Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

O historii pražské death metalové skupiny SEPSIS, o tom, jak probíhají jejich koncerty, o plánech do budoucna a vůbec o všem, co se kolem této kapely děje, jsme si povídali s kytaristou Tomášem Svobodou.

Ave SEPSIS! Když jsem byl na jaře na křtu vašeho nového EP „Dawn Before the Light“, mluvili jsme spolu o tom, že chystáte „plnohodnotné“ dlouhohrající CD. Jak to s ním vlastně vypadá? Máte už skladby připravené, nahrané?

Ahoj Kubo. Od jara uběhlo relativně dost času a my jsme toho až tolik neudělali (smích). V našem rozhovoru o novém albu jsme se bavili o horizontu roku nebo roku a půl. Horizont budeme muset malinko upravit na dva až dva a půl roku. Nechceme to brát jako závod, proto pomalu připravujeme nové songy až od září, kdy na to začalo být více času. Takže zatím máme jeden nový song a makáme na dalším. Z toho vyplývá, že nám to bude ještě trvat dlouho. Chceme složit co nejvíc muziky, abychom si mohli vybrat to nejlepší z toho, co jsme vymysleli. Máme v plánu složit ještě minimálně pět věcí a to nám bude trvat. Doufám, že na pražském Death Festu se nám podaří zahrát dva nebo tři nové songy naživo.

Vím, že EP „Dawn Before the Light“ bylo mimo jiné nahrané proto, abyste měli v ruce nějaký nový materiál, díky kterému se můžete prezentovat u vydavatelství apod. Zkoušeli jste EP zasílat třeba i do zahraničí? Přijde mi, že zrovna brutal death metal nemá u nás zrovna na růžích ustláno a pokud už chce kapela něco v tomto stylu „dokázat“, musí vyrazit ven.

V plánu bylo nahrát EP a zkusit nějaká vydavatelství, buď přímo na EP, nebo pro případné zájemce o full CD. EP může být takové nastínění našeho potenciálu do budoucna. Potom, co jsme se rozhodli si EP vydat sami a zveřejnit ho, jsme uvažovali, kam EP zaslat. Také proč, když jsme si ho sami vydali. Rozhodli jsme se, že až budeme mít bližší plán, hotovou větší část materiálu a termín nahrávání, pokusíme se s nějakými zahraničními vydavateli zkontaktovat.

EP „Dawn Before the Light“ je mimo jiné také takovým „připomenutím“ toho, že zde SEPSIS znovu jsou. Jaké na něj máte vlastně ohlasy, co recenze, fanoušci? Myslím, že pro každého muzikanta je zpětná vazba určitě důležitá.

Zpětná vazba je veskrze pozitivní. Samozřejmě s výjimkou těch, kteří jsou pravověrní staré sestavě a hudbě, kterou jsme tvořili. Nový fanoušci přibývají poměrně rychle a reakce jsou nadšené. Recenze taky nejsou úplně špatné. Je jasné, že slova chvály určitě potěší každého, ale muzikanta obzvlášť, protože nic jiného nemá. Nevidí výsledný pohled na střechu, kterou postavil, nemůže se obrátit na šéfa nebo korektora, který řekne, jak to zlepšit. Všichni muzikanti mají na svoje výtvory bizardní názory, protože vidí všechny chybičky, kterých se dopustili. Prostě to nějak vymyslí, nahrají a doufají, že je s tím nepošlou k šípku. Takže je jasné, že jediné, jak se muzikanti můžou dozvědět, jak to dopadlo, je názor fanouška nebo recenzenta. A i ti mohou být nějakým způsobem ovlivněny. Vlastní hudba je sebevyjádření. Od toho se odvíjí celých 8 let mého života v SEPSIS.

EP „Dawn Before the Light“ jste podpořili menším jarním turné po boku ASGARD, DOOMAS, DYSANGELIUM. Když se ohlédneš zpět, považuješ tuhle šňůru za úspěšnou? Když jsem se ptal v rozhovoru DOOMASE, tak ten říkal, že v Praze byla asi nejslabší návštěvnost, pochvaloval si Brno, Pardubice a prý vynikající to bylo na Slovensku. Jak jste to viděli vy, z pohledu kapely? Nebyly by nějaké „veselé příběhy ze zákulisí“ (smích)?

Ano, na turné jsme kývli Ctiborovi z DYSANGELIUM. Chtěli jsme si zahrát i za cenu nějakého toho prodělku. Ten samý den se konal koncert Metalgate Massacre s HYPNOS v čele. Doufali jsme, že aspoň část fanoušků půjde na naší akci. Což se docela povedlo. Samozřejmě, že na koncertu zadarmo bylo narváno a my jsme měli hrubou padesátku.

Na koncertu v Pardubicích nám Doomas křtil EP jako Slovenský Gothoom prod. a hlavně člověk, kterému můžeš poděkovat za povedený obal na EP. Pardubická Ponorka byla zaplněná tak ze dvou třetin. Ten samý termín byl naproti klubu nějaký bigbít. Na koncert za Slovenskou Nitru jsme jeli z Prahy opravdu dlouho, nějakých osm hodin. V Levicích jsme nic moc nečekali, ale účast byla podobná jako v Pardubicích, což bylo pozitivní. Míň pozitivní bylo, že na nás vyšla řada a hráli jsme první (smích). Koncert byl super a konečně jsme měli možnost se trochu poznat u kořalky (smích). V Brně byla účast asi nejlepší, výborný zvuk v Melodce podtrhovali skvělí fans.

Když se ohlédneme kousek do minulosti, tak SEPSIS byli nějakou dobu „uloženi u ledu“. Pak se kompletně obměnila sestava a jestli se nepletu, tak z „původní kapely“ jsi zůstal jen ty Tomáši. Co tě vlastně vedlo ke znovuzrození téhle smečky? Byla to touha se zase hudebně vyjádřit? Jak jsi vlastně na kluky přišel? Co jsem měl možnost vás vidět a slyšet, tak mi současná sestava přijde opravdu silná.

Potom, co jsme kapelu rozpustili, jsem měl chvilku dojem, že to bez muziky a živého hraní nějak zvládnu. Bohužel opak byl pravdou. Doma se mi na aparát akorát prášilo a dost mě mrzelo, že už nemůžu hrát. Jednoho dne mi zavolal kamarád, se kterým byl náš poslední pokus o znovuzrození před rozpadem. Jmenuje se Tomáš Šmíd, dříve hrál a vedl black punk Úl. Před dvěma roky dával dohromady svůj nynější projekt NEW WORD ORDER. Zavolal a nabídl mi místo druhého kytaristy u nich. Měl to být speed metalový až rockový projekt. A tak jsem to chtěl aspoň zkusit. Po pár zkouškách jsem už neměl zájem, nijak mě to nenaplňovalo hudebně. Ve zkušebnách na Žižkově jsem potkal spoustu příjemných lidí, zkoušeli tam třeba SPREADING DREAD atd. A tam jsem potkal kluky, kteří chtěli hrát death metal. V té době už sem byl asi rok v kontaktu s Michalem Jandákem s tím, že zkusíme založit nějaký death metal pro radost. A byla ruka v rukávě!

Když už jsme u té kapely… Hodně výrazným členem je u vás zpěvák Michal. Osobně jsem ho slyšel zpívat poprvé až v SEPSIS, ale obzvláště v coverech od MORBID ANGEL jsem chvíli zůstal stát jako opařený. Říkal jsem si: „Ten chlápek má v hrdle dynamit“ (smích). Když skládáte nový materiál, počítáte s tím, že máte ve svém středu (podle mě) takový talent? Říkáš si třeba, že tady se můžu trošku „skladatelsky“ odvázat, protože to Michal jednoduše vyzpívá?

Michal je hodně výrazný. Právě proto jsme se dali dohromady, kvůli lásce k starým MORBID ANGEL. A samozřejmě když jsem slyšel FULL TIME JOB, bývalou kapelu Michala, úplně jsem se zarazil. Tak tenhle řízek se mnou chce dělat death metal?  Skvělé. Michal má obrovské metalové srdce a je to skvělý člověk. To bude asi i tím, že je už trochu vybouřený, přece jenom je mu 30. Skvěle funguje jako stmelovací faktor naší kapely. My jsme všichni o něco mladší a máme svoje nálady. Hudbu skládáme nezávisle na textech, ty si Michal dělá sám. Jedině když se nám něco nezdá, malinko upravíme frázování a to je v podstatě jediný zásah do jeho práce.

Jakým způsobem vlastně vznikají nové songy? Skládáte spolu ve zkušebně nebo jsi ty (Tomáši) hlavním tahounem, který nosí nápady a ostatní se pak „přizpůsobí“ a dohrají svoje party?

Dříve to bylo opravdu tak, že jsem většinu nápadů donesl já a potom jsme to lepili jako rozbitý porcelán (smích). Tehdy skládal i Jirka Haramul. Dnes je to trochu jinak. Já se snažím vymýšlet hlavní linky ve zkušebně společně s bubeníkem. Doma si potom hraji s nápady a dodělávám a rozvádím dál tu myšlenku společně vytvořenou ve zkušebně. Vymyslím linky pro basu a potom to s basákem doladíme. Ale v podstatě jsme skladatelská dvojice s bubeníkem. Což jsem nikdy před tím nezažil, ale jde to.

Ke skládání se ještě zeptám… jak vlastně vznikají texty. Zkoušel jsem kdysi pro jednu kapelu něco málo stvořit a uvědomil jsem si, jak je těžké se trefit zpěvákovi do frázování, do rytmu apod. Přiznám se, že mi to moc nešlo (smích). Říkal jsem si, že nejlepší asi je, když texty dělá rovnou samotný zpěvák. Kdo je autorem textů u SEPSIS a o čem pojednávají?

U skladeb na „Dawn Before The Light“ jsou texty složené naším bývalým basákem Dimitrijem. Texty dalších písní už si  píše sám Michal.

Když porovnám vaše album „With No Mercy…“ a novinku EP „Dawn Before the Light“, ubylo ve vaší tvorbě grindu a naopak je vaše muzika „temnější“. Jakým směrem se chcete na novém albu vydat? Tipnul bych si pořádnou brutal death metalovou jízdu ve stylu IMMOLATION, DEEDS OF FLESH a MORBID ANGEL? Co ty na to (smích)?

(smích) To by bylo úžasné, kdybychom dosahovali takových kvalit jako zmiňované hvězdy žánru. V naší tvorbě rapidně ubylo grindu, protože jsme teď na stejné vlně a jedeme si všichni death metal v přehrávačích. A trošku máme pocit, že se žánr malinko zvedl. Takže směr je jasný, snažíme se skládat tak, aby to nebyla death metalová nuda, ale trochu rozmanitější hudba. Tak se uvidí, jak se nám to nakonec povede. A hlavně, jak se to bude líbit. Což je úplně nejdůležitější.

Co se týče koncertů, v minulosti jste hráli se spoustou českých i zahraničních kapel. Neláká vás vyrazit za hranice, třeba na výměnu? U nás brutal death metalu „pšenka zrovna nekvete“ a třeba takové Polsko, Německo jsou blízko.

Dříve jsme měli spoustu výměn s rakouskými kapelami. Jezdili jsme docela často na Slovensko. Ale dneska je vše trochu těžší domluvit tak, aby to bylo rentabilní. Na akce nám moc lidí nechodilo, asi to bylo kvalitou, kterou jsme předváděli na živých vystoupeních. Dnes jsou živá vystoupení dle mého názoru úplně v pohodě. A teď nám zbývá o tom přesvědčit lidi. Doufáme, že se povede pár pražských akcí, na kterých pak budeme stavět výměny. A budeme si moct dovolit pozvat i nějakou kapelu třeba z Polska. Ale to chce mít finanční rezervu, kdyby se to nepovedlo. Ono je sice Polsko blízko,  ale je oproti nám obrovské (smích).

Když ještě zůstaneme u koncertů… Koukal jsem na váš bandzone profil a nepatříte mezi kapely, které by každý víkend někde hrály. Jak k živé produkci vlastně přistupujete? Máte raději přímý kontakt s fanoušky, nebo je vám lépe ve zkušebně, ve studiu?

Živé vystupovaní je nedílnou součástí kapely. A taky se očekává, že za živé vystoupení kapela dostane alespoň náklady spojené s cestou. Což se někdy nepodaří a někteří promotéři mají pocit, že je naprosto v pořádku, že zahrajeme a přijedeme zadarmo. A tak si koncerty vybíráme a snažíme se hrát na akcích, kde to má cenu. Určitě nejsme kapela, která by byla proti živému hraní, ale když se to nevyplácí a člověk to musí pořád dotovat, už to ztrácí význam. Proto jsme se rozhodli zkusit udělat větší akci s názvem Prague Death Fest a když bude mít úspěch, uděláme z toho trošku tradici.

Brutal death metalové koncerty nejsou v Čechách zrovna z nejnavštěvovanějších akcí. Kolik tak vlastně chodí lidí? Býváte s návštěvností spokojeni? Který koncert po „znovuzrození“ SEPSIS považujete za nejlepší a klidně prozraď, kde to stálo za nic?

Nejlepší to podle mě bylo na posledním koncertě společně s INNER HATE, skvělá atmosféra, dost lidí a dobrý zvuk. Z koncertu se dokonce povedlo kolegovi z LET THEM BURN natočit poměrně dobré asi 15min. video. Moc koncertů tento rok nebylo. Neměli jsme jak akce vracet, ale už se nám to pomalinku rozjíždí. Tak doufáme, že za pomoci prodeje triček a dobře postavených line-upů získáme dost prostředků, abychom nemuseli tolik sahat do kapes.

A rovnou se zeptám… Kapely, které měly možnost vyrazit za hranice a srovnávají přístup českých a zahraničních pořadatelů, mluví kolikrát o velkých rozdílech. Myslíš, že máme v Čechách ještě pořád co dohánět? Zajímá mě, co tě dokáže z pozice muzikanta rozčílit, třeba že není vše zabezpečeno, jak má, zvukař vás „potopí“, klub třeba kašle na propagaci apod.

Nejvíc mě rozčiluje, když se na něčem dohodneme a potom se změní podmínky. Nebo to krachne na nějaké osobě a už je polovina věcí zařízených a člověk se pak musí omlouvat všem lidem a vypadá jako idiot (smích).

K tomuto tématu mě ještě napadá… Brázdíte české kluby již nějakou dobu. Je vám někde vyloženě dobře a můžete ho ostatním „tvrdě metalovým“ kapelám doporučit a naopak, kam už by ses nechtěl nikdy vrátit?

Těch klubů a akcí bylo opravdu spoustu, takže tohle vyloženě říct nemůžu. Za těch pár let se scéna i samotné kluby docela změnily. Takže jediné, co mě napadá, je právě jedna naše zahraniční cesta do Wolfsbergu v Rakousku. Což je kousek za Grazem v horách. Kvůli jednomu koncertu asi pro pět lidí. Cestovali jsme v zimě. Na hraniční čáře jsme poznali, že začíná Rakousko, po sněhu nebylo ani vidu, ani slechu (smích). Cesta byla opravdu dlouhá, ale těšili jsme se na jiné publikum. Když jsme dorazili na místo, klub byl plný a super atmosféra. Odehráli nějaké kapely a my hráli poslední. Když jsme se sešli, že budeme hrát, v klubu už nebyla ani noha. Odehráli jsme play list a těšili jsme se na spánek. Ještě že jsme s sebou měli litrovku rumu, protože jsme jeli spát do zkušebny pořádající kapely. Zkušebna byla na nevytápěné půdě. Takže jsme vypili rum a šli spát úplně promrzlí. Ráno jsme se probudili se šílenou kocovinou a nastydlí. Fakt děsný zážitek (smích).

Vždycky mě zajímá, co vlastně muzikanti poslouchají za muziku. Tak tedy, co si rvou do uší SEPSIS? Když třeba jedete z nějakého koncertu, co vám zní z přehrávače v dodávce?

No vzhledem k tomu, že nám v dodávce nefunguje přehrávač, tak v podstatě jenom rádio v dosahu Prahy. Ale kdyby fungoval tak asi převážně brutal death (smích).

Jaké nahrávky z letošního roku tě nejvíc oslovily? Máš nějaké české a zahraniční desky, u kterých sis řekl, že stojí za to si je koupit?

Letos toho je hodně, co budu postupně kupovat. Začalo to IMMOLATION - Kingdom of Conspiracy. Hodně mě baví cover desky a textová náplň. SUFFOCATION - Pinnacle of Bedlam totéž super cover, super muzika. Docela mě baví poslední deska DEICIDE - In The Minds of Evil. Tohle jsou rozhodně desky a kapely, které rád podpořím. Určitě mě hudebně trošku zformovaly. A tak si říkám, že jim i něco dlužím (smích).

Právě jste ve stádiu přípravy nového alba. Co dalšího SEPSIS chystají? Můžeme se těšit na nějaké koncerty? Jestli máš ještě něco na srdci, zde máš prostor.

Pomalu tu svojí káru rozjíždíme a doufáme, že se dostaneme na nějakou „českou klubovou rutinu“ svojí zaběhnutou akcí a lidmi, co na ni budou rádi chodit. Do toho všeho šetříme a vymýšlíme, jak bude přesně vypadat náš další počin. Rok 2014 pro nás bude doufám zásadní. Budeme mít dost koncertů, zatím jenom po ČR. Konkrétně 25.1.14 Pardubice, 22.2.14 Praha naše akce Prague Death Fest, 22.3.14 Plzeň (DEADLY STORM),19.7.14 Týnec nad Labem. Konečně se nám doufám bude dařit, jak po zdravotní tak i finanční stránce. Možná se nám povede udělat další videoklip na jednu z písní z „Dawn Before the Light“. Doufám, že se nám podaří složit dost nových věcí na FULL CD. A že to CD Vám všem utrhne hlavu a zašlape ji do země (smích).

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíc brutálních a temných nápadů, spoustu prodaných CD, kluby narvané k prasknutí a budu se těšit na novou desku.

Moc děkujeme za prostor, který jsme od vás dostali a díky za přání. My přejeme čtenářům vše nejlepší do nového roku, hlavně hodně další kvalitní hudby nejenom od nás.

https://www.facebook.com/SEPSISCZ
http://sepsiscz.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/sepsisczech
http://bandzone.cz/sepsis
http://www.myspace.com/sepsisdeathmetal
sepsiscz@seznam.cz

RECENZE EP „Dawn Before the Light“


Zveřejněno: 08. 01. 2014
Přečteno:
3587 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář