Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

31.7.-1.8.2015, Volyně – sobota

Sobotní program začínal až ve dvě hodiny, což jsem uvítal: po příjemných šesti hodinách spánku byl čas si v klidu dát nějaké to pivko a jiné občerstvení na vyproštění a připravit se na metalový maraton. A když už jsme byli na tom koupališti, tak jsme ozkoušeli i takovou tu věc, která na dané místo láká obyvatelstvo za těchto horkých dní… ledová noc však vodu řádně ochladila a tak jsme v ní pobyli asi tak dlouhou dobu, po jakou trvá průměrná grindcorová skladba. (Opat)

Krátce po sedmé ráno se vypotácím ze stanu se slušným bolehlavem, který mě nakonec doprovází až do odpoledních hodin. Česnečka ani oběd ve městě nepomáhají a střízlivění mě nebaví (smích). Sobotní program nabízel pro mé uchu větší nabídku, než tomu bylo v pátek. Z centra Volyně proto přicházíme zpět do areálu chvilku po začátku. (Peťan)

Hned první kapele HORRIBLE CREATURES se podařilo cestou nabrat zpoždění vinou různých objížděk a kolon. Pánové jeli z Karlových Varů do Volyně od rána, naštěstí se objevili krátce před začátkem svého setu a po rychlé přípravě mohli svým mixem thrash a death metalu začít „probouzet“ ospalé publikum. Celkem se jim to dařilo, sehraná kapela v čele s neúnavným frontmanem odvedla na úvod dobrou práci. (Johan)

HORRIBLE CREATURES mě z povzdálí příliš nezaujali a úplně jsem nechápal, proč česká kapela na festivalu, kde je 95 % návštěvníků z ČR, během skladeb anglicky vyzývá publikum k větší aktivitě („Raise your hands, motherfuckers!“ atd.). (Opat)

IMPURITUM, to už byla jiná káva. Death metalová formace s občasnými vlivy černého kovu, v níž mimo jiné působí také pořadatelská dvojice Honza/Rámus, tentokrát vystoupila bez baskytaristy, který se po areálu pohyboval s rukou v sádře. Přesto dokázali IMPURITUM ze svých aparátů vyloudit perfektní ostrý a plný zvuk, takže přestože známé přísloví tvrdí, že basa tvrdí muziku, tvrdé to bylo kurevsky i tak. Riffy řezaly jako břitva, do toho jako vždy naprosto přesný Honza K. za bicími a do hudby pasující vokál dohromady stvořily zabijácké kombo. IMPURITUM jsem viděl poněkolikáté, volyňský koncert ale považuji za dosud nejlepší. Vynikající! (Opat)

IMPURITUM – jihočeské death metalové uskupení mám moc rád. Tentokrát bez basy (kolečkové brusle jsou peklo, brzký uzdravení!), ale stále s maximálním nasazením. Valivý old school death metal  á la BOLT THROWER od kterých na závěr zazněl tradiční cover „The IVth Crusade“. IMPURITUM zahráli i jednu novou věc a těším se, jestli tohle někdy vyjde na desce. Zajímavostí jsou texty jak anglicky, tak i česky. Výborný set! (Peťan)

Jako druzí na to vletěli takřka domácí IMPURITUM, tentokrát žel bez basového kytaristy, který se dal na dráhu závodníka na kolečkových bruslích. (úsměv) Trochu si při tom žel polámal ruku... IMPURITUM ale i bez basy zněli tak, jak vyznavači old schoolového valivého death metalu žádají, tedy špinavě a zle. (Johan)

Podobně jako první kapela, i KEEP ON ROTTING stihli své vystoupení jen tak tak – zase složitá dopravní situace... Partu vopičáků jsem naposled viděl s bývalým zpěvákem, po němž zdědila mikrofon drobná zpěvačka. Ta navzdory své konstituci vyluzuje z hrdla takový řev, že by se za něj nemusel stydět ani stokilový pořízek. KEEP ON ROTTING ukázali, že i složitá muzika se dá dělat tak, aby bavila nejen muzikanty, ale i posluchače. Kapela poháněná neskutečně zdatným bubeníkem odehrála precizní set plný technického progresivního alternativního death metalu s core kořením, zpěvačka se pak ukázala jako ideální front(wo)manka, která nevydrží chvilku v klidu a během vystoupení si odbude poctivou hodinku tělesné výchovy. Zajímavé bylo ji sledovat už před vystoupením v backstage, kde se rozcvičovala i na sucho rozeřvávala. (Johan)

Vysoko nastavenou laťku se podařilo udržet i další kapele, jíž byli KEEP ON ROTTING z (nejen) Litoměřic. Poprvé jsem „gibbony“ viděl v čele se zpěvačkou Danielou, která očividně do kapely zapadla a předvedla výborný výkon. Toto slovní spojení však platí pro celou kapelu bez výjimky. Technická smršť na pomezí death metalu a deathcoru, která spíše nežli k paření svádí k otevření huby a uznalému pokyvování při sledování zručnosti všech muzikantů. Nezbývá, než se těšit na chystanou druhou řadovku, kterou pánové a dáma jeli den po ETEF nahrávat k Honzovi do Hellsoundu. Těšíme se na společné podzimní turné! (úsměv) (Opat)

DARK ANGELS byli v programu pasováni na nejměkčí kapelu festu, což ti, kteří kapelu znají, dobře věděli. DARK ANGELS produkují mix melodického doom metalu kříženého s heavy či gothic metalem, klávesami a čistým/poločistým zpěvem. Na ETEF to měli těžké, protože publikum bylo naladěno na tvrdé metaly, ale jako zpestření a možná i na chvilku oddychu šlo o ideální volbu. Jednak kapela zahrála s přehledem jednak má za mikrofonem skvělého zpěváka. Pro mě příjemný set, který mě bavil víc než někteří divoši. (Johan)

Další kapelou jsou pro mě pořádající AVENGER. Tuzemská legenda, o které toho bylo napsáno mnoho. Viděl jsem jen část setu, ale opět se jednalo o perfektní představení avengerovského dark black/death metalu. Především skladby z poslední řadovky „Bohemian Dark Metal“ mají neskutečnou sílu. AVENGER chystají nové album a už teď se na novinku těším. Poprvé jsem AVENGER viděl v pozměněné sestavě a o jejich budoucnost strach rozhodně nemám. (Peťan)

AVENGER jsem poprvé viděl v obměněné sestavě, do níž přibyli kytarista Jirka a basák Infernits, zatímco Honza Kapák už nějakou dobu sedí zpět za bicí soupravou, k čemuž ještě zpívá. OK, skloubit vokál s kytarou ještě není nic tak neobvyklého, ale tohle asi nikdy nepochopím a všechna čest. Zpočátku basa trochu překrývala kytary, zvuk se ale vyrovnal až na fakt, že vokál občas trochu zanikal. Tentokrát nedošlo na hitovku „Duševní chirurgie“, ale klasické fláky jako „Dark Metal“ nebo „Godless“ v setlistu nechyběly. Až na pár lehce divných momentů to bylo příjemné vystoupení, i když jsem u AVENGER zažil i lepší. A musím říci, že tympány mi u kapely chybí víc, než jsem si uměl představit. (Opat)

Staré desky KRYPTOR mám rád, podobně jako všechny staré tuzemské thrash klasiky, ale některé reuniony by se neměly dělat. Nechci se nikoho dotknout, ale to, co se odehrávalo na pódiu již od samých příprav (velké plachty, za které se „mistři“ schovali při zvučení, aby je následně odstranili, svoje bicí…) se pro mě stalo jednoznačně nejhorším setem celého festivalu. Během pětačtyřicetiminutového setu KRYPTOR zahráli nějakých šest skladeb (ano, klasiky z prvních dvou alb) a zbytek času vyplnili trapnými žvásty o tom, komu všemu děkují, co všechno mají rádi a snad i kdo jim utřel včera prdel. Ne, tohle byla parodie na thrash metal a ještě k tomu nepovedená. Hudebně to připomínalo spíše tvrdší bigbít než úsměvně propagovaný old school sadistic thrash metal. Sadistický je spíše to, že s tímhle pánové vůbec vylezou před lidi. Sorry… (Peťan)

Old school sadistic thrash metal od KRYPTOR šel vždy tak trochu mimo mě, a to i v době, kdy byl thrash mým top žánrem. A jediné, co mohu říci po volyňském koncertu, je, že se to asi nikdy nezmění. Nechci být přehnaně kritický, ale hudebně to na mě působilo spíše jako pokus o thrash metal, který se ale příliš neliší od typické české agro-produkce. Textově jakbysmet. Ale co mi vadilo asi nejvíce, bylo to hvězdné vystupování, které se proměnilo spíše v naprostou šaškárnu. Ano, byl jsem malý harant v době, kdy byli KRYPTOR na vzestupu. Ano, třeba to v minulosti byla opravdu bomba a statut legendy je zasloužený, to zpochybnit nemůžu. Za zamyšlení však stojí, zda KRYPTOR už spíše nežijí z oné slávy a nestávají se parodií sebe sama. Co jsem tak pochytil, skupina ve Volyni rozdělila publikum na dva tábory: jedni byli z koncertu nadšeni, druzí rozladěni. Já bohužel patřil do druhé skupiny. (Opat)

To taliáni DEATH MECHANISM ukázali, zač je to toho thrash. To byla, panečku, jízda, jakou jsem ani ve snu nečekal. Na pódiu se sešli tři precizní muzikanti a člověk nevěděl, koho sledovat dřív. Jestli strunnou sekci, které se prsty na levé ruce ani na moment nezastavily, nebo bubeníka, který to sypal jedna báseň. Energie z tria doslova tryskala, bez jakýchkoliv prodlev kapela hnala kupředu a vysloužila si zasloužený ohlas. Vůbec jsem netušil, nač se můžu těšit, a takováhle smršť mi vyrazila dech. Až po příjezdu domů jsem zjistil, že jsme měli tu čest s dvěma členy kultovních BULLDOZER (Pozza – kytara, zpěv; Manu – bicí). Velmi příjemné překvapení. (Opat)

Doufám, že se KRYPTOR dívali, jak se to hraje při následných Italech DEATH MECHANISM. Tato trojice byla pro mě největším lákadlem volyňského festivalu a svoji roli splnila do puntíku. Agresivní thrashing s vyhrávkami, sóly. I s jednou kytarou skvěle zmáknuté. Charismatický frontman Alessandro Pozza (mj. i BULLDOZER) sázel jeden riff za druhých a štěkavým vokálem se zařezával do našich hlav. Žádný prostor pro odpočinek. Zkrátka bez zbytečných keců nasypali DEATH MECHANISM jeden vál za druhým a z pódia se jim vůbec nechtělo. I já bych si klidně přidal, protože za mě se stali vítězi. Hrálo se především z posledních dvou skvělých desek – „Mass Slavery“ a „Twenty-First Century“.  (Peťan)

HYPNOS jsou naprostá death metalová klasika. Viděl jsem je několikrát a vždy mě dostali. Bruno je frontman jak se patří a svým projevem dokázal všechny přítomné získat na svou stranu. Parta, která s přehledem splňuje parametry světové deathové kapely, vsadila na osvědčené klasiky, ale za mě vyhrály věci z poslední řadovky „Heretic Commando – Rise of the New Antichrist“. Podle mě nejlepší deska v historii kapely. Padesát minut uteklo jako voda a HYPNOS se po přídavku loučí. Skvělý koncert, který potvrdil neotřesitelnou pozici HYPNOS na scéně. (Peťan)

To od HYPNOS věděl asi každý z přítomných, co očekávat. Poctivý death metal, na poslední desce „Heretic Commando – Rise of the New Antikrist“ s lehkou příměsí blacku. A to přesně banda v čele s Brunem předvedla. Parádním zvukem okořeněná jízda, při které vynikl každý úder a brnknutí, výborný setlist. Překvapila mě absence kytaristy Igorra, kterého alespoň pro koncerty nahradil Canni. Vše ale šlapalo jako na drátkách, z koncertu čišela profesionalita a Bruno dal najevo, že se mu ve Volyni opravdu líbí, i přes ne zrovna zaplněný areál. (Opat)

HYPNOS. Ventilátory do tváří. Charismatický Bruno a jeho nezaměnitelné uvádění skladeb a projev vůbec. Luxusní zvuk. Světová kapela. Paráda. (Johan)

Poslední kapelou před naším odjezdem z Volyně byli němečtí death metaloví veteráni FLESHCRAWL. Tuto kapelu jsem viděl před lety v Německu a jsem moc rád, že jsem si je mohl zopakovat. Přímočarý a nekompromisní staroškolský death metal švédské školy. Chrastilo jim to parádně a co na tom, že poslední album vyšlo před osmi lety? FLESHCRAWL mají z čeho vybírat a jejich set se stal ozdobou sobotního večera. Stará škola zase jednou vyučovala. (Peťan)

Ihned po FLESHCRAWL sedáme do auta a mizíme. Organizačně vše klapalo a panovala spokojenost. Celkový dojem z akce však kazí slabá návštěvnost, kterou asi všichni čekali vyšší. Každopádně pořadatelům patří velký dík a snad se jim v příštím roce podaří akci zopakovat. (Peťan)

S blížící se půlnocí začalo přituhovat, ke slovu se kromě netopýrů, kteří vesele prolétávali nad korunami stromů, dostaly blackmetalové kapely. Každá z trochu jiného soudku, ale obě s originální tvorbou a obě s nálepkou „nejlepší blacková kapela své země“. Jistě, o takovém tvrzení lze diskutovat, ale do nejužší špičky srbské resp. česko-moravsko-slezské obě komanda určitě patří. (Johan)

THE STONE se na soupisce objevili na poslední chvíli, aby nahradili odpadlé UNPURE. Srbská elitní parta u nás hraje celkem často, naposledy se tu zastavila před měsícem na Pekle nad Otavou, kde se představila ve skvělém světle (tedy spíš tmě), prakticky stejně vyznělo jejich vystoupení i na ETEF. Myslím, že i setlist byl hodně podobný, ne-li stejný, vybavuju si hlavně úvod setu v podobě „Dani Crni“ a závěrečný „Kamenolom“, úvodní štych skvělého loňského alba „Nekroza“. (Johan)

Srbské black metalisty THE STONE jsem viděl nedávno ve Strakonicích, kde mě uchvátili tak, jako dosud pokaždé. Setlist byl logicky podobný tomu Na Křemelce, samozřejmě zkrácený vzhledem k harmonogickým potřebám festivalu. Srbové ale nezapomněli například na skladby „Kamenolom“ či „Sekao duboko, zakopao plitko“, které ve mně zase vyvolaly chuť si zazpívat a zapařit. Rád sleduji srbskou metalovou scénu pro její charakteristické pojetí žánru, navíc se black metalové hordy této balkánské země poměrně značně rozšiřují, a protože i v nově vznikajících projektech mají minimálně zčásti prsty lidé jako Kozeljnik či Demonetras, o kvalitu je postaráno téměř vždy. Pro bicmana Honzu K. to byl mimochodem třetí sobotní koncert, úctyhodný výkon. Jedinou kaňkou na jinak povedeném setu byla zpočátku vůbec, později jen lehce slyšitelná Demonetrasova kytara. (Opat)

Půlnoc změnila v sobotu v neděli, na pódiu se mezitím rozsvítily svíce a pomalu se pohybovaly postavy zahalené do kápí. Čas na INFERNO! Jednu ze dvou top současných českých kapel v rámci černého kovu. Start v podobě „The Funeral of Existence“ z poslední velevydařené desky „Omniabsence Filled by His Greatness“ mě naprosto rozbil, tu vybrnkávku hned na počátku skladby naprosto miluji. Ze zmiňovaného alba zazněla ještě skvělá „The Firstborn of Murk“, INFERNO ale zabředlo také do dávnějších časů. Osobně mám rád zejména tvorbu od „Uctívání temné zuřivosti“ (2008) dále, takže jsem uvítal zejména novější songy, kromě už jmenovaných například „Eaten by Rats Forever“. Viděl jsem INFERNO poněkolikáté, ne pokaždé však bylo zvukově vše v pořádku, tentokrát ale nic nebránilo prožití plnohodnotného rituálu. Za bicími k mému překvapení neseděl Sarapis, nýbrž nový bubeník M., a vysypal to tam tedy jedna báseň, zběsilost! Celkově INFERNO bylo zatraceně zlé a jsem rád, že dostali možnost uzavřít ETEF za tmy, která je k potřebné atmosféře u této kapely potřeba. (Opat)

Jestliže Srbové coby dekorace použili jen bannery a stylový stojan, INFERNO si své propriety v backstage chystali dobře hodinu před svým vystoupením. Stojany se svícemi, oltář plný okultních symbolů, dokonce zapálené kadidlo, které šlo sotva udržet v ruce... Všechno ale měli pánové a slečny pomocnice zmáknuté tak, že bylo pódium nachystáno velice rychle, stejně jako muzikanti stylově odění v černých dlouhých pláštích a se škraboškami na tváři. Celé tohle divadlo může někdo odsoudit jako zbytečné, určené k získání pozornosti, ale ono to vypadá opravdu parádně, když na pódiu svítí jen ponurá světla a do nich desítky svící... A hlavně tyhle rekvizity dotvářejí atmosféru k jedinečné hudbě, ke které se INFERNO během let dopracovalo. Poslední album „Omniabsence Filled by His Greatness“ je hodně povedenou prací, hlavně jinou, než jsme byli u kapely zvyklí. Severomoravané (nebo Slezané?; s polským bubeníkem, který se za pódiem rozcvičoval snad 4 hodiny!) odehráli fantastický set, v němž namíchali starší songy s novějšími, z posledního alba zazněly sice jen dva monolity, ale při jejich stopáži šlo o zhruba polovinu setu. (Johan)

První ročník Enter the Eternal Festu je za námi a já nebudu šetřit chválou směrem k pořadatelům Rámusovi a Honzovi, stejně jako k celé crew. Harmonogram se dařilo dlouho udržovat téměř na minuty, ani v závěru ale nebyla prodleva nikterak výrazná. Hlavně ale chci pánům vzdát hold za filozofii, se kterou do pořádání akce šli: tedy dát přednost méně známým zahraničním jménům a podpořit zároveň český underground. Bohužel, tento srdcový přístup nenalákal potřebné množství fanoušků… chápu, akcí je moc, takových, jako je ta ve Volyni, ale ne. Nemůžu si vynachválit prostředí, v němž se festival koná: příjemný areál koupaliště, dostatek míst na sezení, dostatek občerstvení a k tomu dostatek kvalitního metalu. Ze srdce mě mrzí, pokud žádný ETEF II nebude, protože jsem byl celou akcí nadšen, a to jak z pozice vystupujícího, tak z pozice hudebního fanouška, který si užil množství kapel. Díky za tento skvělý dvoudenní zážitek a zároveň za možnost být toho s MALLEPHYR součástí!! (Opat)

ETEF nelze hodnotit jinak než superlativy. Krásný areál, skvělá atmosféra, žádný problém s návštěvníky, dokonalý zvuk prakticky na všechny kapely, levné a dobré jídlo/pivo (mega klobása za 50 Kč, kuřecí steak za 60 Kč, několik druhů piva po 25 Kč včetně dvanáctek a třináctky). Jediným problémem, o kterém už trochu byla řeč, byl počet návštěvníků. Obecný trend úbytku lidí na festivalech se žel podepsal i ne ETEF, kam v pátek našlo cestu nějakých 150 platících, v sobotu zhruba o padesátku více. (Johan)

Fotky: Nothingface

Zveřejněno: 06. 08. 2015
Přečteno:
3463 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 09. 2016 10:04 napsal/a immortal
Koukám...
Tak jsem ani nevěděl, že se v této diskusi někdo vydával za mne. Distancuji se od vyjádření z 15. 8. 2015 19:43:35. Johan i ostatní ví, že bych takouhle pitchovinu nikdy nenapsal.
07. 09. 2016 21:17 napsal/a Behemoth
Schiza
Staré desky KRYPTOR mám rád...zahráli nějakých šest skladeb (ano, klasiky z prvních dvou alb)...tohle byla parodie na thrash metal a ještě k tomu nepovedená. Hudebně to připomínalo spíše tvrdší bigbít než úsměvně propagovaný old school sadistic thrash metal. Tak ještě nejakyho doktora s prislusnym vzdelanim,a mame diagnozu.Co to jsou proboha za kecy,ja teda Kryptor také nemusim,ale když uz kritika,tak aby mela hlavu a patu.Treba rozumim,kdyz někdo rekne ze bubenik neudrzi tempo,spevak to neudejcha,kytarista hraje falesne atd,uz je to sice vic nez rok,ale na nic z toho během vystoupeni Kryptoru si nevzpominam.Zato ten bordel co prisel po nich,tady vychvalovany,mozna to byli skveli hudebnici,ale v ty kouli co lezla z beden během vystoupeni DEATH MECHANISM to se stejne nedalo poznat,radsi jsem se sel na beera a vratil se az na Hypnos.
16. 08. 2015 18:46 napsal/a Asura
ETEF
Za sebe poděkuji Rámusovi, Honzovi, kapelám a všem, kteří se starali o chod festivalu. Bavil jsem se. A nemyslím, že LOUDBLAST byli vyčpělí. Legendární francouzská thrash / death kapela, která to jako první odpálila ve Francii. To že neměla štěstí na větší label a už tenkrát se \"vyjímali\" (v devadesátkách) je smůla.Zasloužili by si větší pozornost. Ale to je věc názoru :-)
15. 08. 2015 19:43 napsal/a immortal
Fobiazine.net
Já by sem udělal jednu věc zrušil tyhle weby typu fobiazine.net ty jejich sračky se nedají číst je to banda debilku mladých co si myslí že se spasily svést na každé akce free vstupy .... :-D
10. 08. 2015 19:43 napsal/a Fuck you
Mily Fuck offe
Jsi hloupy a Kryptor je sracka.