Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

Na sklonku loňského roku vyšla pražským MÖRKHIMMEL deska, ke které se váže tento rozhovor.

Ahoj kluci, jsem moc rád, že máme možnost zase pokecat, znamená to totiž, že se kolem vás něco děje. Doslova na konci roku vám vyšla nová deska, s kterou jste určitě spokojeni. Jak moc jste se na ní nadřeli a jak moc ji máte rádi?

Andy: Skládání nového materiálu v podstatě plynule navázalo na uzavření materiálu na desku předešlou. Postupovali jsme naším tradičním tempem - jedna zkouška týdně, song za songem. Ale aby sis nemyslel, že pracujeme s nějakou strojovou  pravidelností, u některých vybraných kusů jsme se dost zasekli, než se nám podařilo vyházet všechny zbytečný části a získat surovinu s nějakou rovnoměrnou hustotou. V podstatě jsme celé nahrávání v jednom momentě posunuli o cca půl roku, abychom měli jistotu, že to stihneme dopilovat a nepůjdeme do studia s nějakými nevyjasněnými postupy nebo kompromisy, a i tak jsme poslední track složili asi 2 týdny před odjezdem do studia a byli ve finále překvapený, kolik jsme toho nepodchytili. Myslím, že se obezřetnost vyplatila, „Ostří...“ považuju za mnohem vyhraněnější a kompaktnější věc než předešlou desku po všech stránkách.
Vlastní nahrávka potom vznikla během dvou výjezdů celkem v deseti dnech u Honzy Kapáka.
Poslední kapitola sama o sobě bylo řešení obalu a vydání obecně, který bylo tentokrát poměrně náročný. Od obdržení masteru ze studia do výroby desky uplynulo skoro půl roku... všechno okolo hudby, ale víceméně postupovalo vlastním přirozeným tempem, nemám z toho pocit nějaký odmakaný šichty.

S novým albem přišlo něco, co bych úplně nenazýval změnou, ale přece jen zníte zase trochu jinak. Příklon k death metalovému vyznění je evidentní, ale na rozdíl od jiných bych vás severským revivalem nepojmenoval. Jak to vidíte vy a co byste řekli k vašemu současnému soundu? Existuje třeba nějaká současná deska/kapela, které jste se chtěli zvukově přiblížit?

Andy: Chceme se čím dál více přibližovat sami sobě, kdo ví, jak to může dopadnout. Současnej projev je danej poměrně zásadní změnou způsobu, jakou na věcech pracujeme. Během skládání novýho materiálu nás opustil kytarista, načež jsme se pokusili přibrat dalšího, abychom nakonec zjistili, že nám nejvíc vyhovuje skládat jako klasické rockové trio a hrát naživo s jednou kytarou přes dva boxy. To pro nás bylo dost zásadní, protože jsme museli odhodit tu roztříštěnou zvukovou stěnu a  dotáhnout věci do fáze, kdy bude fungovat každej detail. Většinou to znamená vyházet všechny slabší články pryč co nejdřív. Díky tomu se pročistil i zvuk při živým vystupování a celá věc se stala značně průraznější.

Slávek: Řekl bych, že zníme sice trochu jinak, ale stále je to MÖRKHIMMEL. Když se podíváš do historie kapely, každá nahrávka je jiná, než ta předchozí, za což jsem hodně rád a doufám, že tomu bude tak i nadále. To je prostě vývoj a neradi bychom dělali jednu stejnou desku za druhou.
Máš pravdu, že ,,Ostří ...“ je víc death metal nahrávka, než cokoliv před ní, ale myslím, že severským revivalem MÖRKHIMMEL nikdy nebyl. I když vlivy severských kapel v naší tvorbě vždy měly místo. Sám neznám žádnou kapelu, která by nám byla podobná, ať už na severu, nebo kdekoliv jinde. Pokud to tak ale někdo slyší, tak proč ne.

David: Aktuální materiál určitě nevnímám jako změnu směru, spíš jsme jen dopilovali, co bylo načato deskou „Zloskřivec“. Nová deska je jednoznačně propracovanější, stylově vyhraněnější a jako celek dobře drží pohromadě. Možná bych se nebál říct, že se svým způsobem jedná o uzavření jedný etapy fungování naší kapely. O příklonu k severskýmu death metalu slyším poměrně často, za sebe to tak ale nevnímám. Myslím, že je to hlavně díky zvuku a větší přímočarosti, nicméně MÖRKHIMMEL death metal hrát neumí. Tuhle parketu s klidným svědomím přenecháme jiným.
Co se týče inspirace, ve vztahu k tomu, jak by měl MÖRKHIMMEL znít, žádnej konkrétní vzor nemám. V zásadě nám jde hlavně o to být co nejvíc sami sebou. Pokud jde o přístup ke skládání, tedy o inspiraci jak dělat věci, aby fakt hrály a zároveň měly hranu, jsou mým největším vzorem asi FOO FIGHTERS.

Opět jste vařili v jihočeském Hellsoundu. O nahrávání v jiných podmínkách jste neuvažovali? A jaký podíl na výsledném zvukovém kabátě měl Honza Kapák? Byly vaše představy naplněny?

Andy: Hellsound byl jasná volba. Nahrávání tam bylo něco, na co se těšíš a zároveň tě posvátná bázeň z tý výzvy nutí občas si s drkotánim zubama vychcat mapu na džínech. Před muzikantem jako je Honza Kapák se ti prostě nechce vypadat jako idiot a přitom tak nějak tušíš, že je jen otázka času, kdy se tak přesně projevíš. (úsměv) Honza se postaral o pohodovou atmosféru, pečlivě upozorňoval na některý sporný momenty, který se nám přes sebelepší přípravu vždycky někde ukážou a nefungujou úplně v souladu s očekávanou úrovní celku. Což nás donutilo to na místě dopilovat, navíc tomu dal Honza masakrální zvuk a hlavně s potutelným úsměvem nahrál nesmírně krutou druhou kytaru, což byla věc domluvená až na místě v půlce nahrávání, takže jeho podíl je naprosto zásadní, nikde jinde by to nemohlo dopadnout líp. Naše představy byly poměrně jasné, ale výsledek je předčil.

Album jste nahrávali na začátku léta, půl roku to pak trvalo k samotnému finále, což je držet LP v ruce. Kde vznikla nejdelší prodleva? Od září jste byli bombardováni otázkami, kdy že už ta deska vyjde. Jestli se nepletu původně jste říkali něco o říjnu/listopadu.

Andy: Tak tohle už jsem tu taky naznačil, tenhle průser mám na krku hlavně já. První věc bylo vytvoření vizuálů jako takovejch. Na těch jsem dělal ještě v létě, nějakou dobu se pak řešilo, jestli si můžeme dovolit udělat to jako gatefold, skrze různý porovnávací kalkulace a přemejšlení kde ušetřit, aby to bylo pěkný, ale nestálo to 500,- za kus. Pak se teprve připravovaly tiskový podklady, který se mi donekonečna vracely s nějakejma chybama, no nehorázná mrdačka. Sám nechápu, jak to mohlo zabít půl roku.

Vinyl je zabalený do slušivého gatefoldu, kterému vévodí Andyho vydařená grafika, která by na obyčejném LP tolik nevyzněla. Byl tohle hlavní důvod, proč je to gatefold?

Andy: Ano, je to tak...

Deska opět vyšla jako LP u Insane Society. Vzhledem k tomu, že Barvák docela v loňském roce omezil vydavatelskou činnost, musí ve vás mít silnou důvěru. Jde o to, že fungujete na dobré kamarádské bázi, nebo prostě ve vás ten potenciál vidí, což znamená, že se za rozumný čas vyprodá část nákladu? Má na vás vydavatel nějaké podmínky, nebo mu jen stačí, aby jste jako kapela byli aktivní a hlavně hráli živě?

Andy: Barvák je dalo by se říct nehrající člen kapely, dálkovej řidič a dramaturg kulturních atrakcí na turné, tiskař a zlej strejda, kterej má svejma životníma postřehama podíl na nihilistiké náplni naší tvorby. Navíc má nejvíc historek s Leošem, což je odznak nejvyšší prestiže v určitých kruzích. Naše útrpný trestný výpravy snad ale nebudou jedinej důvod, proč tu hudbu vydává. Snad obsah pokládá nějakym způsobem za hodnotnej. Já bych sám rád zjistil, co by ti odpověděl, kdyby ses zeptal přímo jeho.

Slávek: To, jakou k nám má Jiří důvěru, je otázka spíše pro něho. Za kapelu musím říct, že nás opravdu hodně podporuje - ať už vydavatelskou činností, tak i jako výrobce merchandise a hlavně misantropický řidič. Určitě fungujeme na kamarádské bázi, ale asi v nás nějakou tu důvěru má, když už nám nějaký ten pátek věnuje svůj čas a energii. I když třeba to není důvěra, ale lítost. Kdo ví, snad jen Jiří. Jinak bych rád dodal, že ,,Ostří ...“ vyšlo tentokráte také na CD a to u Ossieho labelu L´Inphantile collective. CD je venku někdy od února tohoto roku.

V mezičase jste objeli docela velkou porci koncertů a to nejen po Čechách. Tuším, že jste se objevili v Anglii, letos dokonce ve Skotsku, na jakou šňůru nejraději vzpomínáte, a která byla naopak ta nejhorší. V minulém rozhovoru jste povídali, že jste měli problémy s dodávkou, to doufám, se vám už vyhnulo?

Andy: Vždycky je nejhorší ta šňůra, kterou zrovna projíždíš, to je jasný... Zrovna před pár dny jsme se vrátili z toho Skotska a bylo to docela drsný, tentokrát možná příliš, nicméně stačí byť několikadenní odstup a už jsem zase rád, že jsme to dali. Když už jsme u dodávky, sotva jsme v Edinburghu po příletu nasedli do půjčený dodávky ke klukům ze SCUMPULSE, projeli s ní nějakym sníženym podhledem a půlku střechy otevřeli jak pixlu se sardinkama, takže ne, zcela nevyhnulo.

Slávek:  Během tour jsou často momenty, kdy si říkám: ,,Co tady vůbec dělám, už jsem na to starý…“,  ale většinou to po pár pivech rychle odezní a všechno jede zase v těch správných kolejích. Jinak se snažíme jednou ročně vypadnout na delší tour a pak máme do roka pár kratších dvou až čtyřdenních výjezdů. Teď jsme se vrátili ze Skotska, kde jsme odjeli čtyři koncerty s místní black metalovou kapelou SCUMPULSE. Musím říct, že servis na tomhle turné byl nadstandardní. Celý tour zabookovali Skoti, zaplacené letenky, ubytování v centru Edinburghu a doprava na jednotlivé koncerty zařízeny. Po nás se v podstatě jen chtělo stihnout letadlo a večer být schopní odehrát koncert. V dubnu nás čeká čtyřdenní návštěva Polska s kamarády z GOMORY.

David: V době od vydání desky „Zloskřivec“ jsme odjeli tři větší turné, konkrétně Německo/Belgii/Švýcarsko v roce 2012, následující rok Anglii/Skotsko a minulej rok Skandinávii. Za nejpovedenější osobně považuju výjezd do Anglie a Skotska v roce 2013. Jednak proto, že Británii mám fakt rád, ale i z pohledu kapely vše klapalo bezvadně. V těsným závěsu je pak Skandinávie, ta ale byla, zejména díky opravdu dlouhým přejezdům, o poznání náročnější.

V podstatě jedinou věc, kterou jsme minulé desce vyčítali, bylo střídání češtiny a angličtiny, což jste na novince odstranili. Jak moc bylo pro tebe, Slávku, těžké otextovat celou desku jen v češtině? Tvoje texty a slovní hříčky se mi hrozně líbí. Pojmenování desky je opět skvělé. Potud dobře, ale přece jen jedna věc je mít texty na papíře a druhá napasovat je do hudby, kolik si s tímhle úkolem měl, Slávku, práce? Psal jsem to v recenzi, že si obstál se ctí, ale přece jen jsou na albu místa, kdy je cítit, že to musela být dřina.

Slávek: Ono je jedna věc texty napsat a další je následně použít do hudby. Napsat text v češtině je pro mě jednoduší, než v angličtině, ale použití češtiny do hudby je pro mě složitější. Jelikož jsem rodilý jihomoravan žijící v Praze, má mluva je směsicí češtiny a dialektu z mého kraje - Slovácka. Některá slova prostě nevyslovuji tak, jak jsou napsané na papíře, a ve studiu byla občas nervy drásající práce mě naučit hezky česky. No co ti budu povídat, tekly mi při tom nervy a myslím, že nejen mě.

Jak vy ostatní vnímáte Slávkovy texty, zasahujete mu do nich? Nosíte třeba nápady na názvy skladeb, nebo je to čistě všechno na něm?

Andy: Přiznám se, že mě poslední dobou docela začalo bavit do toho Slávkovi trochu fušovat, snad ho to netrápí. Na poslední desku jsem dodal jeden text, ale kterej to naschvál nebudu prozrazovat a chystám pomalu další, uvidíme, jak to dopadne. Co se týká přímo Slávkovejch textů, ponecháváme jim maximální možnou původní celistvost, ostatní přispěli pouze pár drobnostma přímo ve studiu, když jsme některý texty ještě vylepšovali co do návaznosti na rytmické struktury.

Ani vám se nevyhnuly personální rošády. „Zloskřivce“ s vámi nahrála Eva, chvíli poté odešla, na nějaký čas u vás druhou kytaru hrál Honza, nakonec ani on nevydržel, a už víc než přes rok fungujete jenom s jednou kytarou. Momentální stav vám vyhovuje, nebo jste otevření k tomu vzít dalšího kytaristu?

Andy: Navážu na otázku a odpověď číslo 2. Z hlediska skládání je to ideální. Celej proces se stal neuvěřitelně přímočarej, ale občas to téma přijde na přetřes. Nemůžeme totiž v současnym složení hrát na živo naše pomalejší skladby postavený na většim vrstvení kytar, což nás mrzí. Máme tuhle část tvorby neméně rádi a bez ní si lidi, co znaj jen koncerty, nemůžou udělat kompletní představu, co hrajeme.

Slávek: Naše čtyřčlenná základní sestava je od reinkarnace pevná, jen máme stále smůlu na druhou kytaru. Po odchodu Honzy se možnost druhé kytary občas přetřásá, dokonce s námi i chvilku zkoušel náš kamarád Bugr, ale výsledek je, jak jsi jistě sám viděl, stále čtyřčlenná sestava. Otevření k tomu vzít dalšího kytaristu víceméně jsme, ale nějak moc se to v současné době neřeší.

Do studia jste šli v červnu, takže jestli pilně zkoušíte, určitě už musíte mít nějaký nový materiál na skladě. Jakým směrem se vypravíte teď, nebo je ještě předčasné o něčem takovém mluvit?

Andy: Rýsuje se už druhej kus a myslim, že ten projev nějakym způsobem krystalizuje. Teď bude snad zas víc času skládat, těšim se, čim zas překvapíme sami sebe... každopádně nikdo nečekejte dvojšlapku, ani jiný klasický deathmetalový klišé, jdeme jinudy.

David: Je to tak, jednu věc už máme hotovou a další jsou rozdělaný. Myslím, že je zatím docela předčasný výsledky nějak kategoricky hodnotit, nicméně vše nasvědčuje tomu, že to do budoucna možná celý chytíme ještě za trochu jinej konec, než jsme byli za poslední tři roky zvyklí. Sám jsem vlastně docela zvědavej, jakým směrem se bude vývoj dál ubírat.

Ještě nedávno někteří z vás měli druhou kapelu, po té, co VEKSLAN zanikl, šetříte silami a jste naprosto věrni pouze MÖRKHIMMEL, nebo máte nějaké utajené boční projekty, o kterých nemám tušení?

Andy: V současné chvíli všichni hrajeme jen v MÖRKHIMMEL.


http://www.morkhimmel.cz
http://morkhimmel666.bandcamp.com
https://cs-cz.facebook.com/pages/M%C3%96RKHIMMEL/244047232287427
http://www.insanesociety.net/
http://old.neonarcis.com/

RECENZE

Zveřejněno: 19. 04. 2015
Přečteno:
3850 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář