Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD-R 2015, vlastní náklad / hard rock/heavy metal / Česko

Skupina WHATROCK pochází z východočeské Jaroměře a její prvopočátky sahají vlastně až do hlubokých školních let některých současných členů, konkrétně do roku 2006, kdy se začalo formovat základní jádro kapely. Po několika letech zkoušení a hledání vhodných muzikantů se složení v čele se zpěvačkou ustálilo v roce 2012, kdy v podstatě vykrystalizovala aktuální sestava, která na jaře 2013 představila posluchačům část svojí tvorby ve studiové podobě, prostřednictvím třípísňového EP „Led a slzy“.

Letos se pak skupina propracovala ke svému debutovému, vlastními silami vydanému CD s názvem „Hra s ohněm“, na němž se prezentuje 10 autorskými písněmi, jejichž autory jsou společně bubeník Zdeněk Borecký (texty) a kytarista Ondra Bezvoda (hudba). Muziku, kterou Východočeši produkují, bych označil jako kombinaci hard rocku a heavy metalu, s docela řádnou porcí chytlavých a zajímavých melodií, podpořených hutným spodkem a především výrazným dívčím vokálem.

Na úvod alba nás ovšem nečeká zrovna ten úplně nejlepší kousek, jelikož první song „To jsme my“ s docela fádním textem a mému uchu nepříliš lahodícím mužským sborem neřadím mezi favority této nahrávky, a jako otvírák bych si dokázal představit některou z mnohem silnějších skladeb, které deska přináší. Naštěstí se prakticky hned vzápětí laťka kvality výrazně zvedá a to díky dvojce „Mraky se blíží“ a především třetí v pořadí písni „Everest“ (za pozornost jistě stojí videoklip vytvořený právě k tomuto songu), kterou považuji za jeden z vrcholů CD, stejně tak, jako následující baladu „Čas jít spát“, jenž má opravdu velice příjemnou a silnou atmosféru. Vysoký standard si udržuje i titulní věc „Hra s ohněm“ a rozhodně nesmím zapomenout zmínit ani sedmičku „Sluha dvou pánů“.

Celkově je slyšet, že kapela už je nějaký ten pátek pohromadě a působí tím pádem velmi sehraným dojmem, příjemným potěšením je pak i výkon zpěvačky Zdeňky Pozůstalové, která na desce předvádí hodně energický a především jistý výkon.

Jak už jsem uvedl, nahrávka vychází vlastním nákladem v podobě CD-R s potiskem a poměrně strohým (čtyři strany), ale graficky pěkně zpracovaným bookletem. Natáčení probíhalo v srpnu a září loňského roku pod taktovkou Petra Skaly z pardubických SEBASTIEN.

„Hra s ohněm“ je určitě povedeným debutem, doufám, že skupině její elán a nasazení vydrží i do budoucna a my se od ní dočkáme dalších, minimálně stejně zajímavých počinů. Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. To jsme my
  2. Mraky se blíží
  3. Everest
  4. Čas jít spát
  5. Hra s ohněm
  6. Fantazie
  7. Sluha dvou pánů
  8. Na kolenou
  9. Déšť z oceli
  10. Já rád hrát (bonus)

Čas: 41:47

Sestava:
  • Zdeňka Pozůstalová – zpěv
  • Ondřej Bezvoda – kytara
  • Matouš Borecký – baskytara
  • Pavel Hrdlička – klávesy
  • Zdeněk Borecký – bicí

ROZHOVOR

www.whatrock.cz
www.bandzone.cz/whatrock

Zveřejněno: 21. 08. 2015
Přečteno:
4243 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář