Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

16.5.2015, Písek - Papírák

Lukáš:

Dlho očakávaná májová/květnová sobota konečne nastala a ja  môžem vyraziť  na svoju prvú cestu do českej Bay Area, jižních Čech. Legendami opradené miesto ma nenechá spať už pár dní pred koncertom, a ja som plný očakávania, ako to dnes večer bude prebiehať. Do Písku prichádzam s predstihom popoludní, nikto ma na nádraží nečaká, tak sa na vlastnú päsť vydávam hľadať Kamenný most v krásnom historickom centre Písku, neďaleko ktorého mám zraz s Anet, Peťanom a Žakynom. Po lahodnej Plzničke na Slnkom vyhriatej terase sa pomaly presúvame do Divadla pod Čarou, kde budeme sledovať semifinále medzi Českom a Kanadou. Hádžeme do seba ďalšie pivká, Jágrovi a spol fandíme, čo vládzeme, ale po skončení zápasu s výsledkom spokojný nie je nikto. Škoda, snáď  finále vyjde o rok (úsmev). To už sa pomaly blíži začiatok akcie a my sa po brehu Otavy vydávame do Papíráku. Po príchode na miesto je už dávno po zahájení a prednáška riaditeľky organizácie Wontanara sa blíži k záveru, takže som sa nič  nedozvedel. Asi si budem musieť nejaké info doštudovať na internete.

Na rade sú koncerty. Prvé dve kapely nepoznám, tak ich sety vynechávam a pokračujem v konzumácii piva a v pokeci so známými tvárami, ktorých sa v tento jarno letný deň v Písku zišlo dosť. To už sa ale na pódiu pripravujú old school thrash maniacs RADIATION z Bratislavy, ktorí nás od prvej sekundy ničia svojím poctivým thrashom, akoby vystrihnutým z roku 1986. Zvuk vpredu je síce trošku nejasný a občas mám v zápale headbangu pocit, že vnímam len šum. Našťastie sa to postupne vylepšuje a hŕstka nadšených jedincov milujúcich podobný „bordel‘‘ veselo tancuje pred pódiom (úsmev). Okrem „starých  klasík“ ako sú „Thrash the bastards“, „Shining blaze“, „Atomic age“, „Toxic fields“ atd., zazneli aj dve nové veci, ktoré ešte nemajú miesto na žiadnom nosiči. Ako čerešnička na torte zaznel cover SODOM – „Outbreak of evil“. 

Po krátkej pauze na osvieženie nastupujú LAHAR a peklo sa môže začať. S prvým úderom do gitár  mieria moje kroky do mosh-pitu a chlapi ma zas a znova presvedčili, že na tuzemskej scéne sú absolútnou jednotkou. Musím sa priznať, že Iny za mikrofónom mi tento pocit ešte umocnil.  Všetko funguje na 200 percent, bordel pred pódiom, krik, rev, sem-tam sa mi pred očami mihla nejaká noha, ruka, občas aj celý človek letiaci vzduchom (úsmev), ale tak to má byť! Počas setu LAHAR si zas všetci mosheri prišli na svoje. Maximálna spokojnost, díky!

Na bratislavské thrash komando CATASTROFY som sa tešil asi najviac. Predstavenie nového albumu naživo som mal možnosť počuť a vidieť už v stredu na Klinike v Prahe v rámci českého minitour s RADIATION, no zvuk v miesnosti 4x4 metre nedokázal ukojiť moje potreby. V Písku to už bolo našťastie a zopár  tried vyššie. Hrali sa osvedčené veci z EP „Tento štát sa musí zničiť“ a z nového albumu „Zbojnícky tanec“. Až teraz som zistil koľko energie sa skrýva v riffoch na novom albume. Pred pódiom sa strháva totálny chaos, stage diving je v plnom prúde a neminie to ani speváka Borisa. Vhod nám príde neplánovaná prestávka, ktorej predchádzajú drobné technické problémy. Niekto to využíva na rozdýchanie a niekto sa pustí do vyprávania vtipu, ktorého pointu som nepostrehol a myslím, že som nebol sám. Až mám pocit, že si ho Štěpán vymýšľal za pochodu (úsmev). Po chvíľke sa pokračuje v hraní a samozrejme pokračujeme aj my v mosh-pite. Všetko sa vystupňuje na maximum v závere setu CATASTROFY, kedy zaznie cover legendárnej skladby „Bonded by blood“ od EXODUS a „Sekery a budzogáne“ slovenských ČAD. V eufórii si žiadame nejaký song naviac, ale mám pocit, že viac by sme už asi nezvládli. Bolo to výborné a nadšený z vynikajúcej akcie, ktorá mala aj benefičný charakter, budem ešte dlho! Ďakujem kapelám, všetkým zúčastneným a hlavne ľuďom, ktorí mi pripravili jedinečný víkend na jihu Čech. Dúfam, že „brzy naviděnou!“


Peťan:


Thrash metal v Písku? Záruka kvalitní a divoké zábavy a dobré sešlosti. Zebra na polovinu května naplánoval druhý ročník benefitu pro organizaci Wontanara (loni v čele s německou thrashovkou REACTORY) a stáhl do Písku poslední zastávku minitour dvou slovenských kapel – RADIATION a CATASTROFY. Druzí jmenovaní jsou v Písku již jako doma, pro jejich kolegy se jednalo o premiéru. Když do line-upu přibyli i domácí LAHAR, bylo o zábavu postaráno. O celý rozjezd se pak postarali rakouští hosté KASCHORROS WICIADOS a Pražáci KUNTA KINTE. Obě zmíněné kapely zde křtily svůj společný split. Všemu předcházela přednáška. Vstup Zebra stanovil na 150 Kč, což bylo za pět kapel a podporu organizace adekvátní. Vzhledem k tomu, že jsme měli za sebou pěkně náročný den strávený v Písku, jsme rádi, že usedáme k pivku. Do Papíráku, který je trochu mimo město za areálem Jitexu, začínají docházet další kamarádi a rázem se zakecávám takovým stylem, až vynechám obě první kapely. Tímto se omlouvám, ale v úvodu večera u mě zvítězili přátelé před muzikou (úsměv).

První partou, na kterou se ženu do první řady, jsou bratislavští old schooláci RADIATION. Kapelu registruji už několik let, ale teprve ve středu při pražské zastávce na Klinice jsem ji mohl konečně vidět live. Na druhé setkání v Písku jsem se těšil a ačkoliv zvukově to opět nebylo ono, koncert jsem si užil. Hodně špinavý pradávný thrash metal ve stylu SODOM z roku 1985 a s nádechem PROTECTOR. RADIATION na nic nečekali a svým bordelem nás smetli. Závěr obstaral cover „Outbreak of Evil“ právě od zmiňovaných SODOM. Tato trojka to vzala za správný konec, mám tuhle špínu rád a doufám, že se brzy uvidíme i uslyšíme s lepším zvukem. Na závěr mi přibylo do sbírky jejich sedmipalcové EP – thrash jak víno.

Opakování je matkou moudrosti a tak hned zkraje mohu konstatovat, že LAHAR zase všechno zničili. Jenže domácí koncert je vždy v něčem lepší a s jinou příchutí. LAHAR v Písku zkrátka táhnou a to se projevilo hned od první skladby, kdy zaplněný Papírák doslova explodoval. Dlouho jsem nezažil na koncertě takový vedro. Od počátku mnohem lepší zvuk, divoký mosh pit, stage diving z nulového pódia a nekonečný příval energie. Líbání nízkého stropu se nám všem zalíbilo a vydali jsme se na maximum. Stejně tak kapela v čele s Inym, která odehrála svůj standardní set, který můžeme slyšet na koncertech už delší dobu. Být to jiná kapela, asi bych trochu brblal, že jsou líný a nechtěj zkoušet jiný věci v setlistu (smích), ale když mě ten „Oheň“, „Déšť“, „Jít cestou slepou“, „Neviditelná fronta“ nebo „Řecko“ neskutečně baví i po tolika posleších. LAHAR jsou zkrátka srdcovka a v Písku mi jasně dokázali, proč mám tuhle partu tak zatraceně rád. Kdo neviděl LAHAR v Písku, nikdy nebyl na thrash metalu (úsměv). Díky za parádní set pánové!

Velký tahák na závěr – CATASTROFY! Píseckým thrasherům netřeba představovat. Ve středu mě borci navnadili a v sobotu naprosto zválcovali. Tahle kapela umí svůj jedinečný thrash metal skvěle prodat. Díky Borisovu vokálu a znamenitému frázování získali CATASTROFY vlastní tvář, která většině dnešních kapel chybí. Nové LP „Zbojnícky tanec“ je skvělá deska a vály z ní naživo ještě lépší. Celá pětice na nic nečekala a valila jednu pecku za druhou. „Zbojníci apokalypsy“, „Kazimír“, „Žabomyšie vojny“, „Bastardi spoločnosti“, „Na detskej oslave“ nebo tři starší pecky „Tento štát sa musí zničit!“, „Okovy“ a „Sabotéri“ na nás fungovaly jako rudý hadr na býka. Peklo, které rozpoutali LAHAR, CATASTROFY dokončili. Závěr obstaraly tři skvělé covery – tradičním MUNICIPAL WASTE a ČAD předcházela třicáté výročí slavící vypalovačka „Bonded by Blood“ od legendárních EXODUS. CATASTROFY mě opět dostali a jediné, co mě mrzí, je skutečnost, že jsou od naší jihočeské „Bay area“ vzdálení stovky kilometrů. Vítáni jsou tu však vždycky (úsměv). Díky kamarádi za parádní set a věnování na vinylu (úsměv).

Celou akci nelze hodnotit jinak, než pozitivně. Skvělá návštěvnost mezi 120-130 platícími maniaky, benefiční zisk téměř 5000 Kč, skvělá atmosféra, výborná sešlost plná známých tváří a konec v rozumnou hodinu. Díky kapelám a Zebrovi za skvělý večer. Po skončení ještě popíjíme, povídáme, filozofujeme a v půl druhé se loučíme se slovenskou výpravou a míříme k domovu. Díky!


Johan:


Písek se zase ukázal jako hlavní město thrash metalu v Česku. Na benefiční akci pro bídou postiženou Afriku dorazila velice slušná návštěva čítající zhruba 130 platících, z nichž valná většina oděla džísky plné nášivek. Podobnou koncentraci thrasherů a hardcoristů aby jeden u nás pohledal, navíc se, jak už bývá na jihu Čech zvykem, zvěřilo nejen na hlavní tahák večera.

Naše výprava dorazila k Papíráku krátce po devatenácté hodině, tedy po přednáškách týkajících se projektů organizace Wontanara v Guineji a také organizace Česko proti chudobě, a žel také po vystoupení HC/punk party KUNTA KINTE.

Prvními účinkujícími pro nás byli Rakušané KASCHORROS WICIADOS, i když Rakušané... zpěvák svou vizáží připomínal spíše Jihoevropana, nebo Jihoameričana. Kapela holdovala živelnému thrash/HC/punku, chvíli dokonce i rock´n´rollu, několik přihlížejících oslovila natolik, že se pustili do divokého křepčení, ale v mém případě sehrál negativní roli zvuk. Zpočátku šlo o ryze rytmický bordel bez neslyšitelné kytary, ta se pak sice objevila, ale pořád šlo o zvukový/hlukový teror na hranici poslouchatelnosti, marně jsem hledal po sále nejvhodnější místo...

Program sice nejprve sliboval našince LAHAR a po nich oba slovenské hosty, ale po rakouské partě se na pódiu srovnali slovenští RADIATION. Na ty jsem byl hodně zvědavý, protože reference od kamarádů na jejich koncerty byly velmi dobré. To se ale nedalo říci o zvuku, který vystoupení tria doslova zabil, takže z old schoolové thrash divočiny zbyla jen ta divočina. Opět se sice hojně pařilo, ale já jsem sál opustil s kletím.

Těžko říct, čím to bylo, ale LAHAR zněli o mnoho lépe. Možná dvěma kytarami, které zahustily sound, možná se zvukař konečně srovnal s prostředím nízkého prostoru. LAHAR to roztočili jako vždycky, většina džísek okamžitě ožila a vydržela celé vystoupení běsnit pod pódiem, nosit kamarády nad hlavami nebo kroužit v circle pitu. Zazněly skladby, které jihočeští hrají již nějaký ten čas, takže „Stý ze sta“, „Neviditelná fronta“, „Řecko“, atd., atd. LAHAR opět ukázali, kdo je v tuzemsku thrashovým králem, i přes lehkou Inyho hlasovou indispozici, která byla způsobena nedávnou nemocí.

Nejvíc jsem se těšil na CATASTROFY (LAHAR přece jen vidím častěji...), kteří se mi líbili už v roce 2013 na Thrash Nightmare. Od té doby jsem je živě neviděl, zato jsem slyšel jejich aktuální počin „Zbojnícky tanec“ a do Písku jel i pro jeho vinylovou verzi. Zbojníci z Bratislavy odehráli jedním slovem strhující koncert s dobrým zvukem i vtipnými průpovídkami frontmana Borise. Co ale byla Borisova slova proti výstupu „našeho“ Štěpána. (smích) V okamžiku, kdy kytaristovi praskla struna a věnoval se přípravě rezervního nástroje, uzmul Štěpán mikrofon a jal se vyprávět vtip... sál burácel smíchem, leč nebohý redakční kolega se do vyprávění zamotal natolik, že se k pointě nedostal. Omluvou mu budiž větší než malé množství zkonzumovaných piv. (úsměv) CATASTROFY nakonec museli přidávat, největší divočina se rozjela v samotném závěru, kdy i relativně slušní jedinci z Dobříše vyváděli jak utržení z řetězu. (úsměv)

Písecké akce mají nezaměnitelné kouzlo, člověk potká spoustu známých, pokecá, něco si koupí, atmosféra je uvolněná, co víc si v sobotu večer přát... Navíc tentokrát metalisté přispěli na správnou věc, na dobročinné účely putovala nějaká ta tisícovka, za což patří dík nejen příchozím a vystupujícím, ale hlavně pořádajícímu Zebrovi, kterému ostatně patřil i zasloužený potlesk v průběhu jednoho setu.

Fotky: Coornelus

Sykyho galerie


Zveřejněno: 19. 05. 2015
Přečteno:
3785 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 05. 2015 22:19 napsal/a Thrasher JFK
Super fotky!
A super čtení.