Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

AHARD – Prachy vládnou CD 2010, vlastní náklad

Heavymetalová kapela AHARD, která jako svoji základnu uvádí Orlovou, vznikla v roce 2007 a do naší redakce zaslala na recenzi své debutové, pro dnešní dobu dosti příznačně nazvané CD „Prachy vládnou“ z loňského roku.

První věcí, na které spočinul můj zrak, je titulní strana bookletu vyvedená jako dolarová bankovka (ve stejném duchu je ostatně vytvořen i kompletní obal), z výřezu se na nás však nedívá žádná osobnost americké historie, ale rozvalený Hadgi, basák death – grindových drtičů Disfigured Corpse (zároveň je podepsán i pod grafikou) ve společnosti dvou krásných dívek.

Nahrávka samotná pak začíná mluvených intrem, ve kterém se posluchač dozvídá, že „Prachy opravdu vládnou a chtěl by je mít každý“, potom už se naplno rozjíždí poctivý heavy metal okořeněný klávesami. Musím říct, že zvuk nahrávky mi, stejně tak, jako projev zpěváka Bobina zpočátku až tolik neseděl, s přibývajím množstvím poslechů jsem ale obojímu postupně celkem přišel na chuť, i když bych si v hudbě, jakou Ahard hrají, dokázat představit i vokalistu, který by se po celou dobu nahrávky držel spíše ve výškách. I když i tuhle polohu můžeme na CD zaslechnout („Sorry neznám“), tak drtivá část vokálů je nazpívaná v nižší, hrubší poloze, občas mi však Bobin přijde v muzice malinko utopený. Většina skladeb se nese ve středním tempu, v pořadí třetí a čtvrtá věc jsou obohacené o dámský part v podání Lenky Jelonkové, osvěžujícím momenten je vždy dvoukopáková palba bubeníka Sarga, v polovině desky přichází i skoro povinná balada „Černý svět“, okořeněná účastí pěveckého sboru gymnázia z Orlové (tahle věc je ještě jednou zařazena na úplný konec alba jako bonus, již s výhradním zpěvem právě tohoto sboru). Zajímavým zpestřením jsou i španělské rytmy v písni „Banderilerro“, jejíž text se vztahuje k tamnějšímu národnímu „sportu“, Corridě. Náměty textů (jsou umístěné v bookletu) jsou hodně rozmanité, najdeme zde témata inspirovaná jak histotrií („Alexandr Veliký“), tak i problémy současného světa („Prachy vládnou“), či každodenním životem („Hajer karvinský“) nebo muzikou samotnou („Ahard“).

Určitou zajímavostí je, že kmotrem alba pro naši republiku se stala pražská legendární metalová kapela ARAKAIN, pro „zbytek“ Evropy pak tuto úlohu převzal bývalý vokalista Wolfsbane nebo Iron Maiden Blaze BAILEY.

Pakliže bych to měl celkově nějak shrnout, tak nejvíce se mi líbí hutné kytarové pasáže, to samé se dá říci i o částech, kdy své umění naplno předvání již výše zmíněný bicmen Sargo. Ahard přináší posluchačům velmi kvalitně zahraný heavy metal, na nějaké výraznější celorepublikové prosazení je to však dle mého názoru, v tom přetlaku kapel, trochu málo, spíše si myslím, že zůstane u úspěchů na úrovni lokálního charakteru, což však určitě taky není vůbec špatné.

Seznam skladeb:

  1. Prachy vládnou
  2. Zlý sen
  3. Bez soucitu
  4. Sorry neznám
  5. Grázl
  6. Hajer karvinský
  7. Černý svět
  8. Banderilerro
  9. Veronika
  10. Osud
  11. Pošetilost
  12. Alexandr Veliký
  13. Ahard
  14. Černý svět (bonusová verze)

Zveřejněno: 29. 06. 2011
Přečteno:
4027 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář