Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Italští ABYSMAL GRIEF aneb lords of the funerals, jsou zajímavým úkazem na hudební scéně. Za kapelu odpovídal hlavní představitel kapely - Regen Graves.

Z hudby italských dark metalových ABYSMAL GRIEF je cítit zmar a smutek. Každý jejich tón je prosycen hororovou a okultní atmosférou. Především kvůli textům, celkové stylizaci ale i živým vystoupením se jejich hudba mění v rituální obřad, díky kterému je smrt všudypřítomná. Nějak takhle by si hlavní mozek kapely, kytarista, textař, a když je nouze nejvyšší i bubeník Regen Graves představoval, aby jejich hudba byla vnímána. Regen je svérázný člověk, který tématice okolo pohřbů, nekromancie a dalších temných zákoutí lidského bytí propadl a provází ho celým jeho životem. Pevnou rukou potom vládne v ABYSMAL GRIEF, a to jak po kompoziční stránce, tak pro něj samotného důležitější stránce duchovní, už dvacet let. Letos na jaře se kapela představila v Čechách a koncert se rázem zařadil do kategorie nezapomenutelných. O důvod víc se spojit s Regenem a položit mu pár otázek.

Zdravím tě Regene, jsem moc rád, že sis pro mě našel čas. V jaké fázi se momentálně ABYSMAL GRIEF nacházejí? Skládáte nový materiál, koncertujete?

Ahoj Petře, zrovna jsme s ABYSMAL GRIEF v období, kdy začínáme s propagací našeho nového alba. Jeho vydání je naplánované na 2. listopadu 2015. Jinak už zas nahráváme nový materiál. Co se týče živého hraní, tak poslední koncert jsme odehráli v Janově společně se skvělou, starou kapelou IL SEGNO DEL COMANDO a byla to opravdu hodně temná noc. Jinak se dá říct, že já osobně jsem teď docela zaneprázdněný.

Nová deska… tak to je skvělá zpráva. Můžeš mi k ní říct něco bližšího?

Bude se jmenovat „Strange Rites Of Evil" a oficiálně vyjde ve formě klasického CD a digipacku 2. listopadu u Terror From Hell Records. CD budou samozřejmě následovat i další různé formáty. Barevné LP, picture LP a klasické kazety. Tohle všechno vyjde 24. prosince u Horror Records. Zatím ti ještě nemůžu prozradit další podrobnosti, jako jsou názvy skladeb, jejich počet atd... ale pokud se občas koukneš na stránky Elektroplasma, další novinky se dozvíš během příštích pár týdnů.

Poprvé jsem vás viděl živě letos na jaře, kdy jste odehráli koncert v Praze. Musím se ti přiznat a říct, že to byl pro mě letos nejsilnější koncertní zážitek. Vystoupení jsem si maximálně užil. Vzpomeneš si ještě na tenhle večer? Jeho průběh byl docela šílený. Bohužel se nesešlo moc lidí, ale ti, co přišli, byli z vaší hudby nadšení, což vrcholilo divokým tancem, kdy lidé lítali vzduchem. Stává se vám to na koncertech často?

Není to tak často, upřímně! V minulosti jsme během naší show zažili docela divoké věci, ale musím uznat, že fanoušci u vás byli nejšílenější z celého letošního turné. Vzpomínám si na náš výkon, jaký jsme podali, a moc dobře si na to pamatuju. Zároveň si samozřejmě vybavím i celou atmosféru toho vydařeného večera. Zvuk byl výborný a vše fungovalo velmi dobře. Doufám, že budeme mít možnost se k vám znovu vrátit a zahrát si u vás co nejdřív!



Fascinovalo mě vaše zaujetí. Koncert jste odehráli v plném nasazení. Vizuálně jste byli velice zajímaví a použité rekvizity dodaly koncertu další rozměr. Jak vy si užíváte živé hraní, jaké pocity ti dává živý set?

Bereme naše vystoupení velmi vážně. Jak jste si mohli všimnout, vůbec nekomunikujeme s fanoušky. Naše show je rituál a není při ní čas na přátelský přístup a projevy přízně... kromě těch, které mohou být užitečné pro kontakt s mrtvými. To je cílem každého našeho vystoupení. Naším dalším a hlavním cílem je, aby se o to všichni diváci snažili s námi. Upřímně řečeno musím přiznat, že někdy to funguje a někdy ne… hodně záleží na lidech, kteří přišli a jak jsou naladěni. Takže při našem koncertě se může dostavit něco jako zábava, ale má to hodně daleko k obyčejnému party večírku.

