Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HEIDEN – Andzjel

Prešovský KHADAVER představuje zákládající člen kapely Nihil Nix.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Prvotný impulz už prišiel v roku 2004, kedy som dostal nápad založiť kapelu, ktorá by kombinovala elektroniku a metal, poprípade rock. Dôvod bol ten, že ma takáto fúzia očarila na prvé vypočutie a zároveň som unavený death, black a heavy metalom na Slovensku chcel prísť s niečím novým. Pôvodne to mal byť internetový projekt s ľuďmi zo Slovenska a Čiech, ale nakoniec zapadol prachom.  Podarilo sa mi ho už s regulérnym členmi oficiálne spustiť až v roku 2006. Z pôvodnej zostavy už v kapele nikto okrem mňa nie je. Názov KHADAVER je slovná hračka vychádzajúca zo slova „cadaver“, čo v preklade znamená „mŕtvola“. V našom ponímaní to však je negatívny výraz, ktorý v ľuďoch vyvoláva isté emócie. Hláskovanie bolo upravené, aby v kombinácii s logom vyjadrovalo chladnú a syntetickú zložku našej kapely. Chceme nazrieť do negatívnej a chladnej časti ľudského mozgu a vyvolať v nej emócie.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nihil Nix (27) – Zakladajúci člen, pred založením kapely pôsobil ako vokalista v lokálnych black metalových spolkoch, ktoré nemali dlhú históriu. Chvíľu aj ako basgitarista v black metalovom projekte Necrofuneral. Hre na gitare a programovaniu syntetizátorov a bicích sa venuje už 8 rokov.

Syonix Khalt (23) – Basgitarista, ktorý piatym rokom drhne struny a takisto aj hlasivky. Pred vstupom do KHADAVER hral v projektoch Ninroth a Necrofuneral. V kapele je od roku 2010.

Cyanide Dreth (20) – Vekovo najmladší člen kapely, no na gitare hrá už siedmy rok. Fungoval so Syonixom v projekte Ninroth a momentálne sa snaží rozbehnúť ďalší. V kapele je od roku 2011.

Luxin Tenebris (24) – Hre na bicie sa venuje už 6 rokov. Okrem KHADAVER má ešte jednu kapelu, ktorá však nie je koncertne aktívna. Je služobne najmladším členom kapely, prišiel do nej koncom roka 2012.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena? 

Nahrávka bola nahraná v našom súkromnom štúdiu s názvom Xi Studio. Nechceli sme do nahrávania vrážať veľké peniaze, keďže sme plánovali CD vydať on-line zadarmo. Jediný profesionálny zásah odviedol Luca Sbaragli, alias 5k0tt Mazzend z kapely T3chn0ph0b1a v talianskom štúdiu A.Y.R., ktorý nám nahrávku mastroval. So zvukom sme my, a takisto podľa ohlasov aj fanúšikova, maximálne spokojní. CD bolo najprv vydané zadarmo on-line s možnosťou platby za stiahnutie a až pár mesiacov na to sme vydali na vlastne náklady limitovanú edíciu vo forme digipaku v počte 300 kusov. Odbyt by mohol ísť lepšie, ale nesťažujeme sa. Dôležitý je predaj na koncertoch, takže ak by niekto mal záujem nás zavolať, radi si zahráme ;-). Ručne číslované CD predávame cez náš on-line shop http://khadaver.bigcartel.com s podpismi členov za 9 EUR a bez podpisov za 7 EUR. Na koncertoch je cena 7 EUR bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre autogramy alebo nie.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Podľa mňa slovenčina nie je vôbec vhodný jazyk do metalu, maximálne sa hodí k nejakým pagan/folk spolkom. Takisto som odjakživa písal texty po anglicky, čiže mi to prišlo prirodzené. Drvivú väčšinu textov od vzniku kapely mám na starosti ja, na debutové CD sme ich pár napísali so Syonixom. Texty na debutovom CD sú nihilistické a chladné, kritizujúce spoločnosť, náboženstvá, politikov a zároveň vyzdvihujú jednotlivca.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Keďže sa už 9 rokov venujem počítačovej grafike, vizuálnu stránku (okrem fotografií a videoklipu) mám na starosti ja. Ako veľký fanúšik black metalu, industrial metalu a electro metalu som od začiatku kládol dôraz na image a vizualizáciu kapely. V KHADAVER funguje grafika a image ako predĺžená ruka našej hudby a vždy to tak bolo a bude. Preto máme prepracovaný booklet, promo fotografie, videoklip a používame warpaint.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tri štvrtiny súčasnej zostavy sme okrem iného aj veľkí fanúšikovia black metalu. Myslím, že okrem elektroniky a industrial metalu bol black metal od začiatku zdrojom inšpirácie. Ak by som mal menovať priamo kapely, ktoré mi vnukli myšlienku založiť kapelu takéhoto štýlu, tak by to boli Dope Stars Inc., The Kovenant, Deathstars, T3chn0ph0b1a a PAIN. Zároveň som však fanúšikom tvorby kapiel ako Dimmu Borgir, Cradle Of Filth, Anorexia Nervosa a iných. Tie takisto mali a majú vplyv na našu tvorbu. Po vydaní CD odzneli na našu adresu kritické hlasy, že sme vykradli The Kovenant, ale to mi príde ako ignorantský a jednoduchý postoj.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva? 

Nahrávku sme skúšali poslať do rôznych svetových vydavateľstiev a dokonca sme mali od dvoch (Nemecko a Grécko) ponuku na spoluprácu. Nakoniec nás však podmienky vydania odradili, pretože boli pre nás maximálne nevýhodné. Tak sme sa rozhodli, že to vydáme na vlastné náklady a nebudeme sa zatiaľ nikomu upisovať.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Od vzniku kapely sa snažíme aktívne koncertovať, no prvé roky to nebolo nič slávne. Takisto neskôr sme mali problémy so stabilnou zostavou a opäť to išlo na úkor koncertovania. Ak správne počítam, tak za celú existenciu sme odohrali niečo cez 30 koncertov. Po vydaní CD a opätovnom začlenení živého bubeníka do našej zostavy sa však situácia zlepšila a tento rok očakávame zatiaľ najväčší počet koncertov v histórii kapely. Ťažko si vybrať najpodarenejší, pretože sa udiali pri rôznych príležitostiach a s rôznymi zostavami. Rád spomínam na koncert v malej dedine Sačurov (rok 2008), kde bolo v lokálnej krčme niečo cez 200 návštevníkov a na náš set sa úplne rozbili. Takisto za povedené počítam naše posledné vystúpenie v semifinále súťaže Wacken Metal Battle. Hoci sme tesne nepostúpili do finále, odozva publika bola skvelá a takisto som bol spokojný s našim výkonom.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Máme a momentálne sa aj aktívne snažíme, aby sa tak stalo. Nemáme za sebou žiadnu bookingovku a ani managera a všetko robíme na vlastnú päsť, takže je to ťažké. Ale nevzdávame sa. Chceme našu hudbu priniesť všade, kam sa to bude dať.

Plány do budoucna...

Momentálne sa sústredíme na aktuálne koncerty a takisto aj na vybavovanie ďalších, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Ako prívrženec Nietzscheho nihilizmu si veľké plány do budúcnosti nerobím, skôr sa snažím využívať aktuálnu situáciu a čerpať z nej.

http://bandzone.cz/khadaver
http://www.khadaver.com/

RECENZE

 


Zveřejněno: 05. 06. 2013
Přečteno:
3764 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář