Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

TEMPLE OF BAAL – Verses of Fire CD 2013, Agonia Records

Francouzský metal se jistojistě tlačí kupředu. V posledních letech se na svět prodrala řada pozoruhodných alb, a i když třeba nedostala vysloveně nálepku nejlepší (každý má měřítko hodnocení jiné), minimáln dobře hodnocena byla. Nebudu kroužit daleko a vzpomenu na mnou recenzovaná alba progresivních death metalistů GOJIRA nebo SCARS ON MURMANSK. Komu tento styl nevyhovuje, tak může zabrousit do temnějších vod a poslechnout si black metálisty AOSOTH s loňským albem „IV: Arrow in Heart". Tentokrát zůstanu také u black metalu a podívám se na jejich o pár let služebně starší kolegy pocházející taktéž z Paříže.

V podzimních dnech loňského roku přišli TEMPLE OF BAAL již s čtvrtým řadovým albem s inspirujícím a k black metalu se hodícím názvem „Verses of Fire". Panové z chrámu boha Baala ve svých verších vyznávají jak jinak než všemohoucího Pána..., v lyrice se objevuje satanismus, okultismus... démon Choronzon... Tak jak kdyby black metalovou bibli „Verses of Fire" psál sám Aleister Crowley.

Temnou atmosféru alba „Verses of Fire" vytváří black metalový základ a jako například u BELPHEGOR je zde dominantním prvkem smrtící kov. S prvním zářezem „το αστέρι 418" vyvstává na mysli MORBID ANGEL. Kombinace stylu obou zmiňovaných kapel je poznávacím znamením celé nahrávky. Bicí sypačky („Bloodangel"), brumlající, jinde až ostrá mrazivá baskytara („Arcana Silentium"). Někde i vévodící severská kytara, kytarová sóla, která jsou i překvapivě delší a slušně zakomponovaná s basou - účel světí prostředky („The 10th Aethyr" nebo „Serpens Luminis").

Skladby jsou velmi slušně poskládané, zakomponované dohromady, jsou tvárné, nikde není hluchého místa. Každá skladba má svoje nej. Zajímavá je hned trojka „Arcana Silentium". I přes rychlejší tempo, které nabere ve druhé minutě, si zachovává díky zmíněné base doomovou atmosféru. Za pozornost stojí vokál. Hlas zde není jen blackově mrazivý, ale objevuje se zde i civilnější zpěv - výkřiky, ke konci také „recitace". A obdobně jde vokál vnímat i u následující „The 10th Aethyr" nebo „Gnosis of Fire", která se nese od druhé poloviny (oproti první části, která je sypací) v melodickém blackovém středním tempu. Vokalisté Amduscias a Arkdaemon se takto předhánějí na albu docela často, kdy blackový murmur se střídá s deathovým growlem.

A ještě jednou kytara. V „Gates of Death" vykouzlí slayerovské riffy a jekot. Obdoba s Jeffem Hannemanem čistě náhodná (úsměv). Těch podob s kapelou SLAYER je víc. Ať už „Bloodangel" (podoba i názvu skladby? - úsměv) nebo „Golden Wings of Azazel", u které thrashová podoba hodně převládá a je zřetelná víc než u ostatních písní. „Lord of the Raging Seas" je mohutná věc, v vníž nezahálí žádný nástroj. Střední black-deathové tempo bicích, mrazivá kytara a basa, která vše, co stojí v cestě, převálcuje. Hned v závěsu je podobná „Serpens Luminis". Sice nabrala víc na obrátkách, ale mráz po zádech také postupuje. Tady svoji sílu ukazuje mohutný vokál, uprostřed skladby doomový předěl a v momentě, když se to nečeká, vypálí kytara a prořízne vše jak motorová pila.

Z „Verses of Fire" uběhlo do této chvíle už víc než tři čtvrtě hodiny a to vidím na displeji ještě jednu skladbu. Desetiminutová výpravná „Walls of Fire". Bicí to opět sypou vesměs po celé délce skladby až na pár volnějších úseků. Jen to severský sviští, basa si opět brumlá do zajímavé melodie, objeví se pár thrash záseků, občasné pekelné zpomalení, ocitneme se v podzemí a ve výšinách kdesi nad zemí, atmosférično je také znát. Skladba je do jedné třetiny bez zpěvu, ale pak se objeví blackový řev, občas proložený druhým vokálem. No, co víc si přát (úsměv). Jestli jsem se u této desetiminutovky nenudil, tak by tento epos měl být vrcholem alba. Nenudil jsem se vůbec u celého alba. Francouzi opět překvapili.

Byl mně doručen pouze promo kotouček bez obalu, tak ten hodnotit nebudu. Jen dodám, že album „Verses of Fire" je možné zakoupit ve formě digipacku. Pro ty, co mají gramofon, byl vydán ve 400 kopiích double gatefold a pro fajnšmekry, sběratele, je určen ještě vinyl ve zlatém provedení v limitovaném počtu 66 kusů.

Seznam skladeb:

  1. το αστέρι 418
  2. Bloodangel
  3. Arcana Silentium
  4. The 10th Aethyr
  5. Gates of Death
  6. Gnosis of Fire
  7. Golden Wings of Azazel
  8. Lord of the Raging Seas
  9. Serpens Luminis
  10. Walls of Fire


Čas: 58:56

Sestava:

  • Amduscias - kytara, zpěv
  • Saroth - kytara
  • Arkdaemon - basa
  • Skvm - bicí

http://www.facebook.com/pages/Temple-Of-Baal/20135072962/
http://www.reverbnation.com/templeofbaal/


Zveřejněno: 05. 04. 2014
Přečteno:
3497 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 04. 2014 13:37 napsal/a Dagon
Kvalita
Naozaj hodnotná doska. Môj bližší názor tu: http://www.mortemzine.net/show.php?id=3977
07. 04. 2014 11:41 napsal/a prepil
souhlas
Skvělá deska, dobře napsaná recka. Temple of Baal chytnou a nepustí, větší prostor death metalovým vlivům kapele rozhodně prospívá..
05. 04. 2014 19:16 napsal/a 4h
Výborná deska
děkuji za chválu...
05. 04. 2014 14:45 napsal/a Opat
...
Výborná deska, TEMPLE OF BAAL jsou čím dál zajímavější. 8/10
05. 04. 2014 11:42 napsal/a Asphyx
Verses of Fire
Tohle album je opravdu něco parádního. Zpočátku jsem měl sice co dělat, abych ho celé pobral, poslouchal ho po částech a nakonec se do něho dostal až po velmi dobré době. Každopádně dnes na něj nedám dopustit a užívám si ho vrchovatě. S těmi odkazy na Slayer a Morbidní anděly souhlasím. Celá recenze je mimochodem parádně napsaná. Skvělá deska!