Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, Hladohlas Group / pagan/black/death metal / Slovensko

Hirax, letitý tahoun LUNATIC GODS, se před časem se svou dnes již bývalou kapelou rozešel a záhy postavil novou, RAMCHAT. Zatímco LUNATIC GODS byli dlouhá léta hlavně o death metalu, RAMCHAT se pohybují v oblasti pagan black metalu. Ono to ale až tak velké překvapení není, už na albu LUNATIC GODS „Vlnobytie“ se objevovaly folklórní motivy a nástroje, a také texty čerpající z historie Slovenska. RAMCHAT tedy na tuto tvorbu vcelku přirozeně navazují, jen trochu změnili výrazové prostředky.

Úvod jsem si dovolil vypůjčit ze skoro tři roky staré recenze na debutové MCD RAMCHAT nazvané „Bes“. To bylo na konci roku 2013 avizováno jako první ze tří počinů, které by posléze měly tvořit velké album. V roce 2014 vyšla druhá kratší nahrávka „Karpaty“, která se ke mně nedostala, ale při pohledu na seznam skladeb na „Besu“, „Karpatech“ a novince nabraly původní plány jiný směr - na „Atraně“ se žádné starší skladby nenachází.

Devět nových skladeb osciluje mezi pagan a black/death metalem, přičemž ono pohanství se projevuje zejména v textech, hudebně se RAMCHAT tlačí spíše do blacku s deathovými ingrediencemi. „Tŕne hrobov“ jsou na úvod ideální volbou, dá se říci, že právě tahle skladba kapelu víceméně charakterizuje, obsahuje dobře vyvážený mix agresivních a melodických poloh v hudební rovině, vokálně pak nový zpěvák Walki nabízí více výrazů, od deathového murmuru ve slokách po křik/skřehot v refrénech, nechybí ani šepot/recitace, o něž se ale asi postaral Hirax. Refrény mají hypnotickou sílu a jsou „nakažlivé“, takže po dvou třech posleších zůstávají v paměti, stejně jako příjemné Hiraxovo sólo, které by se neztratilo ani v heavy metalu. Ponurý úvod „Dobyvateľ, nerozdeľuj“ se k melodičtější muzice překlápí nenápadně, objevují se i zvláštní tóny, o jejichž původu bych mohl akorát spekulovat (něco mezi klávesami a zmutovanými dechy?), nechybí další přívětivé sólo, ale co mi od pohansky zaměřené kapely nejde pod nos, jsou slova. Přijde mi to jako pomatené plácání o síle Slovanů a politice USA, přičemž Slované se spojí a Spojené státy by měly „pálit do piče“, jak praví text... nechybí američtí prezidenti, muslimové, „žlutí“, vojenské výboje Američanů, prostě politika, ale tak nějak lacině, většina hardcorových part se vyjadřuje obratněji. Obecně mám s texty problém, protože jim poměrně často nerozumím. Hirax je spisovatel, cestovatel, řekl bych otevřená mysl, ale místy opravdu nevím, co si mám myslet - politika je tu smíchána se starými božstvy, nechybí opěvování pohanství a vlastenectví, které v poslední „Sile ducha“ hraničí s nacionalismem - kecy o jednom mocném silném národu mi v případě Slováků přijdou poměrně přehnané a to nemyslím nikterak zle, i když skladba popisuje hrdinství slovenského kapitána Juraje Šuchy, který odolával obrovské turecké přesile, přesto se nevzdal a s hrstkou mužů bránil malý hrad až do úplného konce. Největší problém mám se slovy ve „Zvlčili sme“, kde je toho pomícháno tolik, že si říkám, jestli by nebylo lepší mlčet... Utečenci, ekologie, ropa, hrdlořezi, mamon, hladomory, svět řítící se do záhuby, nekvalitní potraviny, úplatní politici - tohle všechno Hirax smíchal jako to špatné tohoto světa... a lék? Slunce, měsíc, Svarog a Veles - ti nám mají vrátit rozum, sílu a srdce, abychom svět zlepšili. Kázání hodné utopistů a snílků...

Ale zpět k muzice, slibný úvod alba „Atrana“završuje třetí „Perún hromom žehná nás“, hodně melodická věc, ve které se vedle extrémních vokálů objevuje i čistý zpěv, o který se stará hostující Juraj Ďuri Hnilica a v refrénu kontrastuje s řevem Walkiho. V „Tam, kde horeli stromy“ mi nesedí zvuk, nebo spíš mix, jakési cizorodé ruchy místy působí pro mě nepříjemným způsobem, navíc song kromě melodických vyhrávek nepřináší nic, co by mě dokázalo zaujmout - to mě spíš irituje ten podivný sound. V polovině CD jako by si RAMCHAT vzali oddychový čas, a byť se snaží „Bojovníka v Svarogovej temnej noci“ ozvláštnit mezihrou s recitací, okolí mi přijde méně nápadité než předchozí skladby. „Zlatoroh“ je někde na půli cesty mezi pagan metalem a starými LUNATIC GODS, Hiraxovy melodie mi tady přijdou povědomé, a když tak nad tím vším přemýšlím, napadá mě pro RAMCHAT nepříliš radostná věc, a sice, že prakticky všechny nahrávky LUNATIC GODS před rozkolem mě baví víc. Ale „Zlatoroh“ patří mezi ty lepší položky „Atrany“, a ani bych nemusel zmiňovat hostování Rolanda Grapowa, který se postaral o sólo a u kterého se album nahrávalo. Úvodní pasáž „Po temne žiara“ začíná folkmetalově (neznaje autora, tipoval bych nějakou partu z Ukrajiny nebo Ruska), následně se objevují majestátní orchestrace (neznaje autora, tipoval bych nějaké symfometalisty), takže další zpestření, díky kterému se skladby nepletou, navíc se znovu k mikrofonu staví hostující Ďuri, který tentokrát dostává větší prostor a stará se o chytlavé momenty. Nicméně skladba působí roztříštěným dojmem, motivy se střídají jako divé, asi aby se pořád něco dělo, jenže ono to občas působí poněkud divoce, až se z toho točí hlava... A točí se i z rotyky na úvod „Zvlčili sme“, leč tady mi to přijde v pořádku, blackový nášup je zajímavě zkomponovaný, nervní kytarové postupy se povedly, škoda, že při nich kapela nezůstala a zase se přesunula k melodickému black/death metalu, se kterým už jsme měli tu čest v předchozích skladbách. Říká se konec dobrý, všechno dobré, „Sila ducha“ tohle rčení naplňuje, kreativitou se tu nešetří, skladbou se proplétá spousta melodií, dojde i na výrazné vyhrávky a sóla, i na hymnické pasáže, i na poloakustocké, i na třetí příspěvek čistě pějícího hostujícího zpěváka, z jehož úst se žel derou i ona slova o jednom mocném národu...

CD je zabaleno chvályhodně, třípanelový digipack obsahuje i vložený booklet, v němž nechybí texty a obrázky slovanských bohů a válečníků; kresby víceméně doplňují texty, takže když se pěje o bitvě s Turky, turecká hlava zrovna letí k zemi. Vedle „povinných“ informací obsahuje booklet citáty slovanských bohů Svaroga, Peruna a bohyně Lady - sice nevím, kde je kapela vzala, ale opět (podobně jako na „Besu“) jde o apely na svědomí a dobré mravy čtenářů.

Seznam skladeb:

  1. Tŕne hrobov
  2. Dobyvateľ, nerozdeľuj
  3. Perún hromom žehná nás
  4. Tam, kde horeli stromy
  5. Bojovník v Svarogovej temnej noci
  6. Zlatoroh
  7. Po temne žiara
  8. Zvlčili sme
  9. Sila ducha

Čas: 44:52

Sestava:

  • Martin Walki Valkar – spev
  • Pavel Hirax Baričák – gitara, rozprávanie
  • Vito Kotrík – gitara
  • Rišo Richardus Pokorný – basa
  • Mišo Goldo Goldberger – bicie

Hosté:

  • Roland Grapow – gitara
  • Juraj Ďuri Hnilica – spev
  • Martin Redface Cibulka - klávesy

www.facebook.com/ramchatband
www.bandzone.cz/ramchat
www.hiraxshop.sk

 


Zveřejněno: 05. 12. 2016
Přečteno:
4096 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář