Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DEATHSTORM – Nechesh CD 2013, Wydawnictwo Muzyczne Psycho

Stojím po kolena v krvavé lázní šílených riffů. Těžce se brodím vpřed a doufám, že mě ta tíha nesrazí k zemi. Připadám si jako v nějakém sklepení, kde se odehrává ten nejtemnější underground. Drtí mě to, kouše a mám chuť se vyvléci ze své svědivé kůže. Z dálky se ozývá ozvěna šílenosti. Jsem ještě vůbec na tomto světě? Pochybuji. Tohle všechno se odehrává hluboko v podzemí. Tam, kde se na nějakou špinavost nehledí, zvuk může být více či méně zastřený, hlas morbidní a kytary vás můžou pomalu naporcovat na malé kousíčky. Bicí zběsile podmazávají celou tuhle krvežíznivou bestii. Je dobré vědět, že má jméno. DEATHSTORM. Pocházejí z Polska a pro death metal se rozhodli v roce 2009 (to ještě pod jménem GENOM, v roce 2010 došlo k změně na dnešní název). O tom, že se nejedná o žádné nováčky (muzikanti si své odsloužili již v kapelách Brutally Mutilated, Ebola, Ethelyn a Nemrod), hovoří dobře jejich krvavá práce.

Kapely od našich severních sousedů bývají většinou ihned házeni do stejné škatulky, jako jsou jejich slavní spolubojovníci VADER, AZARATH, BEHEMOTH apod. Tentokrát se ale DEATHSTORM  poohlédli po inspiraci spíše za oceán a tak k popsání jejich muziky by se spíše hodilo připodobnění k MORBID ANGEL, DEICIDE, IMMOLATION  a v temnějších chvílích i INCANTATION. A všechnu tuhle americkou školu nám předkládají v klasickém „polském stylu.“ Chvílemi jsem měl pocit, že rozkrývám death metalové nánosy, které v Polsku zanechávají také jejich krajané GORTAL (možná je to podobností vokálu). Jen o nějaký řád špinavější a neučesanější. Proto se také více hodí do nějakého menšího klubu, kde jsou podle mě schopni vše rozsekat, než na stadión. Všechny songy obestírá jako nějaký černý mrak jakási až blacková temnota. Nevím, čím je to způsobeno, ale někdy cítím to zlo až fyzicky hmatatelně. Je sice pravda, že jsem se do muziky DEATHSTORM dostával pomalu. Nejdříve jsem spíše jen opatrně objevoval, poodhaloval a rozkrýval, než abych albu „Nechesh“ ihned propadl. Není to určitě muzika na první poslech. O to větší „věrnost“ mu ale nyní zachovávám.

Některé opakování riffů se mi zdálo zpočátku až příliš dlouhé, ale nakonec jsem vše vstřebal natolik, že jsem si nemohl pomoci a musel album protáčet neustále dokola. Obzvláště ty pomalejší pasáže jsou natolik „nakažlivé“, že jsem je nemohl dlouhou dobu vyhnat vůbec z hlavy. Samozřejmě, u některých melodií budete mít pravděpodobně pocit, že jste je už někde slyšeli (ale řekněte mi upřímně, nedá se to dneska prohlásit skoro o všech kapelách?), ale tady jsou zahrány jinak, dalo by se říct snad zvláštně (nebo spíše „jiným“ způsobem). Možná je to způsobeno rukopisem kytaristů nebo zvukem celé nahrávky, nevím. Každopádně mi mezi prsty mrazivě protékala pradávná špína starého death metalu a sóla lehce inspirovaná kapelou NILE mě vždy navnadila na další song.

Opravdu krásný se mi zdá obal. Je pod ním podepsán Bartolomiej Kurzok a musím mu vyseknout velkou poklonu. Ten had plazící se v nějaké staré kostnici je jednoduchý a jasně korespondující s muzikou na albu. Hned od prvního pohledu víte, s kým máte tu čest. Pro mě velice silný a zajímavý motiv.

Rádi se pohybujete ve starých sklepeních? Je vám milejší špinavý neučesaný riff více, než dokonale umělá produkce? Dělá vaším uším lépe vokál jak z otevřeného hrobu? Pak by se vám mohlo první album této polské smečky určitě líbit. Jedná se totiž o velice dobrou poctivou řezničinu, jak vystřiženou z devadesátých let. Jen se k ní musíte stavět spíše jako k „Nesvaté“ relikvii. Tady si na své posluchači matematicky čistého death metalu příliš nepřijdou. Tohle je totiž totální undergroundový chlív! Muzika, která se musí poslouchat srdcem a moc nad ní nepřemýšlet. DEATHSTORM  přišli s deskou, která to sice bude mít v tom velkém množství polských kapel asi hodně těžké, ale myslím, že má na to, aby nezapadla. Kouše to, valí to, řeže to a ještě je okolo toho cítit síra, takže je vše v nejlepším pořádku! Další překvapení z Polska, které stojí za to mít ve své sbírce old school death metalových nahrávek. Bardzo dobrze!

Seznam skladeb:

  1. He, Who Bears the Light
  2. Vindictive
  3. Actus Videi
  4. Victims of Mental Enslavement
  5. Kingdom Without End
  6. Cross – The Inverted Symbolism
  7. Opus Diaboli
  8. Ascend
  9. NChSh


Čas: 44:35

Sestava:

  • Kuba – bicí
  • Góral – kytara
  • Jedrek – kytara
  • Mysth – zpěv, basa


https://www.facebook.com/Deathstormband
http://www.myspace.com/deathstormmetal
http://www.youtube.com/deathstormofficial
http://www.wydawnictwopsycho.com/

ROZHOVOR

INTERVIEW


Zveřejněno: 10. 05. 2013
Přečteno:
3677 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář