Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

MORGUE SON – Impure Speculum Replete With Eeriness CD 2012, Naga Productions

MORGUE SON se pro mě stávají milým překvapením. Jelikož jsem jejich minulé nahrávky opomíjel obloukem, respektive se mi nelíbily, můj přistup k novince, která informovala o tom, že MORGUE SON vydávají novou desku, byl zcela chladný. Obrat nastal poté, co jsem se dozvěděl, že album vyjde u stáje Naga Productions. Toto zajímavé vydavatelství, ač výrazně slevilo ze svých aktivit, stále umí přijít s kvalitní kapelou a rozčeřit stojaté vody na naší UG scéně, se pro mě stává dostatečnou zárukou kvality. Stačí namátkou vzpomenout na loňský podzim a skvostné album Dolores od Heiden, či na rok 2010, kdy vyšel debut kladenských Gorgonea Prima. Všechno prima věci. A ani MORGUE SON nebudou dělat své stáji ostudu.


Jakoby si MORGUE SON byli vědomi své nepříliš zajímavé minulosti a z šedého průměru chtěli vyletět stůj co stůj do oblak a dokázat, že v nich dřímá potenciál, dosud netušený. Stačí se podívat na jejich vkusně vyvedený web, na kterém není ani známka po minulosti. Na tu je potřeba zapomenout. Na modelu MORGUE SON 2012 je totiž krásně vidět a hlavně slyšet úplně jiná kapela. Jako nejdůležitější slovo, které jejich nové počínání dokáže charakterizovat nejtrefněji, je vyzrálost. Vyzrálost ve všech směrech, ovšem ta nejzásadnější je ve stavbě kompozic a kotle plného dobrých a chytlavých nápadů. Deska s předlouhým názvem Impure Speculum Replete With Eeriness, ač atakuje téměř hodinovou stopáž, nemá vyloženě hluchých míst. 

MORGUE SON se vrhli na, dnes již tak moderní, vlnu hloubavého metalu, absorbujícího do sebe více stylů, a to nejen metalových. Postup je zdánlivě jednoduchý. Ony styly patřičně vymačkat jako citrón a použít z nich to nejlepší. Umění spočívá v tom vše s noblesou skloubit a vytvořit řádně promazané soukolí, bez zbytečných zádrhelů, a dodat mu svou duši. V tomto směru nemá kapela výraznější problém, a o to tady jde. V rychlejších pasážích se nebojí do éteru black metalově „nasypat“ a použít stylový zpěvákův skřehot. V pomalejších momentech nechají svou hudbu unášet na vodách doom metalu, koketujícího s rockovým nádechem. Přičemž se zde vokalista Slav nebrání, pro změnu, využít svůj čistý melodický hlas.

Na prvních pár poslechů nelze desku plnohodnotně vstřebat a docenit. Je to právě ten typ muziky, kterou je třeba rozkrývat a dosazovat si své dílky do mozaiky. Ani ne snad kvůli tomu, že by byly postupy na ní krkolomné, ale v dlouhých kompozicích se toho zkrátka děje tolik, že je potřeba nechat desku uzrát. S každým dalším poslechem však album kvete, rozrůstá se do krásy a dává větší a větší smysl. Přesto už po prvním nástřelu musí být každému jasné, že trávit čas s touto kapelou, stojí za to. Jmenovat potom jednotlivé skladby je zcela bezpředmětné. Ono to v podstatě ani nejde. Každá ze sedmi věcí mluví sama za sebe, ani jedna nevyčnívá nad druhou, to samé platí i naopak, špatnou skladbu tady nenajdete. Nejlépe pak všech sedm songů funguje jako jeden silný celek, a v tom spočívá ta největší síla této nahrávky – je krásně ucelená.

Grafickou stránku webu jsem už nakousl. Pozadu samozřejmě nestojí texty, zpracování obalu a kompletně celého bookletu, které do celého konceptu přeměny zapadá. Když připočtu kvalitní zvukový háv, v tomto směru bych chtěl vyzdvihnout basáku Beňu, jehož nástroj je cítit a není v kapele jen do počtu, vychází mi z Impure Speculum Replete With Eeriness komplexní nahrávka s velmi nadstandardní úrovní.

Seznam skladeb:

  1. Godmother Edith
  2. Nightmare
  3. Anorganic
  4. Rat Justice and Pestilence
  5. Suffering of the Blind
  6. Sunset Solitude Sunrise
  7. Hour of Staring the Distance

Čas: 55:32

http://www.morgueson.com


Zveřejněno: 20. 11. 2012
Přečteno:
4251 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2012 10:04 napsal/a Johan
Velmi příjemné překvapení
Na MS je krásně vidět růst kapely - od nesmělého a nedotaženého dema po takhle povedenou nahrávku. Poslouchám to pořád dokola, je to moc přitažlivá věc, přitom mi přijde taková skromná, nebo jak to lépe popsat. Paralela s Heiden je neoddiskutovatelná - nikoliv hudebně, ale pocitově.
20. 11. 2012 09:41 napsal/a Niviat
Je
mi ctí, že jsem se mohla zúčastnit křestu tohoto CD, skvělá recenze. :-)
20. 11. 2012 06:12 napsal/a Asphyx
ano
tahle deska se opravdu povedla. Je to krásná nahrávka, která by neměla chybět v žádné pořádné sbírce. Jo a mimochodem, recenze je taky skvostná!