Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

SEPSIS – Dawn Before the Ligth EP 2013, vlastní náklad

„Jsme jedné krve, ty i já.“ Oba, já i SEPSIS, posloucháme stejnou muziku. Máme rádi starý, poctivě odvedený death metal s drtícím účinkem. Pouštíme často do svých mozkových závitů toho šíleného řezníka, který nás vždy zmasakruje v několika okamžicích. A ještě jsme za to rádi. Se stejným maniakálním výrazem ve tváři si necháváme rádi házet do ksichtu kusy syrového masa, proplachujeme ušní bubínky temným death metalem a libujeme si v jakémkoliv odkazu smrtícího kovu. Rádi si pouštíme a bereme inspiraci ze slavných kapel, jako jsou Deicide, Cannibal Corpse, Immolation, Morbid Angel a mnoha dalších ikon. Očekáváme s napětím každé nové album těchto veličin a vedeme dlouhé diskuze o hnilobě, smrti a brutalitě.

SEPSIS se do mé paměti zapsali teprve v roce 2009 svým dlouhohrajícím albem With No Mercy. To bývalo na dlouhou dobu mým průvodcem a dalším důkazem, že u nás v Čechách death metal pořád umíme. Měl jsem tenkrát sice nějaké výhrady ke zvuku, ale jinak jsem je vždy považoval za plnohodnotné členy undergroundové scény. Pak najednou jakoby zmizeli do propadliště dějin a už jsem začal pomalu nabývat přesvědčení, že kapela je uložena k ledu. O Sepsis nebylo nikde slyšet (alespoň ke mně se žádné informace nedostaly – kapela se prý dokonce na nějaký čas rozpadla). Až letos jsem někde na internetu četl, že hydra bude opět probuzena a rozhodnuta rozčeřit černé vody českého undergroundu. Po četných personálních změnách, které provázejí kapelu po celou dobu její existence, zde opět stojí smečka, která za to umí pořádně vzít a rozsekat nás na prvočinitele. Můžu s jistotou prohlásit, že právě v přehrávači protáčené EP Dawn Before the Light splňuje veškeré vysoké požadavky smrtícího kovu.

Jedná se zatím jen o tři songy, které jsou spíše takovou menší návnadou pro budoucnost. Všechny jsou krásně morbidní a brutalita je nám předkládána s příjemnou elegancí. Ano, pokud bych se měl zaměřit na to, zda jsou riffy zcela originální, nemusel bych samozřejmě dlouho pátrat v paměti, co a kde jsem už slyšel. O tom to ale není. Celá tahle hudební vražda je páchána s až mrazivým nadšením pro věc a za sebe musím říci, že od začátku jsem u přehrávače jak přikován. Omílám těch 11 minut blasfemie pořád dokola a říkám si, že kapela na sobě musela za tu dobu zdánlivé nečinnosti pořádně zapracovat (a noví členové jsou bezpochybně oživením). Velkým přínosem je i o hodně hutnější a plnější zvuk celého EP. Pochválit ale musím hlavně pana zpěváka. Takhle by to mělo přesně znít, mí milí death metaloví přátelé! To je čerstvě otevřený hrob! Tedy, abych pravdu řekl, ostatní předvádějí také skvělé výkony. Dohromady pak má nahrávka tu správnou temnou atmosféru a riffy doslova zabíjí. SEPSIS šlapou jako nikdy předtím!

Obal Dawn Before the Light je jednoduchý a stručný. Přesně takovéto motivy podle mě k death metalu patří a doufám, že se ho dočkáme i na tričkách. Album vyjde jen v limitované edici a zároveň bude volně ke stažení, tak můžete ochutnat tuhle špínu z Prahy sami. Já jen pevně věřím, že se brzy dočkáme dlouhohrající desky. Přeci jen, ty tři songy mi jen podráždily moje otrlé sluchovody. Jsem moc rád, že jsem mohl Sepsis asistovat u této čerstvé pitvy. Pokud máte rádi death metal, doporučuji nabrousit sekáčky na maso, obléknout holínky a řeznický plášť. Budete je potřebovat. SEPSIS jsou zpět v plné síle a připraveni vás zničit. Jediná negativní věc, kterou jsem na EP nalezl, je, že některé riffy jsem již někde slyšel. Ale to se dneska stává i u slavnějších kapel. S hodnocením nemůžu jinak, to by utrpěla moje death metalová čest (pokud máte jinou krevní skupinu, můžete si jeden bod odečíst). Přeci jen, jsme se SEPSIS odkojeni stejnou muzikou. Síla brutality na hudebním nosiči. Masakr!

Seznam skladeb:

  1. Mayhem Donor
  2. In Corpse of Society
  3. Random Killing


Čas: 11:53

Sestava:

  • Tomáš (Prase) Svoboda – kytara
  • Michal (Mike) Jandák – zpěv
  • Jan (Hanz) Šebek – bicí
  • Dominik (Dom) Wichra – basa


http://bandzone.cz/sepsis
http://www.myspace.com/sepsisdeathmetal
sepsiscz@seznam.cz


Zveřejněno: 02. 04. 2013
Přečteno:
4090 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář