jeho nové texty jsou velice zajímavé.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Já a jen já. Ale s obalem mi pomáhali, kecali mi do toho a jinak mi to znepříjemňovali všichni. (úsměv) Já moc na loga nedám, ale chápu, že pořádná prezentace je důležitá. Stránky máme dvoje, na bandzone a facebook. Spíš nám jede právě ten fejs.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Hm, tak to nevím co odpovědět. Snad všechno, co jsem si kdy poslechl a u kluků to bude asi stejné. U nás jde dost slyšet, že budeme mít průsečík široký v českých i zahraničních legendách, ale slyšet v nás jde přes HUDBU PRAHA, až po ARAKAIN. Každopádně chceme spíš dělat věci tvrdšího ražení.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Poslali jsme asi 40 ks různě lidem z oboru, do rádií a k recenzi. Nějak jsme to nehrotili, spíš jsme o sobě chtěli dát jen vědět. No a zkusil jsem oslovit Supraphon a ono to vyšlo. Vlastně nás ty pozitivní ohlasy překvapily.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

My jsme koncerty původně vůbec neplánovali, měl to být spíše studiový projekt, ale tak nějak se to všechno zamotalo, že teď hrajeme i živě. Každej z nás toho má za sebou samozřejmě hodně, možná stovky koncertů, ale jako S.A.W jsme v podstatě vystoupili zatím jen třikrát. Pár koncertů chystáme na jaro, léto, ale nic velkého. Takže kdo nás někde uvidí, tak má štěstí, protože se časově scházíme opravdu hodně těžce. Nejpovedenější koncerty teprve přijdou.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ne, maximálně v Polsku, Slovensku.

Plány do budoucna...

V současnosti pracujeme na regulerní desce, kterou chceme natočit již v profi studiu. K desce by se měl objevit také videoklip a trochu větší promo. My tuhle kapelu bereme ale spíš jako drahého koníčka, takže nějaký ambice bejt slavnej v našem věku nemáme. Spíš si děláme radost a když nás nezakážou (jako koncert ROOT), budeme hrát a dělat radost snad i ostatním.

RECENZE

www.facebook.com/saw.krnov
www.bandzone.cz/saw


Zveřejněno: 05. 01. 2017
Přečteno:
3816 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář