Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

EUTHANASIA – Cesta ke světlu končí... (The Best Of 1994 - 2015) CD 2015, Pařát Magazine & Productions

Všechno jednou skončí... i cesta ke světlu. Po té kráčela severomoravská EUTHANASIA zhruba dvacet let, matematicky přesně vyjádřeno mínus dva / plus jeden. Což sice vypadá na první pohled jako hloupost, ale ono tomu tak skutečně bylo. Kapelu v roce 1994 založil basák/zpěvák Robert Siki Kyselica, táhl ji do jara 2012, a oživil kvůli jednomu speciálnímu vystoupení letos v lednu, kdy proběhla derniéra na akci konané zároveň u příležitosti patnácti let časopisu Pařát. EUTHANASIA vystoupila v několika sestavách, na pódiu se objevili bývalí členové, rozloučit se přišel hojný počet fanoušků a navrch vyšlo vzpomínkové CD mapující kariéru kapely, která „sice nepatřila mezi čelní žánrové představitele, ale i přesto si dokázala vybudovat respektované jméno“ /citace z článku v Pařátu/.

Tvorba „bestofek“ je věcí ošemetnou, jednak se dramaturg nikdy nezavděčí všem, jednak existuje řada možností, jak skladby řadit, z jakých nahrávek je vybrat, zda upřednostnit autentičnost i přes nevalnou zvukovou kvalitu, či raději zvolit podařenější nahrávky. U EUTHANASIE došlo na možnost chronologicky + studiové, takže skladby byly vybrány z let 1999 - 2011, ze čtyř řadových alb a z jednoho proma, jež předcházelo albu „Ceremony Of Innocents“. Časová posloupnost začíná rokem 1999 a postupně se dostáváme blíž k současnosti, takže se zlepšuje jak zvukový háv, tak instrumentální, pěvecké i kompoziční schopnosti. Já bych možná sáhl i do demáčů, které EUTHANASIA stihla hned tři, protože je neznám a docela bych ochutnal.

Výběrovku otevírá titulní a zároveň asi nejsilnější skladba debutového alba „Thoughts On Living“ (1999, Leviathan), i když dnešním pohledem jde samozřejmě o hodně naivní záležitost, drhne v ní kde co, zpěvem počínaje a zvukem konče. Ale taková byla doba. Obdobně je na tom i druhá ukázka z téže desky, která se žel trochu zatoulala a na disku jí patří až třetí stopa. Na druhé je hitovka „Ceremony Of Innocents“ (opět stejný název skladby i alba) z druhého počinu (2002, Crystal), resp. z proma „The Last Gate“ (2000), které jí předcházelo. Na promáči má původ i black metalem čpící „Sun Of Steel“,  která se nakonec na řadové album nevešla a možná i pro znalce kapely bude překvapením. Skladby z „Ceremony...“ jsou pak o poznání dál než prvotina, melodie jsou chytlavější, zvuk o poznání kvalitnější a zlepšil se i Sikiho zpěv, jež se stále pohybuje od řevu přes skřehot až po čistý vokál, který postupem času u EUTHANASIE nabíral vrch. A vlastně i na ten demosnímek došlo, hitovka „Shořel jsi v jejím těle“ pochází z třetího dema „Nazí a mrtrví“ (1997), které bylo nazpívané česky. Pro debut si posléze vydavatel vymínil angličtinu, později se ale kapela o češtinu sem tam otřela.

Jestliže první dvě alba dnes neoslní, od „Requiem: Song for...“ (2004, Crystal) se dá mluvit o kvalitní melancholické doomrockové muzice, plné silných melodií, hitových refrénů, a hlavně houslových a později i violoncellových partů. Všechny čtyři songy zařazené z přelomové nahrávky lze označit slovem hit, „White Lies“ se dočkala i klipové podoby. Jestliže housle na „Requiem...“ plnily roli strůjce melodií a atmosférična, pak společně s violoncellem na posledním albu prostě nazvaném „IV“ došlo skoro až na vážnohudební motivy, které se objevují i v závěrečném štychu „Voluntary Slaves“, v němž Sikki (který si časem do pseudonymu přidal jedno k) popisuje pocity mladého vojáka, který předčasně dospěl a zažívá hrůzy války (stejně jako hlavní hrdina knihy E. M. Remarqua Na západní frontě klid).

Přiznám se, že mi tahle výběrovka udělala radost. S chutí jsem si poslechl hlavně skladby z „Requiem...“ i „IV“, vytáhl cédéčka ze skříňky a prolistoval booklety, zabrousil do recenzí (přečetl si své někdejší výplody) a rozloučil se tak s další kapelou, která sice nepatřila do absolutní tuzemské špičky, ale zanechala za sebou 4 alba, přičemž přinejmenším dvěma se může pyšnit.

A pyšnit se může i touhle plackou, navíc zabalenou v důstojném obalu, v němž je na dvanácti stránkách zmapována celá existence party, která patřila v polovině 90. let minulého století do dodnes respektované severomoravské dommetalové scény, postupně se od doom metalu posunula směrem ke šťavnatější a pestřejší muzice, a svou pouť uzavřela se ctí nejen posledním albem, ale i vydařeným vzpomínkovým koncertem.

Seznam skladeb:
  1. Thoughts Of Living (Thoughts On Living)
  2. One Last Wish (Thoughts On Living)
  3. Ceremony Of Innocents (The Last Gate)
  4. Sun Of Steel (The Last Gate)
  5. Ancient Echoes (Ceremony Of Innocents)
  6. Law For Burnt To Death (Ceremony Of Innocents)
  7. Shořel jsi v jejím těle (Ceremony Of Innocents)
  8. White Lies („Requiem: Song for...“)
  9. Blind Man („Requiem: Song for...“)
  10. Memento („Requiem: Song for...“)
  11. Unspoken („Requiem: Song for...“)
  12. The Summer Night End („IV“)
  13. Voluntary Slaves („IV“)

Čas: 73:43

www.bandzone.cz/euthanasia
www.paratmagazine.com

Zveřejněno: 12. 03. 2015
Přečteno:
4203 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář