Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD-R 2016, vlastní náklad / crossover/bigbít/metal / Česko

Rok a něco se píše historie krnovské skupiny S.A.W, jež se vyklubala z původně studiového projektu a v níž se sešla parta zkušených muzikantů pohybujících se v lokálních kapelách, podle názvu nejspíš převážně bigbítového ražení (např. MERIDIAN, MAYDAY, TRITON, MARYBAND, METRONOM nebo KABINET; o žádné jsem nikdy neslyšel), ale i v kapele, o které by metalová obec mohla nějaké povědomí mít (TARTAROS). Nicméně pod novým praporem se pánové vydali jiným směrem, sami svou tvorbu označují jako crossover - stoner rock, já bych spíše řekl crossover/bigbít/metal. Když jsem nahrávku poslouchal poprvé, přišla mi i lehce hozená do hardcore, ale hardcore zemitého, siláckého, typicky českého. Hlavně některé slogany a refrény mi nebyly po chuti. A když jsem zjistil, že členům kapely není dvacet, ale dvakrát (i vícekrát) tolik, kroutil jsem nad jejich vyjadřováním hlavou. A zůstalo mi to i po poslechu desátém. Autor textů prakticky pořád k něčemu nabádá, víceméně jde o takové ty rady typu bojuj, vstávej, jdi za svým snem, chraň svoji pravdu, rozdej si to s životem, braň se, nenech se k zemi přitisknout, nebuď závislej... Nevím, kolikrát už jsem podobně laděné texty slyšel, ale bylo to mnohokrát, a ve většině případů i zpracování odpovídalo obsahu - prostě kdo k těmhle životním pravdám nabádá, většinou to napíše poněkud kostrbatě. A nezachrání to ani spisovatelka Markéta Harasimová, která přispěla jedním textem, který po ní autor grafiky ani nebyl schopný přepsat bez chyb - pochybuji, že autorka desítky románů napíše „mnění“ místo „mění“... Pravopisných chyb i překlepů je v textech více, škoda, že je paní spisovatelka nezkontrolovala, protože některé jsou opravdu děsivé (děsiví plášť), některé pak běžné (mně/mě).

Na textech jsem nenechal nit suchou, s hudbou je to naštěstí o něco lepší. Dokonce bych řekl, že ji texty a někdy i jejich prezentace srážejí dolů. Ono když do vcelku solidně poskládané muziky zpěvák řve dokola „bolest, bolest, bolest“, posluchač logicky věnuje pozornost zpěvu a hudbu vnímá až druhořadě. S tím zpěvem je to vůbec problematické, nikoliv co do zpěvákova výkonu, ale protože se kapela rozhodla, že frontman prostě nezavře pusu - pasáží bez vokálu je minimum, a když už, tak jsou kratinké. Ale zpět k té muzice - jak už jsem naznačil, pohybuje se kdesi mezi bigbítem, metalem, crossoverem, přičemž pochvalu zaslouží to, že každá skladba je jiná a stopáže jsou optimální, kolem tří minut, takže nenudí. Když to vezmu letecky adresně, tak „Střílej“ chvílemi koketuje i s hardcore, ale refrén je melodický, zpěvný a chytlavý, podkresluje jej podobně laděná muzika, nechybí solidní kratinké sólo a přebývá řvané „bolest“, takže tady je asi zařazení jako crossover na místě. Titulní píseň začíná dalším pěveckým tlačením na pilu, nucený řev Milanovi nejde do pusy; on obecně není žádný velký zpěvák, je to spíše odříkávač, což dokládá jeho projev právě v „Dravci v nás“, což je taková utahaná věc, kterou lze s přivřením oka ke stoner rocku přirovnat. „Jdi za svým snem“ je svižný bigbít, „Pomaloučku“ naopak bigbít pomalý, skoro zábavový ploužák, nicméně nejde o vyloženou slaďárnu ani žánrové klišé - tady to muzikanti i zpěvák dokázali celkem vybalancovat. „Bojuj“ je rychlejší věc mířící k heavy metalu, kam směřují i „Pouta z pavučin“. Hudebně nejbarevnější je „Hej brácho“, hlavně kytaristé se tady rozjeli jinak, je to takové svěžejší než zbytek sevřeného materiálu. A závěrečná „Nebuď závislej“ je asi lehce inspirovaná starým heavy/thrash metalem, podobně v osmdesátých létech hrával třeba ARAKAIN.

Celkový dojem z materiálu ale není čertvíjaký. V dnešní době tahle obsatarožní muzika zaujme asi akorát fanoušky všeho fosilního a pak kamarády a lidi z okolí kapely, kteří si na koncertech po nějakém tom pivu s chutí se zpěvákem zařvou refrény, které jsou snadno zapamatovatelné. V kontextu současné, byť jen tuzemské scény, jde o dílo, které nemá šanci prorazit.

CD si kapela vydala sama, takže úsporné provedení lze chápat (navíc jde o prvotinu, které by se za našich mladých let říkalo demo). Pálené kolečko doplňuje přeložený dvojlist, jenž i přes omezenou plochu obsahuje všechny potřebnosti, tj. texty, sestavu, seznam skladeb, fotky muzikantů... a ač jsou informace zahuštěné, nevypadá bookletík vůbec špatně.

Seznam skladeb:

  1. Střílej
  2. Dravci v nás
  3. Jdi za svým snem
  4. Pomaloučku
  5. Bojuj
  6. Pouta z pavučin
  7. Hej brácho
  8. Nebuď závislej

Čas: 23:28

Sestava:

  • Robert Lučan - guitar, vocals
  • Marek Merta - drums, vocals
  • Milan Hrbáč - lead vocals
  • Jaroslav Jedlička - guitar
  • Roman Strapek - bassguitar
  • Jindřich Menzel - bassguitar

 

ROZHOVOR

www.facebook.com/saw.krnov
www.bandzone.cz/saw

 


Zveřejněno: 05. 01. 2017
Přečteno:
3763 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář