Nejbližší koncerty
LLYR

DEATHSTAR – Beyond All Fears CD 2013, Radiation Noise Productions

Pro dnešek vám nebudu drásat vaše již tolik rozjitřené nervy. Vždyť i my, šílení „drsňáci“ máme občas nárok na trošku toho odpočinku a uvolnění, ne? Takovým velice příjemným, krásně a čistě znějícím zásekem je i nové album mosteckých DEATHSTAR. Ti nejen že na fotkách vypadají jako čtyři spořádaní profesoři (smích), ale ještě ke všemu umí hrát prvotřídní melodický death metal. I když, ono to označení stylu není příliš přesné. DEATHSTAR  se neuzavírají jen mezi úzké mantinely tohoto metalového směru. Občas si dopřejí výlety i do power metalových vod a někdy bych dokonce dal ruku do ohně, že slyším i heavy metalové prvky. Oproti minulému albu „Golden Feathers“ ale ubylo, jestli si tedy dobře vzpomínám, občasného blackového běsnění.

Jsem velice mile překvapen. Je cítit velký kus práce odvedený na zvuku celého alba. Ne že by bylo nazvučeno „Golden Feathers“ špatně, ale na novince je zvuk přímo skvělý (podepsáno teplické Studio Tomáše Raclavského). Jasně, nějaké drobnosti by se našly, ale to jsou spíš věci související s mým hudebním směřováním (mám raději větší špínu). Zajímavá je jedna věc. Nejsem s největší pravděpodobností přímo cílová skupina, které je toto album určeno. Přesto mě „Beyond All Fears“ zaujalo natolik, že se k němu neustále vracím. Možná je to skvěle sehranými kytaristy, kteří jsou schopni vykouzlit doslova úžasná sóla a harmonie nebo velice příjemným hlasem Honzy Pilaře. Vůbec všechny nástroje jsou v takové krásné symbióze, že se vám chvílemi nechce ani věřit, že album spatřilo světlo světa v České republice. Od předchozího alba DEATHSTAR urazili obrovský kus cesty. Dokonce i dnes, kdy většinou odkládám cd jejich slavnějších kolegů hrajících melodický death metal s kyselým výrazem ve tváři, „Beyond All Fears“ mě baví poslouchat.

Přemýšlivá, chvílemi zasněná, občas dech beroucí, někdy tlačící, pak zase smutná a nakonec zběsile šílená je muzika DEATHSTAR. Kapela, i když se dnes pohybuje v undergroundu, má jednoznačně na to začít dobývat (s přehledem!) po boku nějaké slavnější smečky evropská pódia. Dokonce i obal, na který si minule kolega stěžoval, je tentokrát velice zdařilý (bohužel, ať jsem hledal, jak hledal, autora jsem bohužel na obalu nenašel, není uveden nebo jsem slepý). Death metal v provedení DEATHSTAR může mít mnoho podob. Kapela si žongluje s emocemi jako varietní umělec s barevnými míčky. Tolik pestré muziky na jednom nosiči jen tak někde neuslyšíte. Zvláštní a originální je specifický neklid, který je slyšet z desky v každé písni. Díky němu se nestihnete ani na chvilku při poslechu nudit. Možná bych někdy ocenil větší „tah na branku.“ Možná je to jen můj subjektivní pocit (a o pocitech vlastně muzika je, že?), ale občas se nechává kapela až příliš unést. Jednotlivé melodie jsou sice vystavěny pečlivě a nelze jim nic vytknout, jen je to na mě někdy až příliš dlouhé. Mám chuť melodii v určitý moment „ustřihnout.“ To ale můžou být jen moje chvilkové „indispozice“. Při dalším poslechu zase to samé oceňuji a chválím si tu „květnatost“.

Mám moc rád alba, která mě nenechávají v klidu. Nahrávky, které ve mně probudí nějaké emoce. Letos nám předkládají DEATHSTAR album, které je nejen velmi dobré po technické stránce, ale hlavně je přímo nabito chytlavými motivy. Říkám si, že nápady na „Beyond All Fears“ by některým kapelám vystačily na celý aktivní život. Jsem moc rád, že se nám v Čechách zrodil další šílený spolek, který si jede svou cestou, nenechá si do toho moc povídat a nebojí se i lehce experimentovat (a zároveň se to dá velice dobře poslouchat). Pokud jste fanoušci melodického death metalu, nemělo by vás nechat album v klidu. Máme tady totiž co dočinění s moderně znějícím počinem, který dokonce i mě, příznivce spíše špinavějších metalových stylů, donutilo rozkývat hlavu do rytmu, přidávat volume doprava a hlavně si „Beyond All Fears“ jen tak si v klidu užívat (ty chvíle s nohama nahoře v oblíbeném křesle s knihou a cd v přehrávači byly vskutku skvostné!). Některé melodie mají dokonce hitový potenciál a pokud bychom žili v nějaké zemi více přístupnější metalu, myslím, že by DEATHSTAR měli šanci zaznít i v rádiu a televizi. Koneckonců, udělejte si představu sami a uslyšíte. Deska nabitá až po okraj samými příjemnými emocemi a pro mě velké letošní překvapení!

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Illusion of Hope
  3. Phoenix Rising
  4. Beyond All Fears
  5. Intermezzo
  6. There Shall Be Blood
  7. The Reckogning
  8. Divide By Zero
  9. Intermezzo
  10. Paved With Silence
  11. Outro


Čas: 34:44

Sestava:

  • Honza Pilař – kytara, zpěv
  • Pavel Ševčík – kytara
  • Honza Richter – bicí
  • Petr Ševčík – basa

http://bandzone.cz/deathstar
https://www.facebook.com/Deathstarmost?ref=ts

ROZHOVOR


Zveřejněno: 03. 06. 2013
Přečteno:
3604 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 06. 2013 13:03 napsal/a Asphyx
díky
Děkuji.
03. 06. 2013 12:48 napsal/a Pavel - Deathstar
.
Skoro nikdy se k takovým věcem nevyjadřuju ,ale dneska musim. Díky za super recku...jsem rád ,že konečně někdo pochopil správnou a pravou podstatu celý naší desky ..:) Plno věcí si trefil přesně ... :) Mě jse fajn. Pavel
03. 06. 2013 11:18 napsal/a Asphyx
díky
za pochvalu, jsem poctěn... :)) Jinak co se týče toho srovnání s posledními Dark Tranquillity, za sebe souhlasím. DEATHSTAR mě také baví víc.
03. 06. 2013 10:43 napsal/a loathsomE
MDM
označení sice neni uplně přesný, ale sorry, rozhodně je to zatim nejvíc melodeath, co za poslední tři roky vyšel - rozhodně milionkrát víc melodeath než noví Dark Tranquillity například (vono i hudebně jsou Deathstar mnohem lepší :-)) jinak moc hezky napsaný ;)