Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Rozhovor s polskou death metalovou kapelou DEATHSTORM. Odpovídá bubeník Kuba.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Počátky Deathstorm sahají do roku 2009, kdy vznikla kapela Genom. Po několika měsících strávených zkoušením jsme odehráli náš první koncert v Gubenu s Vader. Krátce poté jsme se rozešli se zpěvákem, přejmenovali se a změnili styl na více tradiční, old school death metal. Nový název kapely byl nápad Górala, ale nevím, jestli zatím byla nějaká zvláštní a sofistikovaná koncepce. Mně se to líbí, protože to není moc dlouhé a zní to tvrdě.

Představte jednotlivé členy, a zda již někde hráli?

Góral (kytara) hraje již od počátku devadesátých let. Začínal v lokální kapele jménem Cryptorium, která byla dána k ledu již dávno. Taky hrál v poněkud známější death metalové kapele ze Zelené Hory zvané Ebola. Potom měl několikaletou pauzu kvůli velmi nepříjemné nehodě (přišel o ukazováček na levé ruce). Po několika letech začal hrát znovu, tentokrát s námi.
Mysth (basa, vokál) má svou vlastní melodickou black/death metalovou kapelu Ethelyn, která byla založena roku 1995 a funguje dodnes. Nedávno vydali nové album „No Glory to the God“.
Já (bicí) a Jedrek (kytara) máme také vlastní kapelu Brutally Mutilated, ve které jsme se naučili hrát a získali zkušenosti z prvních koncertů. Je to spíše eklektická hudba, která snoubí prvky death metalu, grindu, hardcoru a punku. Kapelu jsme založili roku 2004. Jedrek je rovněž členem již zmiňované kapely Ebola.
Mně a Jedrekovi je 23 let, Mysth a Góral jsou o deset nebo více let starší.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nemůžu odpovědět na většinu těchto otázek. Jsme spokojeni s podmínkami u Psycho Records, ale nebudu se pouštět do detailů ohledně nákladů apod. Nechali jsme vylisovat 1000 kusů.
 
Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Angličtina je dnes očividně lingua franca takže jí používáme hlavně z praktických důvodů – více lidí bude rozumět poselství v angličtině, než v polštině, hindštině nebo jakémkoliv jinému jazyku, díky jejímu rozšířenému používání a mezinárodnosti.
Co se obsahu textů týká, na posledním albu jsme se zaměřili na celou řadu témat. I když texty nejsou zrovna koncepční, ne že by spolu vůbec nesouvisely. Moje texty jsou trochu abstraktnější a filozofičtější. Dva z nich, otvírací („He who bears the Light“) a závěrečná skladba („NChSh“), věnovány Luciferovi a hodnotám, jaké představuje. Nicméně tyto dvě skladby nahlíží na tu problematiku ze dvou různých úhlů, jinak řečeno odhalují různé aspekty těch hodnot. V textech jsou určité odkazy na okultismus, ne ale v čistě ateistické rovině spíše v symbolické, a také odkazy na existencialismus (obzvláště na Sarterův, Camův a i na Samuela Becketa), který má velký vliv na moje smýšlení již poměrně dlouhou dobu. Lucifer je převládající téma na desce („Nechesh“, název alba, v Hebrejštině znamená „had“, což se přímo na něj odkazuje), ale je viděn existencialistickýma očima. Konečně, člověk snažící se dosáhnout těch hodnot je také (možná i hlavně) klíčovým bodem tohoto alba. Je těžké to popsat několika slovy, texty sami o sobě skvěle předávají poselství. Rovněž není nutné tu provést kompletní interpretaci, protože to je úkolem posluchače. Omezím se tu tedy na sdělení pouze několik vodítek.

Góral je druhá osoba zodpovědná za texty. Jeho jsou více světské, méně abstraktní, zabývají se křesťanskými zločiny v průběhu historie a nastiňují z toho závěr. Myslím, že jsou velmi silné, nemilosrdné a přímočaré. Góral čte hodně historických děl o svatých křížových výpravách a o inkvizici, což se v jeho textech celkem živě promítá.

Mystovi texty primárně odrážejí vztah Bůh-člověk.

