Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2015, Czar Of Bullets / doom, sludge, black / Švýcarsko

Zajímavé kousky nám začaly chodit na redakční stůl od švýcarského vydavatelství Czar Of Crickets Productions, za kterým stojí v Čechách dobře známá osoba Frederyka Rottera, vůdčí to osobnosti post metalových ZATOKREV. Zkraje roku potěšilo tohle vydavatelství parádní sludge deskou od UNHOLD a teď nabízí další nálož neveselých písní v podání ASHTAR, kteří si nepočínají o nic hůř.

Nazývat ASHTAR kapelou je poněkud velkorysé, ale budiž. Partnerské duo Marko Lehtinen a Witch N. společně nahrálo desku, která má na to, aby zaujala. ASHTAR si berou na pomoc odnože metalu, které hodně čerpají z černé, ale víc než black metal se připravte na doom/sludge záležitost, pokrytou černým mrakem, který dodává onen black metalový nádech (hlavně díky vokálům), který téhle povedené dvojce sluší.

Zvukově se duo utápí v baheních lázních, které k jejich hudbě sednou jako pověstný hrnec na prdel. Špinavý sound byl zvolen naprosto ideálně. Přestože se nahrávalo v domácích, švýcarských podmínkách, mix a master jde na vrub Grega Chandlera, frontmana ESOTERIC a jedné čtvrtiny podivuhodných black metalistů LYCHGATE. A ten výsledný koktejl mě vážně baví.

V úvodu jsem psal, že se jedná o kvalitní desku, a tak by bylo asi vhodné vypíchnout body, díky kterým u mě ASHTAR zabodovali. Tou nejhybnější silou je především druhá polovina alba, kde mě všechny tři skladby dokáží svými dobrými nápady a hlavně jejich provedením upoutat, což se podobně laděným kapelám už poslední dobou nedaří. ASHTAR pracují s málem, které se mění ve více, až překvapivě lehce. Základem všech věcí je většinou jeden dokola se opakující riff, který je postupem času doplněn o vhodnou melodii, kytarové sólo, ale hlavně se ASHTAR neustále daří držet pod pokličkou tajemnou, jeden by pomalu řekl, až strašidelnou nebo možná lépe řečenou hypnotickou atmosféru. To nelze švýcarským odepřít.

Nepřekvapí, že album ve své délce obsahuje jenom šest skladeb. U všech najdeme podobný mustr, ale každá ze skladeb dokáže zaujmout. Oproti více minimalističtějši pojaté první polovině, je druhá půlka o trochu pestřejší. Takže, když už by se mohlo zdát, že atmosféra plná zmaru spěje ke svému zmaru, vychrlí ASHTAR předposlední skladbu „These Nights Will Shine On“, jejíž svižný black metalový začátek působí jako ideální zpestření. Pro mě zřejmě nejlepší skladba, jejíž zlom do pomalejších sfér je díky skvělému riffu a hlavně pestrým vokálům hodně silnou záležitostí. Vhod přijde i zvuk houslí, které se mihnou v poslední „Collide“ a jsou prací Witch N.

Podle vlastních nabytých zkušeností pár poslechů trvá, než se člověk s „Ilmasaari“ zžije. Zpočátku jsem k albu přistupoval stylem, ASHTAR – jedni z mnoha. První poslechy jsem si nijak naplno neužíval. Kvůli sepsání těchto vět jsem ale albu věnoval víc času, než bych za normálních okolností byl ochoten. A vyplatilo se. Odměna se dostavila.

Když to shrnu, vychází mi debutové album ASHTAR jako silný materiál se skladbami, které se postupem času stávají dost návykové. V dnešní době se těžko přijde s něčím originálním, ale u ASHTAR cítím, že se snaží jít vlastní cestou a ta se jim na téhle desce daří.

A ano. Vidíte dobře. Našinec zbystří správně. Titulní obraz pochází z dílny Alfonse Muchy a s hudební a i textovou náplní ladí, řekl bych, dokonale.

Seznam skladeb:
  1. Des siècles qui éternellement séparent le corps mortel de mon âme
  2. She Was a Witch
  3. Celestial
  4. Moons
  5. These Nights Will Shine On
  6. Collide

Čas: 46:02

https://www.facebook.com/ashtarband

http://www.czarofcrickets.com/index.php/news



Zveřejněno: 05. 08. 2015
Přečteno:
3622 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 08. 2015 12:22 napsal/a Coornelus
...
Bhute, mrkni. To je vyloženě tvoje parketa :-)
05. 08. 2015 12:00 napsal/a Bhut
Ha
tak po tomhle se mrknu.