Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

23. 4. 2016, Písek - Papírák

Johan:

Týden po narozeninové pařbě Korka & Žrouta se metaloví, grindoví a hardcoroví fanoušci vydali do píseckého Papíráku znovu. Tentokrát se neslavily narozeniny, ale hrálo pro potřebné v Africe. Benefity pro Wontanara mají tradici, v Písku šlo o třetí díl, den před Pískem se navíc za stejným účelem hrálo i v Praze...

Asi se dalo čekat, že po meganávštěvě na LAHAR a spol. se sejde lidí méně, a při našem příchodu to tak i vypadalo, nicméně nakonec se sešla slušná návštěva, odhadem nějakých sedmdesát hlav, takže akce kromě kulturního splnila i druhý účel - vybrat nějaké peníze na stavbu školy kdesi v Guineji. Podle Zebry, který to všechno spískal, putovaly africkým dětem dvě tisícovky, což sice není žádná extra suma, ale na druhou stranu každá kačka dobrá.

Na místo jsme dorazili akorát v 19 hodin, kdy ještě probíhala přednáška týkající se aktivity Česko proti chudobě. Tomáš Tožička, koordinátor uvedené kampaně, mluvil zajímavě, ale nevím, jestli na správném místě. Posluchači z HC komunity obecně patří mezi ty, kteří v podobných aktivitách takříkajíc jedou, takže pro ně asi Tomášova slova nebyla ničím novým; ale třeba se pletu a někdo se zamyslel.

Jako první se na pódiu vysokém asi 10 cm objevila pražská parta KRÜGER. Oči všech přítomných zacílily na zpěvanduli, která mezi „špinavými“ crustery působila jako růže v ostnatém drátě. (úsměv) Svérázné třpytivé šaty, se kterými by Blanche nadělala spoustu parády na kdejaké diskošaškárně, se na podobných akcích často nevidí... Ale i bez šatů (myslím jako kdyby měla normální crust/HC stejnokroj... - smích) by Blanche byla středem pozornosti, protože tahle dívčina působí pod pódiem jako dobře naložená čertice, která neřve jen své texty, ale mimo mikrofon i zpěvákovy, a navíc se pořád chechtá. Kapela na pomezí crustu a d-beatu valila jako plně naložený tirák s porouchanými brzdami, takže svižně a ještě rychleji, drsně a ještě špinavěji. Mě to v podstatě bavilo, ale uměl bych si představit, kdyby zpěvačka trochu změnila výraz a působila vůči křiklounovi kontrastně, protože když člověk zavře oči, nepozná, kdo zrovna řve. Ale jinak mé první (doufám... při kapacitě mé paměti... - úsměv) setkání s KRÜGER hodnotím veskrze kladně.

Ještě kladněji pak STOLEN LIVES. Tahle parta se na jihu až tak často nevyskytuje, já ji dosud neviděl, a právě Východočeši byli oním závažím, které mě na akci nalákalo. Jejich loňské album „Budoucnost sviní“ jsem slyšel jen z rychlíku, ale to, co se na něm odehrává, mě bavilo, a tak jsem plánoval nákup vinylu. Ještě před uzavřením obchodní transakce ale kvartet odehrál svým způsobem překvapivé vystoupení, alespoň pro mě, protože jsem žil v domnění, že STOLEN LIVES produkují čistokrevný thrash. Mea culpa, že jsem se poslechu předchozích nahrávek nevěnoval. Z pódia se linula překvapivě pestrá směsice thrashe, hardcore a místy snad i přímočarého grindu, a tenhle mix se poslouchal náramně. Zpěvák David je pěkný neposeda, který nevydrží chvilku v klidu a pořád pobíhá, samozřejmě taky pod pódiem. Koncert STOLEN LIVES podpořil i slušný zvuk, lidi se taky bavili, i si vytleskali přídavek. Opět spokojenost.

NEEDFUL THINGS šli vždycky jinými cestami než já, což je dáno tím, že se grindu vyhýbám. V poslední době sice nějaké ty rotykáře začínám snášet, ale pořád jde o extrémní subžánr, ke kterému mám nejdál. Takže se do nějakého většího hodnocení NEEDFUL THINGS ani nechci pouštět, jednoduše to není muzika pro mě, i když uznávám, že to kapele valilo, zpěvák řval a lítal na place s obrovským nasazením a lidi to brali. Mně hlavně překážel zahuhlaný zvuk; možná bych se chytil, kdyby byly nástroje čitelnější, ale při tom bordelu...

DEZINFEKCE mi v minulosti moc nebrala, ale to, co předvedla tentokrát, úplně změnilo můj pohled na jihočeské matadory. Jedním slovem to byla parádní jízda, proti předchozím setkáním mi přišlo, že pánové zrychlili a vahadlo pootočili hardcorovým směrem - dříve mi přišli punkovější. Navíc se výrazně vylepšil zvuk, který byl ve srovnání s předchozí kapelou čitelnější, kytary parádně řezaly a přiostřená DEZINFEKCE po odehraném připraveném setu nedostala povolení opustit pódium a musela přidat, takže došlo i na nějaké covery.

Kolem 23. hodiny už měly odehrálo čtyři kapely, ale pátá byla kdesi na cestě, tak jsme s Peťanem usoudili, že jsme nějací unavení a ospalí a že se nám nechce na COMMODORE 64 čekat, tak jsme zamířili k domovům. Díky Sykymu a Skalíkovi tedy „komodoři“ alespoň obrazem...

 

Peťan:

Po týdnu opět v Papíráku. Tentokrát na třetím pokračování benefitu pro Wontanara, který má na svědomí Zebra. Do klubu jsme dorazili v sedm večer, ještě probíhala tradiční přednáška. Návštěvnost zatím tristní, ale během večera se klub celkem zaplnil na nějakých 70 platících a tak podle informací od Zebry se pro organizaci Wontanara vybralo něco přes 2000 Kč. Kapely žánrově rozdílné, přesto pojítko "extrémní muzika" přetrvávalo.

Jako první šla na věc pražská crust/punková sebranka KRÜGER. Tuhle partu sleduji už poměrně dlouho a ani tentokrát mě nezklamali. Sice byl na můj vkus jejich set dlouhý (v závěru jsem se přistihl, že se lehce nudím), ale dostalo se nám poctivé porce energického špinavého crustu. Zvuk dobrý, nasazení výborné, odezva čertužel hodná první kapely. Nicméně KRÜGER to berou za správný konec a díky dvěma vokálům se i odlišují od podobně hrajících kapel. Tentokrát ale Tadeáš musí prominout, protože veškerou pozornost na sebe strhávala Blanche ve svých šatičkách, které dokonale ladily s disko-koulí u stropu (úsměv). Fajn set!

STOLEN LIVES pro mě byli největším tahákem večera. Tuhle čtveřici jsem neviděl už pěkně dlouho. Naposledy v kocovině při jejich ranním setu na Obscene Extreme 2012. Takže po čtyřech letech repete a nutno říci, že povedené. Kluci sázeli jeden válec za druhým a z (mini)pódia se valila směsice hardcoru a thrashe. Pravdou je, že ačkoliv poslední nahrávka "Budoucnost sviní" mi připadá více laděná právě do thrashe, naživo kluci mastí v spíše HC/thrashcore stylu a mě to bavilo. Opět kvalitní zvuk z dílny Mr. Mázy a STOLEN LIVES během necelé půlhodinky vymetli pavučiny ve všech rozích klubu. Pokud se nepletu, zaznělo i pár starších válů laděných především do HC/grindu. Pestré, výživné a nejlepší z celého večera!

Pardubičtí NEEDFUL THINGS mají můj respekt i uznání, ale jejich grindcore tak nějak jde mimo mě. Ačkoliv mám některé grindovky moc rád, NEEDFUL THINGS mě výrazněji neoslovují. Také v Písku to sice byl pořádný nátěr, ale já se v tom ztrácel a postrádal jakýkoliv záchytný bod. Kapela do toho dala 120 %, lidi to bavilo, ale se mnou to nic nedělalo. Nicméně, NEEDFUL THINGS figurují v line-upu příštího Netherlands Death festu společně s LYCANTROPHY. Jejich jméno za hranicemi a postavení na scéně je neoddiskutovatelné.

Následující DEZINFEKCE odehrála jeden z nejlepších setů, který jsem od ní viděl. Sice to pro mě není ani jedna z top kapel v jižních Čechách. ale ve svém žánru hardcore-punku patří k elitě. Řezavé kytary, nasraný vokál, hodně velká syrovost. DEZINFEKCE mě oslovila už loňskou deskou "Interval jistot" a teď své kvality potvrdila. Kvalitně zahraný hardcore-punk s českými texty. V závěru jsem se již věnoval pokecu s kamarády, ale mám pocit, že Budějčáci přidali navrch nějaký cover.

Na poslední COMMODORE 64, kteří se zpozdili cestou z Prahy, jsme již nečekali. Únava byla po výjimečně pracovní sobotě veliká. A do toho to mizerné počasí. Doma z koncertu v půl 12, to se mi stává jen v Praze na Sedmičce (úsměv).

 

Fotky: Syky, Skalík

Sykyho galerie

Skalíkova galerie


Zveřejněno: 27. 04. 2016
Přečteno:
3806 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář