Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

AOSOTH – IV: Arrow in Heart CD/2LP 2013, Agonia Records

Vysloví-li se přede mnou spojení black metal a Francie, ihned mi v hlavě naběhnou kontrolky a dostaví se nejvyšší stupeň pohotovosti. Je to jednoduché. Francouzští black metalisté mají pro mě přitažlivé kouzlo. Loni mě dokonale převálcovali BLUT AUS NORD za vydatné pomoci DEATHSPELL OMEGA, letos, zdá se, se to samé podařilo AOSOTH.

AOSOTH nepatří mezi nová jména na black metalové scéně, ale takového statusu jako mají výše zmiňované spolky se jim dosud  nepodařilo dosáhnout. Těžko říct proč. Po poslechu „IV: Arrow In Heart“, se ale nemůžu ubránit dojmu, že svým pohledem na věc dokáží zaujmout nejedno otevřené ucho, protože to, co vytvořili, má velice silný prvoligový potenciál.

Určitě nebudu první ani poslední, kdo bude tvrdit, že něco zvláštního na těch Francouzích je. Francouzské black metalové kapely oplývají jakousi dekadentní atmosférou, a hledat v jejich hudbě něco, jako světlo na konci tunelu, je zbytečným plýtváním času. Z „IV: Arrow In Heart“ nečiší jen temnota, hudba je skrz naskrz prostoupená naprosto zhoubnou, a nebál bych se tvrdit, že až děsivou atmosférou, kterou navíc umocňuje celkově podladěný zvuk.

Předešlá tvorba, zejména pak deska „III – Violence & Variations“ naznačovala mnohé, ale teprve letošním přírůstkem se pro mě stává tvorba AOSOTH srdeční záležitostí. Jeden z nejvýraznějších momentů hladově číhá hned na začátku v úvodní skladbě „IV – 1 – An arrow in heart“ a to v podobě dokonalého riffu, který absolutně vystihuje podstatu hudby AOSOTH. Celá deska je od začátku do konce protkaná hypnotickou náladou, kterou ještě umocňují šamanské bicí vložné doprostřed úvodní kompozice. Už tak dlouhé skladby, pohybující se kolem deseti minut, jsou naplněné silnými momenty, syrovými kytarovými výjezdy, zlou basou, decentními samply a chorobným vokálem. Dílo zkázy podtrhuje závěrečný trumf, monumentální čtrnáct minut dlouhá „IV – 6 – Ritual marks of Penitence“. Nádherná to tečka, za tímto dílem plného zmaru.

Menší výhrady mám k obalu, konkrétně k jeho kýčovité titulní straně, na mysli mám onu nešťastnou kostru. Zbytečná mi přijde strana D vinylu, kde je nahraná bezejmenná skladba, na které je zaznamenáno šestnáct minut hlukově ambientního nic neříkajícího materiálu. Zamrzí absence textů, pokud tedy texty nejsou na přiložené A4, na které je použito Braillovo písmo. Což o to, vypadá to zajímavě, ale...  

Při poslechu některých kapel si nepředstavím zhola nic, není to nutné. U některých black metalových se mi v hlavě zjevují široké zasněžené pláně. Při poslechu rakouských SUMMONING je to téměř vždy bitva a meče. V případě AOSOTH jsou to opuštěné, zaprášené chrámy bez okenic, v jejichž podzemí úřaduje pevnou rukou temná sekta, provozující nevšední rituál. Po poslechu „IV: Arrow In Heart“ ze sebe smetávám prach, a rozhlížím se do všech stran, jestli je vše takové, jaké to bylo před poslechem. I přes tyto v zásadě negativní pocity mě hudba AOSOTH uchvátila a vtáhla do hry. „IV: Arrow In Heart“ je trnitou a bolestnou nahrávkou té nejvyšší kvality.

Seznam skladeb:
  1. IV - 1 - An arrow in heart
  2. IV - 2 - One with the Princes with a thousand enemies
  3. IV - 3 - Temple of Knowledge
  4. IV - 4 - Under nails & Fingertips
  5. IV - 5 - Broken dialogue I
  6. IV - 5 - Broken dialogue II
  7. IV - 6 - Ritual marks of Penitence
  8. -

Čas: cca 72 minut

http://www.aosoth.fr
http://agoniarecords.bandcamp.com/album/iv-arrow-in-heart


Zveřejněno: 21. 09. 2013
Přečteno:
4038 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 02. 2014 22:33 napsal/a Opat
..
Temple of Baal vydali naprosto vynikající desku, jen co je pravda. A na Aosoth se strašně těším na BA. Za to Alcest mne posledními deskami už tak nějak míjí...
28. 02. 2014 20:23 napsal/a Coornelus
:-)))
óoo, pán je gurmán:-))) Poslední Alcest zatim taky nemůžu ne a ne přebrat. Asi si to musim dát 3x za sebou :-)
28. 02. 2014 20:17 napsal/a prepil
no
..dneska jsem to měl celý den v režii žabožroutů.. Ráno 2x Massacru, pak 3x Alcest, a teď už pošesté Aosoth.. Ta basa se zdá adekvátní náhradou za rozhořovací cd na repra:-)
28. 02. 2014 20:17 napsal/a prepil
no
..dneska jsem to měl celý den v režii žabožroutů.. Ráno 2x Massacru, pak 3x Alcest, a teď už pošesté Aosoth.. Ta basa se zdá adekvátní náhradou za rozhořovací cd na repra:-)
28. 02. 2014 19:44 napsal/a Coornelus
TOB
Temple of Baal si teď tak nějak dávám, ale furt jsme si ještě nesedli. No, ona to s těma Francouzema je málokdy láska na první pohled. Jinak Aosoth mě ničej a baví neustále, krásně chorobná platňa.