Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CATASTROFY – Tento štát sa musí zničiť! EP 2013, vlastní náklad

Také u našich východních sousedů ze Slovenska probíhá v posledních letech thrash metalový boom a čas od času se do našich krajin dostane kapela, která rozhodně stojí za povšimnutí. Výjimkou nejsou bratislavští thrasheři CATASTROFY, kterých jsem si před časem všiml díky společným koncertům s jejich souputníky z EXORCIZPHOBIE. Chlapci od Dunaje se dali dohromady v roce 2005 a po několika demáčích přišlo v roce 2010 první EP „Deep rotten nation“. Po personálních změnách a ustálení sestavy pak CATASTROFY letos přišli se svým druhým počinem. Pětiskladbovým EP, které nese název „Tento štát sa musí zničiť!“.

Žluto – černě zbarvený obal CD, na kterém je namalovaný thrash metalový „Jánošík“ vybavený nábojovým pásem, granáty, boxerem nebo sekerou, dává tušit, že CATASTROFY nepřicházejí s žádnou ukolébavkou. Svou hudbou a texty chtějí dát jasně najevo, že na tomto světě není něco v pořádku. CATASTROFY preferují klasický thrash metal starého střihu a to potvrzují hned na první skladbě. Tou je titulní vál „Tento štát sa musí zničiť!“. Žádné intro, ale rychle všechno rozsekat a vyházet politiky z oken. Nekompromisní kytary a Borisův zařezávající se vokál okamžitě nakopnou celou kapelu. Několikrát jsem zmiňoval, že mám rád kapely zpívající ve svém mateřském jazyce. CATASTROFY na rozdíl od svého prvního EP napsali texty ve slovenštině a to je velké plus. V případě prvního válu mi v hlavě pořád dokola zní – „Tento štát sa musí zničit´ a vybudovat od znova!“. Druhá pecka nese znovu výmluvný název – „Naveky poddaný“. CATASTROFY se tentokrát nebojí melodických kytar a také výrazných doprovodných vokálů. Skladbu pak zakončí krátká kytarová vyhrávka. Následuje vál „Sabotéri“. Hned v úvodu trochu proti zvyklostem nechybí kytarové sólo, aby vzápětí začali kluci v pekelném tempu hrnout vše před sebou. Sólo číslo dva se nese v pomalejším a houpavém tempu, následně přejde do plné rychlosti za podpory drtivých bicích. „Krutosť nepoznaná“ opět od začátku nenechá nikoho na pochybách, že se CATASTROFY rozhodli svým thrashingem nutit k headbangingu každého, kdo si jejich EP pustí. Není nač čekat, protože kapela to drtí na plné obrátky. Závěr obstarává dvouminutová vypalovačka „Okovy“. Thrash metal, který z vás vymlátí duši. Typická thrashová skladba okořeněná zajímavou vokálovou pasáží, na které se znovu podílí Boris i doprovod. Patnáctiminutová nahrávka je u konce.

EP „Tento štát sa musí zničiť!“ je rozhodně povedeným kouskem. Celkový dojem z poslechu kazí horší zvuk. Celý materiál tak působí poněkud utopeně a pouze kopák převyšuje vše ostatní. Taková typická nahrávka made in Czechoslovakia (úsměv). Na druhou stranu je třeba uznat, že CATASTROFY jdou nahoru. Jejich thrash metal má tu pravou energii, nespoutanost a přímý tah na bránu. Vše je podpořeno kvalitními texty, které nejsou jen prázdnými frázemi, ale záležitostmi všedních dnů nás všech. Kvalitní EP z undergroundového thrash metalu se povedlo a jsem zvědav na další vývoj kapely. Věřím, že nejlepší nahrávky CATASTROFY brzy přijdou. Thrash!

Seznam skladeb:
  1. Tento štát sa musí zničiť!     
  2. Naveky poddaný
  3. Sabotéri     
  4. Krutosť nepoznaná
  5. Okovy

Čas: 15:08

Sestava:
  • Boris Bauer – zpěv
  • Tomáš Beňadik – kytara
  • Roman Vrecník – bicí
  • Lukáš Jablonovský – baskytara
  • Ján Uličný – kytara


http://bandzone.cz/catastrofy


Zveřejněno: 11. 07. 2013
Přečteno:
5020 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 08. 2014 14:15 napsal/a antimon
super kapela
Konečne niekto , kto hrá od srdca a bez pretvárky = Catastrofy - výborní mladí hudobníci , kapela s budúcnosťou.
18. 08. 2013 01:05 napsal/a thrasher
aspoň
už to nezní jak stopadesátá kopírka thrashe z 80. let (čti testament).
18. 08. 2013 00:34 napsal/a Desecrator
Žádná sláva
Catastrofy se měli držet toho co hráli předtím (Deep rotten nation), protože teď to zní tak, že si kluci poslechli Lahar a pokouší se hrát něco podobného. V textech je cítit také změna a to především v tom že se snaží být více politické, ale oproti takovým Lahar působí texty Catastrofy dost rozporuplně a křečovitě. O tom, že kapela přitvrdila není pochyb, tempo skladeb razantně vzrostlo, což není na škodu, ale s větší rychlostí se snižily i muzikantské výkony a to především bubeníka, jehož hra působí celkem chaoticky a má dost negativní vliv na celkový zvuk nahrávky, který je jinak poměrně solidní. Zpěv dříve anglický vystřídala slovenština, která zdá se není už tak zpěvná. I když Catastrofy přitvrdily a začli psát slovensky působí na mě jejich tvorba průměrně a v porovnání s předchozím CD- Deep rotten nation nevidím kromně textů v mateřštině a větší agresivitě žádné větší plus.
15. 07. 2013 11:27 napsal/a Žrout
Písek
...sorry, je to 16.11.2013 Žrout
13. 07. 2013 11:33 napsal/a Míra
Fajn thrash
Mě se to EP líbí a přidal bych bod navíc. Ten špinavý zvuk naopak dává velkou sílu. Kolik začínajících kapel si může dovolit studio jako má METALLICA? Osobně se na ně moc těším naživo. Bude to česko-slovenský mosh!