Jak hodnotíš celé vaše letošní turné? Jak moc je pro vás náročné uspořádat takovéto koncertní dobrodružství?

Nic vyčerpávajícího to nebylo. Opravdu rádi hrajeme živě a všechno během tour bylo téměř dokonalé. Na turné s námi vyrazily holky ze SATURNINE, které nejen, že jsou skvělou kapelou, ale jsou hlavně našimi velkými kamarádkami. Každou noc jsme si užili velkým způsobem. Za sebe musím říct, že jsem s celým tour v podstatě spokojený.

Hrajete i na letních festivalech? Za jakých podmínek? Odehráli byste třeba koncert, kde byste měli krátký čas a hráli za slunce?

Na letních festivalech hráváme, někdy přistoupíme i na krátkou hrací dobou, ale určitě bych nikdy nesouhlasil s tím, že bychom hráli v odpoledních hodinách, nebo za denního světla, natož za slunce. Atmosféra a naše postoje jsou důležitější, než jen za každou cenu se někde objevit s tím, že by to pro nás mohla být „důležitá“ příležitost . Existujeme už dvacet let a nikdy jsme nepřistoupili ke kompromisu. Nikdy jsme se nechtěli stát „slavnými“ a nebudeme s tím začínat teď, to určitě ne. Takže pokud někdo zatouží po ABYSMAL GREIF a chce, abychom zahráli na jeho akci, musí přijmout všechny naše podmínky. Jinak život jde dál a to i bez nás...



Myslíš, že si vaši hudbu může užívat i člověk, kterému horory nic neříkají a bojí se smrti?

Proč ne? Dobře, možná slovo „užívat“ není pro tenhle typ lidí úplně nejvhodnější. Horor děsí ty, kteří mu nejsou připraveni čelit. Takže jsem si jistý, že by přijímali nějaký negativní vjem… v tom případě by mě docela zajímala jejich reakce (úsměv). Nejspíš by nám pohled na ně dal mnohem větší uspokojení, než na někoho, kdo se vyžívá v hororech a smrti a má tyhle věci za normální, nebo standard. Naši hudbu je třeba považovat za Tanec smrti: musí šokovat a učit přítomnost smrti, takže tím pádem je to vlastně celé paradoxně namířené víc na ně, než na „goth“ duše.

Proč myslíš, že jsou ABYSMAL GRIEF po tolika letech hraní neustále v tak hlubokém undergroundu? Přijdete mi jako taková nedoceněná kapela.

Vždycky jsme chtěli zůstat v undergroundu, protože to je místo, kde se dají najít ty nejlepší kapely. A my chceme být mezi těmi nejlepšími. Nestojíme o žádné hudební obchody a obálky magazínů, to není nic pro nás, díky.

Za ta léta hraní vám vyšlo nespočet nahrávek, ale máte na kontě jenom tři velké desky. Proč se tak často uchylujete k menším nahrávkám a pouštíte se do splitů?

Nejen splitů. Vydali jsme několik splitů, sedmipalců, kompilace a tak dál. Navíc za chvíli se naše další, nové album bude šířit po celém světě. Bude to zhruba v době, kdy tento rozhovor bude online. Podle mě by diskografie neměla být zaměřena pouze na velké desky. Považujeme to za hodně nudné a příliš pomalé. Nemám rád, když musím čekat pár let (někdy i mnohem více) na to, až si poslechnu něco nového od mých nejoblíbenějších kapel. Rád bych, aby se něco nového a zvláštního vydávalo každý rok, takže tímto způsobem plánuju naši práci.

Jsi vůdčí role ABYSMAL GRIEF, skládáš hudbu, píšeš texty, co tě po těch letech aktivity žene pořád dopředu?

Vztek.


Regen Graves

Přistupují v kapele ke všemu všichni se stejnou vážností jako ty? Měl jsi někdy v kapele s někým v minulosti problém? Myslím to tak, že nebral věci okolo image či textů vážně a třeba je zlehčoval?

Vždycky, chlape! Celých těch zkurvených 20 let jsem bojoval s mnoha muzikanty, kteří byli „nevhodní“ pro tuto muziku a co je ještě více důležité, pro naši filosofii. Jenom Labes C. Necrothytus a Lord Alastair se mnou sdíleli a vydrželi ustát ten silný umělecký a mentální tlak, který jsem v ABYSMAL GRIEF nastolil. To je způsob, jak fungujeme: přístup a soudržnost je před muzikantskými dovednostmi. Zábava přichází až následně.

Tvoje hobby je poměrně neobvyklá záležitost a většinové populace se podobným kratochvílím vyhýbá, jak může. Jsi v očích lidí v blízkosti tvého domova považován za podivína? Jak ty sám se cítíš?

To není hobby, ani zábava. Každopádně jsem se nikdy nestaral o to, co si lidé o mně myslí, nebo snad říkají. Na to existuje jednoduchá odpověď. Já sám jsem se vždy považoval absolutně za normálního, samozřejmě podle mého názoru na normálnost, takže je těžké se starat o cokoliv dalšího: další zájmy, hudební styl, styl oblékání... všechno přichází přirozeně, a to je podle mě způsob, jakým by každý člověk měl žít. Ale takový postoj je jen pro vyvolené a není to pro každého.

Máš v tvé zálibě doma podporu?

Ano, moje rodina sice nikdy nepřijala a nesdílela moje myšlenky, ale vždycky mě podporovali. Jsou to milí lidé, ve všem!

Musím se tě zeptat, tohle mi vážně nedá, jaké je tvé zaměstnání? Nemá to co dělat s hřbitovy a mrtvými?

Bohužel ne. Mám malé nahrávací studio, které mi ale na obživu nestačí a tak si musím přivydělávat více pracemi, ale to není nic zajímavého.

Jak ses dostal k metalové hudbě?

Bylo to v době, kdy mi bylo nějakých třináct čtrnáct let a s kámošema jsme si půjčovali hlučné kazety. V té době jsem taky sledoval MTV, kde pouštěli v rámci pořadu Heavy metal sem tam nějaké cool videoklipy, to ještě za něco MTV stálo, byly to začátky devadesátých let.



V nějakém starším rozhovoru jsem četl, že jsi ke svým oblíbeným kapelám přiřadil české XIII. STOLETÍ. Čím tě tahle kapela zaujala a nevadí ti, že zpívají v našem jazyce? Jak zní Italovi v uších čeština?

Je to tak, XIII STOLETÍ považuji za nejlepší gotickou kapelu na světě. Oni nás velice ovlivnili, to je bez jakýchkoliv pochybností. Váš jazyk zní pro naše uši naprosto perfektně a skvěle koresponduje s jejich hudbou a celkovou koncepcí. Velká škoda je, že je čeština pro nás tak těžce vyslovitelná, jinak bychom už dávno nějakou skladbu od nich předělali!!! Všichni členové ABYSMAL GRIEF milují XIII. STOLETÍ a bylo by pro nás velkou ctí s nimi jednoho dne sdílet pódium.

Vy Italové umíte vytvořit velmi dobře děsivou atmosféru, čím to je?

Vychází to z naší historie. Církev se v Itálii nepřetržitě pokoušela lidem vymývat mozky všema těma blbostma jako je: trest, spasení, odpuštění, láska... a přitom v ten stejný čas potlačovala ty nejosvícenější lidi, kteří se potají věnovali studiu skutečné existence, která se pochopitelně zabývala studiem temnoty a „zla“. Takže paralelně s tou církevní, stupidní masovou kulturou oddanou „dobru“ a světlu, si mnoho umělců z různých odvětví vyvinulo naprosto odlišnou a mnohem více zajímavou formu umění, hudby a literatury zabývající se temnotu a „zlem“, která přežila až do dnešních dob. Naše umění – hudba a celá filosofie – je obecně vzato mystický produkt veškeré té lidské spodiny, které se naši předci snažili vyhnout.

REPORT Z PRAHY

http://www.abysmalgrief.com/
http://www.metal-archives.com/bands/Abysmal_Grief/6686

Zveřejněno: 04. 10. 2015
Přečteno:
3810 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 10. 2015 12:16 napsal/a Bhut
Paráda
Příjemný rozhovor, nečekal jsem, že to chlapíci berou tak vážně. A XIII. Století velice potěšilo :)
04. 10. 2015 12:50 napsal/a Peťan
Abysmal Grief
Super rozhovor, díky za něj! Koncert byl perfektní, hned mě to navnadilo pustit si LP Feretri :)