Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2016, vlastní náklad / heavy/power metal / Česko

Kapelu AHARD z Orlové už můžeme bez pochyby zařadit mezi ostřílené bardy, jelikož na domácích metalových kolbištích se pohybuje bez mála již 10 roků. Dosud se mohla pochlubit dvěma studiovými počiny, konkrétně prvotinou „Prachy vládnou“ z roku 2010 a jejím o tři roky později vydaným následovníkem s názvem „Planeta magorů“. Letos v létě, tedy zhruba opět po třech letech, pak představili kluci nové CD, které pojmenovali „Freestyle“. Přestože, jak jsem právě zmínil, se v diskografii skupiny jedná o v pořadí třetí řadovou desku, tak svým způsobem je to tak trochu i „druhý debut“ a to především z toho důvodu, že dlouholetého zpěváka AHARDU Bohumíra „Bobina“ Žídka nahradil v loňském roce nový vokalista Honza Bernátek (ex-SALAMANDRA), s nímž kapela rozjela další etapu svého fungování a pro něhož se tak jedná o studiovou premiéru v dresu AHARDU. Navíc se Honza na tomhle CD podílel velkou měrou i coby autor muziky a textů, což je určitě zajímavá skutečnost. A neměl bych zapomenout uvést, že druhým novicem ve složení skupiny je Petr Galambica (ex-BASTARD, SOLAR SYSTEM), který obsadil post baskytaristy.

I když jsem si už před poslechem kompletního alba přehrál nějaké ukázky z nové tvorby AHARDU na serverech Bandzone a Youtube a byl jsem tudíž alespoň trochu v obraze, stejně jsem byl hodně zvědavý, s čím že skupina po výše uvedených skutečnostech přijde. Zjednodušeně by se dalo říct, že pokud se první deska nesla hlavně v duchu klasického heavy metalu a hard rocku a dvojka se pohybovala na pomezí power a speed metalu, tak aktuální placka v podstatě přináší od obojího něco (a i trochu něco navíc) a představuje tak opět částečně pozměněnou tvář kapely. Nutno dodat, že se jedná o změnu v podstatě nenásilnou, jelikož kluci na novém CD pouze využili hudební postupy a atributy, které se v jejich muzice objevily už v předešlých letech. Takže ani Honzův výrazný skladatelský příspěvek, čítající čtyři věci (+ jednu, jako spoluautor) nepřivádí AHARD někam do vyloženě neprobádaných míst, ale spíše zůstává věrný dosavadnímu stylovému zaměření skupiny. A když už jsem poněkolikáté zmínil Honzu Bernátka, tak bych k jeho osobě ještě rád řekl pár slov. Před několika roky jsem opravdu kvitoval, když se právě Honza začlenil do sestavy ostravské SALAMANDRY, protože jsem si říkal, že by mohl být pro tuhle partu tím pravým zpěvákem. Tím pádem mě pochopitelně docela zaskočilo, když tato spolupráce po pár letech a jednom společném CD skončila a ještě více mě překvapila zpráva, že novou Honzovou štací bude právě AHARD, jelikož jeho dosavadní zpěvák Bobin mi po krátkém oťukávání u první desky do kapely naprosto pasoval a můj názor ještě utvrdil na desce druhé, na níž předvedl opravdu kvalitní a vyzrálý výkon. Jelikož přesně neznám důvod jeho odchodu, tak tady nebudu nijak spekulovat, každopádně i přes právě uvedené musím říct, že Honza se svým hlasovým projevem otevřel kapele zcela nové možnosti a po poslechu aktuálního CD rád uvádím, že jeho angažování byla rozhodně dobrá volba. Poslouchat totiž Honzův výkon například ve skladbách „Jen dál“ nebo „Kdo hledá ráj“, je více než příjemný zážitek. Pochopitelně, že skupinu ale nedělá jenom zpěvák, takže je rozhodně třeba zmínit i ostatní kluky, kteří se na výsledné kvalitě alba podíleli. Výkon kytaristy Jekiho podle mě roste desku od desky a svůj nástroj ovládá opravdu na vysoké úrovni, pochválit musím tradičně i bubeníka Sarga, který se s tím nijak nemaže a žene kapelu neúnavně vpřed. Bez problémů do sestavy zapadl rovněž Petr Galambica, jehož baskytara má na nahrávce opravdu perfektní zvuk. Z mého pohledu je tedy pouze škoda místy trochu zbytečně utopených Boneyho kláves, které nejsou tentokráte tak výrazné, jako na předešlém CD, což ale pochopitelně není vinou samotného muzikanta, spíše se asi jedná o záměr skupiny, ohledně výsledného zvuku. Kdybych měl uvést ještě některé mé další oblíbené songy z této nahrávky, pak by to byly třeba „Dotek dravce“, „S temnotou“ nebo titulní „Freestyle“.

Po dvou předchozích návštěvách studia Mroš, kde se točila předešlá alba, se tentokráte kluci uchýlili do nahrávacího studia Hard Café v Karviné, v němž s nimi při natáčení spolupracoval Petr Janko, finální mix a mastering potom proběhl v žirovnické Haciendě Miloše „Dodo“ Doležala. Myslím si, že výsledný sound je adekvátní vůči prezentované tvorbě.

Na závěr bych měl doplnit ještě jednu zajímavost a to, že každý fanda, který si zakoupí CD „Freestyle“, zároveň přispěje na projekt Klauni z Balónkova, o němž si více můžete přečíst zde.

Seznam skladeb:

  1. Strach
  2. Freestyle
  3. Vůle buldoka
  4. Jen dál
  5. Dotek dravce
  6. Čas
  7. S temnotou
  8. Kdo hledá ráj
  9. Tak už chápej
  10. Zeď nářků


Čas: 40:16

Sestava:

  • Honza Bernátek – zpěv
  • Ivan „Jeki“ Jekielek – kytara
  • Petr Galambica – baskytara
  • Vítězslav „Sargo“ Sargánek – bicí
  • Lukáš „Boney“ Lipina - klávesy

Web
Bandzone


Zveřejněno: 23. 09. 2016
Přečteno:
4139 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář