Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ESHTADUR – Stay away from evil and get close to me CD 2013, Gate of Horror Productions

Od předchozí nahrávky ESHTADUR uplynuly dva roky a z jednočlenného projektu je čtyřčlenná kapela. Doplnění sestavy znamená, resp. znamenalo, oživení koncertních aktivit, a zdá se, že kapela se ve své domovině a přilehlém okolí zařadila mezi respektované pojmy, vždyť si loni zahrála po boku VADER v Peru nebo letos v dubnu s CRADLE OF FILTH v Medelínu, třímilionovém městě, druhém největším v Kolumbii.

Jestliže na předchozím počinu „Dominated By Dummies“ jediný tehdejší člen Jorge Lopez produkoval melodický black metal klasického ražení, který sice nezněl monotónně, ale taky to nebyla žádná výhra v loterii, nyní se  ESHTADUR výrazně posunuli a produkují, zjednodušeně řečeno, řízný dark metal. Pravda, k black metalu mají stále blízko, ale zároveň koketují tu s thrash metalem, tu nemají daleko k heavy metalu a nechybí ani dotyky kovu smrti a symfonična. Když novinku poslouchám, musím pány muzikanty pochválit, ve srovnání s „Dominated...“ je „Stay...“ nahrávka na mnohem vyšší úrovni, a to po všech směrech.

V první řadě zvuk, ten je tentokrát jedním slovem kvalitní. Všechno je výtečně slyšet, každý tón, což je v tomto žánru chvályhodné, v téhle muzice není nikdo zvědavý na nějakou zahuhlanou špínu. Ani bicí, které jsou podle všeho programované, nebo nějak poskládané v počítači, nezní špatně, prostě mix je vyvážený a rozumný. Když už jsem u doprovodných záležitostí, pochválím i vkusný obal, sice řekněme tradičně pojatý, ale na oko pěkný a bez grafických lapsusů.

Když „ Stay...“ poněkolikáté poslouchám, napadá mě, že podobnou cestou prošli dánští ILLNATH. Kdo si oblíbil letošní album dánského kvartetu, asi by se měl poohlédnout po kolumbijské skvadře ve službách peruánského labelu; i to je posun, i když předchozí počin, vydaný ve vlastní režii, pomáhali distribuovat brutální Brutalized Records z USA.

Ale už bych konečně měl taky něco napsat k muzice a třeba vypíchnout nějaký track. Kapela asi považuje za nejzdařilejší titulní kompozici, na albu umístěnou jako druhou, protože k ní pořídila výpravný, částečně hraný, částečně kapelní klip, který samozřejmě může každý zhlédnout na YouTube. Ale zvuk z webu se nedá s tím opravdovým srovnat, na netu je mnohem horší, tak si podle něj nedělat obrázek!

Kromě sáhodlouze pojmenované titulky stojí za pozornost hned úvodní „Beyond the shadows“ s pěknými kytarovými hrátkami, které se střídají s natlakovanými pasážemi. Zpívající Jorge ubral trochu skřehotu a řve tak nějak příjemněji. Na druhou stranu, a to platí obecně, ubylo náhlých zvratů, kterých bylo na předchozí desce spousta – tahle deska prostě jede a jen občas se o zpestření postarají klávesy, často mající blíže ke zvuku klasického klavíru, jak je tomu v již několikrát vzpomínané titulní skladbě. Tyhle krátké mezihry zapadají do kontextu úplně nenásilně, nejspíš proto, že klávesy opravdu hudbu jen koření a šetří se s nimi, nebo jako v případě „Another alien messiah“ song uvozují, v tomto případě samozřejmě nějakými „space“ zvuky. Právě mimozemšťanská kompozice je trochu jiná, potom se trochu vymyká „The girl who hated a priest“, v níž opět Jorge sáhl po inspiraci v oblasti vážné hudby a vypůjčil si nějaké tóny od mistra J. S. Bacha, čímž samozřejmě opět dostaly více prostoru klávesy – ale nebojte se, žádný vlezlý symfonický škvár nevznikl, skladba se povedla a baví mě možná nejvíc z celého alba. Závěr pak patří druhé verzi „Beyond the shadows“, nazpívané ve španělštině.

Myslím, že aktuální album ESHTADUR je mnohem přístupnější, méně experimentální, vyspělejší a tak netřeba nad původem kapely předem ohrnovat nos, naopak, příznivci řízné, melodické muziky na rozhraní black a thrash metalu by si mohli rozšířit obzory. Jistě, pořád to není světová špička, ale stydět se Kolumbijci určitě nemusí a třeba jim deska otevře cestu z Latinské Ameriky do světa.

Seznam skladeb:
  1. Beyond the shadows
  2. Stay away from evil and get close to me
  3. Another alien messiah
  4. Abigor
  5. Nightmare in a church
  6. Son of a witch
  7. Take me to the morgue
  8. The girl who hated a priest
  9. Más allá de las sombras (Beyond the shadows)

Čas: 32:55

Sestava:
  • Jorge Lopez Marin – vocals, keys, line leader, drums work
  • Wilmer Herrera – lead guitars
  • Sebastian Supa – rhythm guitar
  • Andres Betancur – bass

https://www.facebook.com/pages/Eshtadur/177549565617566

ROZHOVOR (anglicky)



Zveřejněno: 25. 05. 2013
Přečteno:
3761 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář