Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CATASTROFY – Zbojnícky tanec CD/LP 2015, Support Underground

Slovenská thrash metalová scéna zraje jako jihomoravské víno a ukázkovým příkladem budiž parta zbojníků od Dunaje – CATASTROFY. Po několika personálních změnách, EPček vydaných v duchu DIY, singlů a desítkách odehraných koncertů přicházejí pánové se svým prvním dlouhohrajícím albem. CATASTROFY konečně ukončili dlouhé čekání a nechali vzniknout album, které jsem během dvou týdnů slyšel nesčetněkrát. Album, které je neuvěřitelně chytlavé a nápadité. Album, které se jen tak neoposlouchá a neomrzí. Album, které nese název „Zbojnícky tanec“.

Že se jedná o profesionální nahrávku je jasné už od chvíle, kdy do rukou uchopíte krásně propracovaný digipack. Rozkládací obal CD obsahuje vše, na co si u tohoto typu nosiče vzpomenete. Fotka kapely, děkovačky, informace o nahrávání, příloha s texty i sestava, ze které se mimo jiné dozvíte, že Hrdlořez Boris je kromě výborného zpěváka také zdatným hráčem na párty píšťalku (úsměv). Kreslený obal, kterému nedominuje nikdo jiný než zbojník (podobně tomu již bylo na předchozím EP „Tento štát sa musí zničiť!“) sedí ke CATASTROFY jako prdel na hrnec. A po poslechu „Zbojnickeho tance“ zjistíte, že kresba plně vystihuje celé album, na kterém se mísí vážnost i nadhled.

Dost bylo omáčky, tímto se dostávám k tomu nejdůležitějšímu – obsahu CD. „Zbojnícky tanec“ ukrývá celkem deset skladeb, z nichž první je nefalšované zbojnické intro „Anciáša, zmráka sa!“. Hrát tak CATASTROFY začínají až ve skladbě „Zbojníci Apokalypsy“. Tenhle vál CATASTROFY uvolnili ještě před vydáním alba a okamžitě se mi vryl pod kůži. Thrashová riffovačka jak se patří. Celá kapela je pod taktovkou jedinečného Borisova vokálu. Naprosto skvělé frázování, výborná výslovnost slovenštiny a správná thrashová syrovost a nakřáplost. Při výkřiku „Zemetras“ si uvědomím, že tohle slovo přesně vystihuje celou nahrávku. Následující skladba „Sedlák“ má zase trochu jiné aranže. Nechybí melodická sóla podložená thrashovým kvapíkem. Ani chvilka oddechu. „Kazimír“ mi ze skladeb uvolněných ještě před vydáním chutnal asi nejméně, ale s poslechem celého alba se z něj stala jedna z top záležitostí. Najdete zde vše – od zběsilých mlátiček až po melodické linky a střední tempa. Všichni si můžeme kopat hroby, když přijde temnota „Kazimír“ (úsměv). „Bastardi spoločnosti“ – fans velmi dobře znají – singl z loňského roku má s tímhle zvukem ještě větší koule. Text o nás všech bastardech, kteří žijeme ve vodách undergroundu.

Druhou polovinu „Zbojníckého tance“ otevírá song „Ančine cecky“. Pokaždé, když tento minutu a půl dlouhý vál slyším, musím se smát. Naprosto odlehčený  text, vtip, nadhled. Doufám, že také na koncertech budou všechny Anči ukazovat cecky! (smích) Podle mého názoru nejlepší skladba, kterou CATASTROFY zatím složili je „Žabomyšie vojny“. Další loňský singl je prvotřídní thrashing s naprosto vystihujícím textem. Stačí si poslechnout a pak se jen dívat, kolik lidí okolo vás se dohaduje o tom, kdo má větší ču*ák, kdo je větší chudák, kdo útočí bez argumentů a jak se malé ploty mezi lidmi mění v hradby a opevnění… „Na detskej oslave“ jsem už nebyl opravdu dlouho, ale ta v podání CATASTROFY mě pohltila natolik, že mám chuť si „sfúknout sviečky“ (smích). S výstižným intrem seberou CATASTROFY vše, co tu mají, a my dostaneme vypalovačku jako hrom. Pořádný hárdkor i s kapelami ROZPOR, KREATOR a MOTOR-HEAD (úsměv). V nastoleném tempu se nese i „Zapadám prachom“. Chvilka oddechu přichází v polovině skladby, kdy Boris pomalu odzpívá jednu sloku. I to je další důkaz o pestrosti celé desky. Nebyli by to CATASTROFY, kdyby si nepřichystali ještě jeden fór na závěr. Přesně nevím co závěrečná grindovka „Krik a beznádej“ má znamenat, ale já si pod tím představuji parodii na grindcore kříženou s útokem zbojníků v hlubokých lesích (úsměv). Parádní tečka na závěr!

První velké album bratislavských thrasherů CATASTROFY obstálo na jedničku. „Zbojnícky tanec“ představuje prvotřídní thrash metal s osobitým stylem a vlastní tváří. V československých vodách naprosto ojedinělý úkaz, kluci to uchopili trochu jinak než ostatní. To se dnes cení dvojnásob. Kapele nechybí přehled, vtip a kvalitní texty. A jak sami v závěru praví, že hudbu by nechali muzikantům – souhlasím, protože já bych jí také nechal této hudebně zdatné pětici (úsměv). Nemůžu nezmínit výborný zvuk ze studia Shaark a ani práci nového labelu Support Underground. Digipack je v luxusním provedení  a pro vinylové sběratele je připraven i asfalt, který v nejbližší době vyjde u stejného labelu. Nenechte si CATASTROFY ujít, až budou hrát u vás v klubu. Tak zavři si piču a počúvaj „Zbojnicky tanec“!

Seznam skladeb:
  1. Anciáša, zmráka sa!
  2. Zbojníci apokalypsy
  3. Sedlák
  4. Kazimír
  5. Bastardi spoločnosti
  6. Ančine cecky
  7. Žabomyšie vojny
  8. Na detskej oslave
  9. Zapadám prachom
  10. Krik a beznadej

Čas: 28:47

Sestava:
  • Boris - zpěv
  • Beňo - kytara
  • Jano - kytara
  • Mifo - baskytara
  • Roman - bicí

Facebook
http://www.bandzone.cz/catastrofy
http://www.youtube.com/catastrofymetal
http://supug.cz/

Zveřejněno: 25. 03. 2015
Přečteno:
4476 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 08. 2015 22:31 napsal/a Oto
Catastrofy
skvělá práce!!!!! točím to pořád dokola a pořád dokola a pořád dokola, srát na angličtinu, tou by se to zabilo.
26. 03. 2015 16:28 napsal/a micl
catastrofy
je super kapela, nexty netexty ve chvili kdy prestali zpivat anglicky se z toho stalo neco naprosto originalniho a to beru, jakmile vyjde LP jdu do toho :D :D cheers zbojnici
26. 03. 2015 09:50 napsal/a Lord Belial
Catastrofy
Je to super.Chce to jen víc nadhledu. 8/10
26. 03. 2015 08:50 napsal/a Krvestřeb
...
Tyhle infantilní texty se někomu líbí, jo? Tak to je mazec. 4/10
26. 03. 2015 08:19 napsal/a Krvestřeb
...
Tyhle infantilní texty se někomu líbí, jo? Tak to je mazec. 4/10