Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

KHADAVER – New World Disorder CD 2012, vlastní náklad

Slovenský KHADAVER počal psát svoji historii prakticky nedávno, a to v roce 2006. Kapela pocházející s Prešova se potýká, jako spousta jiných kapel, s různými rošádami na postech za nástroji a v dnešních dnech z původní sestavy nezůstal kámen na kameni. Elektronické metalové těleso drží pohromadě jen její zakládající člen Nihil Nix, který se za kapelu rozpovídal a poskytl desetiotázkový, ale zato podrobný rozhovor. A protože o vzniku, novém albu a dalších plánech Nihil Nix řekl dost sám, tak jen krátce dodám pár vět: V roce 2008 KHADAVER uveřejňuje první demo nahrávku s názvem „Beta Version" a o dva roky později vydávají debutové EP „God RW". Nahrávky vycházejí on-line, v dnešní době to zřejmě jinak nejde (?) a u elektronické kapely bych asi nic jiného nečekal. A zřejmě proto je nemám tolik naposlouchané... (úsměv) V letech 2010 - 2011 se postupně formuje nynější sestava a proto je vlastně celý rok po vydání debutového EP smolný (odchod zpěváka, přerušení koncertní činnosti...). Postupně se připravuje nové album, které nakonec zabere taky jeden rok. V srpnu 2012 vychází debutové album „New World Disorder". Samozřejmě jak jinak než v elektronické podobě. Naštěstí jsem rád, že se kapela „umoudří" a do mých rukou se dostává jedna nahrávka z 300 vydaných limitovaných  kopií v podobě digipacku.

Jak jsem už podotkl, tak cyber-elektro, jak se KHADAVER prezentují, moc neposlouchám, i když výjimky potvrzují pravidlo. Například v českých vodách se něco najde. Na profilu kapely z částečného poslechu písní mě zaujala jistá tvrdost alba a zpěvákův blackový skřehot, načež jsem sáhl po tomto albu.

Album vkusně otevírá houslové intro, za hřmotnými údery bicích se ozývá proslov Nigel Farage, poslance Evropského parlamentu, který dost často vystupuje proti politickým praktikám v EU. „Europa In Flames" otevírá silnou kytarovou melodii načichlý „Kampfbereit". Blackový naštvaný zpěv je dominantní na celém albu. Cyber-elektro metal se naplno projeví v „21st Century Antichrist". Industriální hudba, barevnost kytar, chrámové pozadí. Nejpovedenější skladba alba.

Ve „Vacuity" jsou poskládané minimálně čtyři polohy hlasu. Šepotavé kázání je proloženo něžným zpěvem hostující Tani Monow a do toho blackový skřehot, který přechází v growl. U této skladby trochu vadí přílišná přetechnizovanost, která u mě vyvolává dojem rušivého praskotu, prskání na pozadí. „New World Disorder" je pokračovatelem předešlé technické skladby. Píseň začíná pomalejším tempem, které okamžitě přeběhne do smrticího rytmu s dobrým kytarovým riffem, bicí barevností, s naštvaným vokálem, který doplňují sbory. Rychlé řezané tempo je zjemněno příjemným klávesovým vstupem. Další skladba, která vyčnívá nad ostatní.

Další jede v melodickém houpavém stejnosměrném rytmu. Až na pochodový vstup v úvodu nebo v závěru, zakončený basou, je „Battle Zone" nejméně výraznou skladbou na albu. Následující „deGenerated" je takové heavymetalové oživení a s havraním skřehotem doplněné o klávesy či vyčnívající bicí dávají této písní zvláštní feeling. Vkusně je zde zapracovaná basová linka. Metalcorový vřískot kytar v úvodu, to je „Binary Runners". Tak jak „Battle Zone" odpovídá hudebně svému názvu, tak i tato skladba. Je to číselný binární úprk. Elektronická kytarová řežba. V tomto prostoru zůstaneme i u „Digital Whore", která se sice pomaleji rozjíždí, ale nakonec se dostane do melodického, ale o to víc tvrdého úderného rytmu. Jak jinak, opět se zde střídá skřehot s deathovým growlem. Opět jedna z dobře propracovaných skladeb.

U „A.D. Assault" se prostřídá více hudebních prvků než u předešlých písní, skřípot kytar, dobrá rytmika. Do pomalejšího tempa je vsunuto vkusné kytarové sólo. U této skladby si uvědomuji zpěvákův vysoký hlasový projev, který je sice prakticky ve většině skladeb, ale zde je častější anebo spíš hodně vysoký, doslova bych řekl jekot. A u této písně je to až přespříliš. Poslední „Technofuneral" je opět taková přetechnizovaná skladbička, viz „Vacuity". V každém případě rytmika slušně odsýpá a v druhé polovině skladby je spíše hudba hozena do techno rytmu, čímž tato cyber skladba album zakončí.

Písně na albu nejsou nijak přemrštěně dlouhé. Pětačtyřicet minut alba uteče neuvěřitelně rychle, album se povětšinou nese v silných melodiích a tvrdých rytmech. Vysloveně slabého kousku zde není, více mi sedí pomyslně první část alba a za velmi dobré skladby považuji „New World Disorder" a „21st Century Antichrist".

Digipack je klasicky zpracován, uvnitř několikastránkový booklet na křídovém papíru, se vším, co na CD má být (texty, nějaké info...). Nakonec u kapely, která vydává hudbu digitálně, je to potěšující, že nezapomněla na nás, co poslouchají hudbu ještě "obyčejně". Foto kapely je vkusně uděláno a koresponduje s texty (hudbou) na albu (satirické plánování, politikařeni nad plány, řízením Evropy, světa, kázaní o nové pravdě, nad morálkou, boj za spravedlnost, za lež, pravdu, nenávist...).

Závěrem jen podotknu, že kotouček jsem protočil víckrát, což je známka, že album „New World Disorder" slovenských KHADAVER mě bavilo a v klidu bych kapelu zařadil mezi bandy LIVEEVIL nebo MINORITY SOUND, které u nás měly v loňském roce také dobrá alba obdobného ražení.

Seznam skladeb:

  1. Europa In Flames
  2. Kampfbereit
  3. 21st Century Antichrist
  4. Vacuity
  5. New World Disorder
  6. Battle Zone
  7. deGenerated
  8. Binary Runners
  9. Digital Whore
  10. A.D. Assault
  11. Technofuneral

Čas: 45:08

Sestava:

  • Nihil Nix - kytara, syntezátor, bicí automat
  • Syonix Khalt - basa, zpěv
  • Cyanide Dreth - kytara

http://bandzone.cz/khadaver
http://www.khadaver.com/

ROZHOVOR


Zveřejněno: 05. 06. 2013
Přečteno:
3889 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář