Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Zamyšlení s otázkami na vás – čtenáře, kapely a vydavatele.

Možná si někdo ještě vzpomene na tři roky starý článek, v němž jsme se zamýšleli nad recenzováním muziky v elektronické podobě, zjednodušeně MP3 souborů. V tomto směru se nic nezměnilo, stále jsme „protivní“ staromilci, kteří MP3 využívají k informativnímu poslechu a raději sepisují recenze při poslechu vinylů, cédéček nebo magnetofonových kazet. Jistě, výjimky se najdou, ale vždy v režii redaktora, který má o recenzování digitálního formátu zájem...

Teď nás trápí trochu jiná záležitost – tím, jak se holedbáme, že zrecenzujeme veškeré obdržené nosiče, nám jich přichází velké množství, často žel poněkud diskutabilní úrovně. Výsledek se s pravidelností oběhu Země kolem Slunce opakuje: napíšeme trochu ostřejší recenzi na něco, co se nám moc nepozdává, udělíme nízký počet bodů a... dostaneme vynadáno. Různou formou – přímo v diskuzi pod článkem, na webových stránkách kapely (kde muzikanti neváhají sepsat „recenzi“ recenze), na sociálních sítích (kde si členové kapely vylévají srdce mezi sebou), nebo nás kdesi bokem pomlouvají a rozhlašují, že jsme jejich kapele ublížili, že škodíme tuzemské scéně a podobně.

/Vše, co jsem uvedl v předchozím odstavci, se samozřejmě týká pouze našich kapel. Ze zahraničí je odezva vcelku pochopitelně slabší, když už se někdo ozve, tak poděkuje i za recenzi s pěti body a nebo hodí „lajk“ na FB.../

Asi je dobré zmínit, že nikoho k zasílání nosičů nenutíme, když se vydavatel nebo kapela ozve, že by u nás rádi recenzi, napíšeme, aby poslali nosič, že MP3 recenzovat nebudeme. A když CD/vinyl/kazeta dorazí, recenzi opravdu napíšeme. Stalo se pravda v dávné minulosti, že některý redaktor nosič kamsi zašantročil, ale to byly výjimky, které se v poslední době určitě nestaly...

Staly se ale výše zmíněné skutečnosti a tak nám vrtají hlavami možná kacířské myšlenky: Máme recenzovat všechno, co dostaneme, nebo máme provádět selekci? Máme se raději věnovat větším zahraničním jménům (pořád si kupujeme hmotné nosiče do svých sbírek), nebo začínajícím tuzemským kapelám? O těchhle věcech v redakci probíhá diskuze, která nemá vítěze... (úsměv)

Jedna strana říká, že pro řadu začínajících tuzemských kapel jsme posledním útočištěm, kde o nich jsou ochotní vůbec něco napsat, že jsme vždycky naší scéně věnovali pozornost a mapovali nejen větší ryby, ale i potěr.

Druhá oponuje proč psát recenze na věci, které nás nebaví poslouchat, že pak akorát dostaneme vynadáno, jací jsme lumpové, že kapely demotivujeme a že bychom za čas strávený u kravin mohli napsat recenzi na něco zajímavého ze zahraničí.


Další věcí je potom stylové rozpětí FOBIE. Od pravěku jsme se věnovali všem formám metalu, ale i dalším příbuzným žánrům (grind, hardcore, punk, rock, někdy i další žánry, když nosič dorazil), teď se občas stává, že někomu vadí, že nejsme sevřenější, a radí nám, abychom se na recenze nějaké muziky vybodli. Když odmyslíme, že pořád tvrdíme, že zrecenzujeme všechno, co přijde, myslíme si, že pestrost není na škodu a že sedm recenzí týdně na jeden žánr není ideální stav. I o tomhle uvnitř webzinu přemýšlíme... co je ideální stav?

A protože k nějakému konečnému verdiktu nemáme to hlavní, odezvu zvenčí, obracíme se na vás, naše čtenáře, kapely a vydavatele, aby se k tomu vyjádřili... Prosíme vás o vaše názory do diskuze pod článek (případně můžete psát i na můj e-mail, jestli se veřejně stydíte), pokud možno slušnou formou, ať máme zpětnou vazbu a můžeme pak rozhodnout, co dál.

A tak se ptáme:

  • Máme slogan „napíšeme recenzi na všechno, co obdržíme“ naplňovat i v budoucnu, nebo nějaká CD jednoduše vyhodit, a psát to, co nás baví?
  • Máme dávat přednost zavedeným zahraničním interpretům před malými tuzemskými?
  • Máme psát, tak jako doposud, od rocku, přes punk, hardcore, všechny metaly až po grind, nebo vám některé žánry na FOBII vadí?

Zveřejněno: 04. 03. 2015
Přečteno:
3407 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 03. 2015 18:56 napsal/a Garfield
Poznámka k recenzím
U vašich recenzí mi vadí, že pod názvem kapely a alba nepíšete styl, ve kterém kapela hraje (stačí např. doom metal, death metal apod.). Často to musím hledat v textu recenze, tím pádem i ztrácím čas a někdy se to ani tam přímo nedozvím! Ke stylovému rozpětí - já osobně některé žánry vůbec nemusím (např. numetal, punk), asi bych se zaměřil na metal s přesahy do art rocku, prog rocku apod., ale možná je to jen můj pohled.
07. 03. 2015 12:01 napsal/a Jeff
jen dál
Stručně. Piště jen recenze a to, co vám něco říkají, co vám přijde zajímavý. Jak asi může vypadat recenze na něco, co vám asi nic neříká, nebo co nemáte rádi, nebo čemu nerozumíte. Stylová sevřenost ANO. Nejlíp vám jdou death metaly! Bez keců, o tom víte strašně moc a jste zapřísáhlý fanoušci. Proto bych tomu zůstal i nadéle věrný. Grind core vám nejde, crust, punk, hc jak kdy a jak na co, ale prostě nenutil bych se do toho. Nikoho se neprosíte o nahrávky, když něco někdo pošle, je vaše dobrá vůle o tom něco napsat. Když vám to přijde jako pičovina, tak je lepší nepsat nic, protože tím lidi jen naserete. Prostě - nerozumím, nechápu, nelíbí vůbec, postrádám smysl, sorry, seru na to. Úplně bych vynechal pičoviny jako Dmytry nebo piča jak se to jmenuje, Petra Jandu a takový zvěrtsva. Prostě držte se svýho kopyta a budete i nadále skvělý. Nesnažte se zavděčit každýmu! Nejdete to!! Jinak hodně zdaru, pravidelně čtu, i když vlastně death metal skoro neposlouchám! Death metal umíte!!!!
06. 03. 2015 17:29 napsal/a BRUTAL
Ahojte
Zdravim, redakciu a všetkých čo k diskusii prispeli so svojim názorom.Všetko , či názory recenzenrov alebo diskuterov som si prečítal a zvážil a ja som sa vcítil do kože redaktora a napíšem Vám ako by som to robil ja: Napísať recenzie by som napísal na každu kapelu, ovšem s tým že na kapelu ktorá sa mi páči by som písal tak ako vy -recenzie dlhé, a kapela ktorá by sa mi nepačila tak by som tam hodil zo 3-4 riadky aspoň nejakézákladné informacie,hlavne čo ma nezaujalo. (zlatá stredná cesta-si myslím) Co sa týka tuzemských a zahraníčných kapiel tak ak Vám pošlu na recenziu , tak by som napísal a kapely ktoré ma zaujali a nič na zrecenzovanie neposlali , tak tie by som zrecenzoval tiež-ako tip pre fanušikov.Čo sa týka štýlov, je mi to jedno aky je tam štýl , ja si prečitam len ten ktorému fandím. Ohľadom toho že niektoré kapeli ak im napíšete svoj nazor na ich muziku sa urazia, tak to je ich psychycký problám- nebudete predsa kapele ktoré si myslí že je sex symbol a vyzerá ako hrbata obluda predsa klamať. S pozdravom
06. 03. 2015 13:36 napsal/a micl
recenze
recenze je subjektivní názor autora, který ji píše, nevím že někdo takový píčovině nerozumí. jiný člověk jiný názor. příklad: vemte csfd databázi, dost filmu, které recenzenti totálně strhají je opravdu super, a já jejich názoru nerozumím, ale tak to prostě je. recenze je recenze. nic víc. a každý má svůj názor a vkus a co se jednomu nelíbí pro druhého může být super a naopak. je blbost brát recenze jako bernou minci, pokud chce tak si každý nahrávku pořídí a udělá si názor sám. ale pro tuzemský kapely je recenze vždy dobrá, ať už je kladná nebo záporná, protože aspoň si ji poslechne víc lidí a někdo pozve třeba na kocert atd. takže takle :D :D
05. 03. 2015 23:52 napsal/a Fredy
Více negativních recenzí
Rozhodně to naopak chce co nejvíce negativních recenzí. Nikoho nebaví pořád číst o tom jak je vše skvělé a úžasné, naopak ty negativní bývají, alespoň z mého pohledu, čtenářsky zajímavější. Taktéž jsem pro sledování tuzemské scény. Takzvané velké ryby si poslechnu sám od sebe, zatímco ty malé potřebují nějaký ten prostor kde je objevit.