Řekl bych, že společným jmenovatelem všech těchto textů je odpor k víře, nebo obecněji, odpor k jakémukoliv cílenému souboru hodnot, které jsou předloženy jedinci a které MUSÍ poslouchat, usilujíc o svobodu a její následky. Ufff, je to téma na pětihodinovou diskuzi, takže radši tady skončím (smích). Přečti si texty a nejspíš to pochopíš.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo nakreslil Radoslaw „Olsen“ Grzybek. Bartlomiej Kurzok provedl obal a grafiku alba (skvělá práce) a stránky na Facebooku a Myspace udělal Jacek Fall. Grafika alba je pro nás nesmírně důležitá – musí odrážet texty a „náladu“ hudby. Žádný obrázek v bookletu není jen tak náhodou nebo jenom proto, že splňuje požadavky metalových fanoušků. Žádný kozy, mrtvá těla, kundičky atd. jenom pro to, že je to typické pro daný styl a plní některá očekávání. Webové stránky jsou důležité kvůli propagaci a chtěli jsme, aby byl jejich design shodný s deskou.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Většinu riffů pro „Nechesh“ napsal Góral, takže on by byl vhodnější osoba k odpovědi na tuto otázku. Obecně si ale doma pouštíme kapely jako Incantation, Morbid Angel, Immolation, Sinister, Dead Congregation, Gorefest (staré) a podobné, hrající ponurý death metal ze staré školy. Takže si můžete být jistí, že nezavedeme žádné metalcoreové prvky, nezačneme nosit roury, ani si nenajmeme stylistu v dohledné budoucnosti (smích).
Taky posloucháme docela dost black metal. Já vlastně poslouchám víc black než death. Kromě klasických věcí, jako Mayhem, Burzum, Darkthrone atd., je tu spousta mladších kapel, které jsou hodně dobré a inspirující. Já (a řekl bych, že i ostatní) mám rád metal, který šíří tolik negativity, kolik jen může. Pracujeme už na novém materiálu a zdá se, že to bude více do blacku. 

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva? 

Nahrávku jsme posílali pouze do polských labelů. Na seznamu byly i ty největší labely pro extrémní metal jako Agonia, Witching Hour Productions, Pagan Records, Old Temple a několik dalších, jejichž jména si nepamatuji. Ale buď nebyla odezva vůbec žádná (ve většině případů), nebo nám poslali e-mail, že album je dobré, ale momentálně nemají prostředky na jeho vydání, nebo že mají příliš mnoho kapel atd.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

To je celkem zapeklitá otázka. Odehráli jsme docela dost koncertů a nejsem schopen říci přesně kolik. Nejpovedenější? Pro mě to byl ten s Purgatory v Zelené Hoře, koncerty odehrané na „Darkside Festival“ v Gubenu, koncert v Postupimi s Tormentor (de) a ten co jsme odehráli v Othodox klubu v Mladé Boleslavi s Dysangelium a Purnamou. Nezmiňuju koncert v Čechách jenom proto, že dělám rozhovor pro český webzine – nechápejte mě špatně (smích). Když jsme vlezli dovnitř, mysleli jsme, že jsme v pekle (smích). Veškerá „výzdoba“ vytvořila zvláštní temnou náladu, kterou jsme při hraní cítili. Fajn lidi a hezké místo („hezké“ asi v tomto případě není to pravé slovo). Když jsme se vrátili do Polska, ukazoval jsem kamarádům fotky, obzvláště ty ze záchodů – ty tam úplně zářily. Ti z Vás, kdo tam byli, vědí…
V podstatě, pokud se sejde dost lidí, kteří jenom nestojí a nesledují koncert jako v opeře a nejsou při hraní žádné technické problémy, tak je to zdařilý koncert. Někdy nám udělá radost i 15 lidí, kteří před pódiem udělají spoušť. Někdy se sejde lidí hodně, ale chovají se, jako kdyby se na deathovém koncertě ocitli omylem.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Samozřejmě máme. Hrajeme, kde jen to jde a rádi šíříme naší hudbu a poselství za hranice. Rádi navštěvujeme cizí země, sledujeme, jak lidé reagují na to, co děláme a potkáváme se zahraničními kapelami.

Plány do budoucna...

Skládat hudbu, psát texty a šířit to tak daleko, jak jen to půjde. Toť vše.

Webové stránky:

https://www.facebook.com/Deathstormband
 
http://www.myspace.com/deathstormmetal
 
http://www.youtube.com/user/DEATHSTORMOFFICIAL/

Přeložil Barťas.

Anglická verze

RECENZE


Zveřejněno: 10. 05. 2013
Přečteno:
3646 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář