Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

KEEP ON ROTTING – Unforeseen Consequences CD 2013, MetalGate Records

Nedaleko Litoměřic se nachází poměrně zastrčená, nenápadná rezervace se spoustou zajímavých zvířecích exemplářů. Mezi nejvzácnější druh patří štíhlá lehká stromová opice, která se nějakým záhadným způsobem dostala do severních Čech ze svých rodných pralesů jižní a jihovýchodní Asie. Zde těchto pár jedinců lehce zmutovalo, slezlo ze stromů, utvořilo hudební skupinu s názvem KEEP ON ROTTING a rozhodlo se začít hrát extrémní metal. A to by to nebyly opice, aby k němu nepřistupovaly s hravostí sobě vlastní. Máme tak před sebou nové CD, ke kterému je nutné přistupovat opatrně, s otevřenou hlavou i myslí. Jedná se totiž o v našich končinách poměrně zajímavý úkaz. Gibboni nejen že umí hrát, ale ještě ke všemu jsou schopni vytvořit zajímavé melodie. Nápady téhle tlupě rozhodně nechybí a pokud vám můžu doporučit, nedejte na první poslech! Já jsem poměrně hodně velká hudební „konzerva“, která si k tělu nepustí jen tak nějakou „novou“ muziku a trvalo mi dost dlouhý čas, abych byl vůbec schopen desku „Unforeseen Consequences“ vstřebat. Nebylo to tentokrát jednoduché, rovnou bez mučení přiznávám.

Původně jsem si totiž myslel, že to jsou jen další opice, co se jen tak „opičí“. Podobná hudba mě totiž kolikrát odrazuje tím, že mně u ní někdy až „bolí“ přemýšlet. Jenže ona na mě začala ta smršť inspirovaná kupříkladu THE FACELESS, BETWEEN THE BURIED AND ME, TEXTURES, GOJIRA, (něco málo) CARCASS nebo třeba českých GODLESS TRUTH pomalinku časem působit. Dokonce jsem si začal chvílemi opravdu představovat, že spolu s muzikanty visím někde v korunách stromů, houpu se a dlabu svoje oblíbené banány. To bylo obzvláště ve chvílích, kdy se jen tak v poklidu „preludovalo“. Bylo to trošku jako na srazu hippies. Okolo mi pronikal do očí ostrý sluneční svit a rozléhala se pohoda. Pak mi ale gibboni ukázali, že se umí také pořádně rozzuřit. Během každého songu, v krátkých momentech, se mnohokrát rychle měnilo tempo. Byl jsem tak neustále nucen se mít na pozoru a sledovat každou notu, tón. Technická porce pořádného kovového materiálu v podobě „Unforeseen Consequences“ mě drtila, jako kdyby se tahle parta rozhodla mě umlátit klacky a kameny. Houpal jsem se do rytmu a řval na lesy spolu s nimi. Ne nadarmo se tvrdí, že tenhle rod patří mezi nejhlasitější primáty. Zpěvy jsou zde opravdu zpracovány na výbornou. Líbí se mi i bubenická práce a co se týče kytar, ty to všechno dopředu vyloženě energicky „tlačí“.

Už předchozí EP „The Beginning“ dávalo tušit, že se v rezervaci schyluje k něčemu hodně neobvyklému a zajímavému, ale to, co mám právě možnost slyšet na „Unforeseen Consequences“ přesahuje už „chápaní“ obyčejných opic. Zde mám chvílemi dokonce strach, aby to nedopadlo jako ve slavné filmové sérii, kde tito tvorové ovládli celou planetu. Samozřejmě, ono to nehrozí, protože tohle není CD tak úplně „pro každého“. Nechci zde vyvolávat emoce o tom, že muziku KEEP ON ROTTING bude schopen pochopit pouze inteligentní jedinec, ale již dnes si dovolím tvrdit, že tuhle desku ocení spíše pár fajnšmekrů než davy příznivců. Já jsem chvílemi také tápal a zpočátku dokonce bloudil. Ona je ta rezervace totiž velmi velká, plná různých zákoutí, jednou veselá a dynamická, pak drsná a šílená, někdy smutná a dokonce i smrtelně temná. Je tak poměrně těžké vše v hlavě utřídit a rozdělit si do jednotlivých nápadů a songů. Zkrátka, gibboni si vždycky dělali, co chtěli, vždy byli svobodní, nespoutaní a tak trošku „rebelové“. Jsem rád, že se zde nesklouzlo k nějakému „profesorskému“ mentorování, kdy se jen přehrávají krkolomné stupnice, ale deska sama o sobě je po delší době „příjemně vstřícná“. Jen to chce čas, „trpělivost“ a u mě ještě tu správnou náladu.

Zajímavé jsou určitě texty, které jsou stejně pestré a propracované jako muzika. Po úvodním intru (součástí je kousek z hudby k filmu Jáchyme hoď ho do stroje – Zdeněk Liška) se na vás doslova „vyvalí“ smršť slovních nápadů plných fantazie. Trošku se vymyká šestý song s názvem „Lethe“ (nazpíval jako host Harwy) od Charlese Baudelaira a poslední devátá skladba „Ručník“, který nikdy neuschne – ty jsou česky. Někdy si možná budete také ťukat na čelo, co tím vlastně pánové chtěli říci, ale po čase stejně zjistíte, že vše sedne dohromady jako kosa ke smrtce. Zvuk z Hellsound Studia (Honza Kapák) mi dělá dobře nejen na těle, ale i na duši. Tady bych si dovolil vyseknout malou poklonu. V některých momentech mi dokonce přebíhal mráz po zádech (ty kytary jsou skvělé!). Jediné, co jsem zatím moc „nepochopil“, je obal celého CD, kterého se zhostil Michal Peichl. Je určitě zajímavý, ale pořád nemohu nějak přijít na to, co „má vlastně znázorňovat“?

Doufám a pevně věřím, že gibboni občas utečou i z České republiky (stejně tak jako opustili zmíněnou rezervaci u Litoměřic). Jedná se totiž přesně o desku, kterou mohu s klidem doporučit i „svým kolegům“ do zahraničí. Pestrá, hravá, neotřelá nahrávka, které je nutné dát čas. Odhoďte tedy své lidské skořápky a pojďte se spolu s gibbony pořádně zhoupnout na vlnách energického a inteligentního extrémního metalu. Skvěle.

Seznam skladeb:

  1. Introitus
  2. Beneath The Grandma's Stroke
  3. Freud's Secret Desire
  4. Ones And Noughts Pool
  5. Rewarded With Extinction
  6. To Die In Time
  7. Lethe (Feat. Harwy)
  8. Unforeseen Consequences
  9. Ručník, který nikdy neuschne

Čas: 34:07

Sestava:

  • Štěpi - kejtra,zpěv
  • Ládin - kejtra,zpěv
  • Otho - bass
  • Hanzz - škopek


FACEBOOK

http://www.bandzone.cz/keeponrotting
http://www.myspace.com/keeponrottingcz
http://www.last.fm/music/Keep+On+Rotting

ROZHOVOR


Zveřejněno: 24. 12. 2013
Přečteno:
3718 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 12. 2013 15:20 napsal/a peliculiar
Technická ...
Kapela se v roce 2012 rozrostla o řvouna Tomáše, který se podílel na nahrávání recenzované nahrávky ... http://bandzone.cz/keeponrotting?at=info http://bandzone.cz/fan/tomasleatherface?at=info
24. 12. 2013 12:30 napsal/a Gibbon
Gibbon děkuje!!!
Jménem celého gibboního veličenstva ukrutně děkujeme za stimulování našich narcistických sklonů... jestli chcete co vědět, právě teď celá smečka v gibboním pavilonu onanuje!
24. 12. 2013 10:49 napsal/a Asphyx
díky
Díky za pochvalu. Ano, tohle je přesně z těch desek, která zraje pomalu, polehounku, po částech. Pořád je neustále co objevovat. A s tím, ež by si tahle kapela zasloužila vyrazit ven za hranice našeho malého českého rybníka jen a jen souhlasím. Doufám, že se jim to povede. osobně je budu všude doporučovat! Více gibonů!:))
24. 12. 2013 10:39 napsal/a immortal
Super!
Asphyxi výborně napsané. Díky za to. Jinak jeden exemplář této fošny také vlastním. Ochutnávku jsem absolvoval v Hellsoundu ještě před tím než vyšla a po prvních tónech povídám mistrovi zvuku Honzovi Kapákovi: tuhle fošnu musím mít a hned jsem si jí objednal přímo u kluků z kapely a při té příležitosti jsem je pozval na Peklo nad Otavou 8 (myšlenku pozvat je mi vnuknul také Honza). K fošně samotné (vše už jsi vlastně popsal), tak jen krátce: čím více jí poslouchám, tím je ta deska lepší a lepší. Tahle smečka je v našich končinách ojedinělím počinem a s přehledem strčí do kapsy některé i marketingově známější bandy ze zahraničí, které nám sem promotéři dodávají. Kluci, fakt na své nastroje umí a výjezdy mimo naší kotlinu po boku extraligy oboru by jim slušely a hlavně jim přeji, aby se tak v dohledné době stalo.