Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
TELEPATIE VI

MORGUE SON – Večernice ~ Proplouváš CD 2014, Epidemie Records

Po zdařilé předloňské desce nelze od MORGUE SON očekávat nic jiného než kvalitu. Laťka byla nasazena vysoko a dostat se na její úroveň bylo pro kapelu jistě velkou výzvou. Jak si s ní Moraváci poradili? Těžká odpověď... Jak bylo z ukázek vystavených před vydáním patrné, novinka je zase o dost jiná než minulá „Impure Speculum Replete With Eeriness“. Těžko ale tento nový vytyčený směr považovat za něco překvapivého. Celkové zklidnění a výsledné rockové vyznění se dalo očekávat. Pravda ale je, že osobně jsem čekal něco jiného.

Z „Večernice ~ Proplouváš“ budou pravděpodobně nadšeni všichni ti, kteří mají v oblibě progresivní rock a artrockové kapely. Metalové ostří bylo rázně otupěno a začíná se na něm objevovat koroze. Metalové okovy MORGUE SON očividně nechybí, což může každý vnímat jinak. Osobně jsem byl z minulé desky nadšený, pro její napětí a dějové zápletky, kdy se střídaly tvrdší momenty, ale i odlehčenější party. Podobné atributy tady postrádám.

Z novinky jsem byl v počáteční fázi rozpačitý, po prvotním oťukávání se chvilku tvářila, že si budeme rozumět, aby se vše po dalším času stráveném spolu ustálilo, a zjistil jsem, že tahle nová podoba MORGUE SON není ta, ze které bych byl úplně nadšený. Největší problém mám z pomalými věcmi, kterými se nešetří. Navzdory tomu, že jsou nesčetněkrát obohaceny o opravdu chytré vsuvky, melodické party a chytlavé nádechy, které dokáží potěšit.

Začátek je slušný, jedna z nejlepších skladeb je hned první „With The Glass Of Jack“ s příjemnou slokou, pěkným vygradováním, tvrdší pasáží postavené na chytlavém rifu a i s milým refrénem. Ale při všech těch pro bych si ji dokázal raději představit někde v půlce alba. Celkově ale s první polovinou alba nemám vážnější problém, všechny čtyři věci mají v sobě zajímavé atributy. Horší je to s druhou částí. Jeden z dvou největších problémů mám s pátou „Sleepy Flower“, respektive s jejím refrénem, který mi začal vyloženě vadit. Stejným průserem pak zavání následující  poněkud živější „Slowmotion Lashes“, která zní jako směsice prog rocku s heavy metalem! Stejně jako u předešlého ploužáku sloku ještě snesu, ale refrén se pak pro mě stává očistcem. Připadám si jako bych se ocitl na festivalu Masters of Rock, na kterém jsem teda nikdy nebyl, ale asi chápete, co jsem tím chtěl naznačit. Tyto dvě skladby považuju za hluboké omyly, které u mě album „Večernice ~ Proplouváš“ sráží o několik stupňů dolů. Předposlední „Citylights“ zvedá akcie výš, aby je poslední „Wondering No More“ opět srazila pro svou unylost dolů.

Díky čistému zvuku zní všechno tak nějak moc prog a art, což nejsou atributy, které bych uctíval. Z předem avizované psychedelie necítím ani náznak, nebo si ji spíš představuju poněkud jinak. „Večernice“ mi z našich končin nejvíc připomíná šumperské DYING PASSION, styčné body nacházím třeba v songu „Fireflies“ s tím, že DYING PASSION mají na rozdíl od MORGUE SON přidanou hodnotu v podobě hlasu Zuzany. Slavův, nyní už dle bookletu Mirův, hlas se transformoval pouze do čisté polohy, což má svoji logiku, ke skladbám na „Večernice ~ Proplouváš“ by se užití hrubého hlasu nehodilo vůbec. Slav na sobě hodně zapracoval, a i když se najdou pasáže, kdy se dostaví pocit, že to není úplně ono, celkově obstál.

Celkově pro mě „Večernice“ postrádá větší drive a náboj, což neplatí pro jasnou a bohužel jedinou hitovku „Každý záblesk udusíš“, která se zbytku vymyká svou energií a i jediným českým textem, který na celém albu zazní. Což je škoda, čeština je povedená a skladba jakbysmet, žel dost osamostatněná. Po mnoha vyslechnutích se těším jen na ni, což je oproti předloňsku, kdy jsem měl neustále co objevovat a byl v napětí po celý poslech, škoda.

Rozumím vývoji a jakému si progresu (je mi jasné, že tady v tom svém pojednání mluvím jako kovaná metalhead, což je hluboký omyl), každá kapela by se o něj měla snažit. MORGUE SON se transformovali z kapely, která pro mě byla v počátcích neposlouchatelná, v zajímavé uskupení šikovných muzikantů, kteří mají svou vizi. A je dobře, že tak činí. Osobně jsem od nich čekal něco ve stylu skladby „Každý záblesk udusíš“. Místo toho se kluci rozhodli jít směrem, který mi už tak blízký není.

Seznam skladeb:
  1. With The Glass Of Jack
  2. Každý Záblesk Udusíš
  3. Fireflies
  4. Walk The Line
  5. Sleepy Flower
  6. Slowmotion Lashes
  7. Citylights
  8. Wondering No More

Čas: 41:15

http://www.morgueson.com

http://epidemie.cz/


Zveřejněno: 18. 12. 2014
Přečteno:
3575 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 12. 2014 16:29 napsal/a Jirka
No ...
Já osobně tam slyším takovej mix retro-stylu Opeth a devadeátkováho mainstream metalu ... rozhodně nezatracuji, ale tohle ještě nesedí tak dobře na základech jako \"zrcadlo\". Rozhodně však příjemný počin. 5/10 je opravdu jak od kata, já bych volil 7 ...
22. 12. 2014 10:44 napsal/a Niviat
Tisíc...
lidí, tisíc chutí, já jsem s Večernicí spokojená a pouštím si ji poměrně často. 8/10
19. 12. 2014 12:43 napsal/a Eva
Morgue Son
Sdilim stejny nazor s diskuzi. Podle me jediny \"pruser\" a \"ocistec\" je toto hodnoceni 5\\10 ? Ja davam 9\\10
19. 12. 2014 11:57 napsal/a Deli
V~P
Tak takovouhle recenzi si tohle album opravdu nezasloužilo... 5/10? To si dělá pan recenzent srandu...
18. 12. 2014 22:15 napsal/a Kejdž
MS
Též se přidávám s nesouhlasem k recenzi. Večernice je jejich jednoznačně nej počinem, kapela zraje a lepší se. Pro mě je album naopak velmi milým překvapením, naprosto se mi trefuje do vkusu..mám za sebou již hodně poslechů dostalo se mi pod kůži jako v poslední době máloco. 5/10? ani omylem u mě je to minimálně 9/10 !