Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ABORTION / ČAD – Šalieme všetci / Súkromná vojna LP 2012, Rarach Katus records

Trochu zvláštní split vyšel loni u Rarach Katus records. Na faktu, že se sešly na jedné desce dvě kapely ze Slovenska, nic moc nevšedního není. Co mi ale hlava moc nebere je to, že ABORTION svou stranu naplnili novými věcmi, zatímco ČAD na svou polovinu použili téměř celou desku Súkromná vojna (chybí jen song Tiene). Na druhou stranu je fajn, že se tato přelomová nahrávka od ČAD objevila na vinylu, a o to tady hlavně šlo.

Každá kapela má svou stranu i na přebalu, zatímco na straně ČAD je logicky použit ten samý motiv jako u CD, ABORTION mají na své straně legrační formou malovaný obrázek, kterému vévodí Červená Karkulka požírající vlka. Rádoby vtipných momentů se na obalu najde víc, ale na mě je té srandy až moc, a jelikož mi tento typ humoru není úplně vlastní, je pro mě obal nejslabším místem celé desky. Pochopitelně v humorném pojetí pokračují ABORTION i ve své audio podobě, nechybí totiž ani v grindu tolik nezbytná vtipná intra (to o panence Marii se povedlo). Ovšem texty už taková sranda nejsou a víceméně se zabývají kritikou společenských neduhů, a jsou pojaty víceméně klasickou formou.

Muzika jde potom bez pardonů označit za běžně pojatý nenáročný grind. ABORTION stačili nasázet na svou stranu dvanáct věcí, což při délce necelých dvaceti minut hovoří jasnou řečí. Grind v jejich podání nenabízí nic moc jiného, než to, co by člověk za ta léta slyšel tisíckrát, ale na druhou stranu kapele nemohu upřít jakým suverénním způsobem je všech dvanáct songů podáno. Nejedná se o nic, z čeho by člověk padl na prdel, ale z poslechu je jasné, že Šalieme všetci nestvořila banda mlíčňáků. K plusu slouží i povedený zvuk, a tak i když jsem si LP pořizoval výhradně kvůli ČAD, stali se pro mě ABORTION příjemným překvapením, a vyslechl jejich stranu víckrát, než jsem původně měl v plánu. (5/10)

Súkromná vojna, jak bylo zmíněno výše, vyšla původně už v roce 2009, a při zpětném pohledu lze říct, že znamenitě připravila půdu pro nejlepší desku od ČAD - Ťažký kov. ČAD už tady, oproti minulosti, vystupovali o dost serióznějším a kompaktnějším dojmem. Při tom se neustále jedná o nářez, ale třeba hned první vypalovačka Moji bratia naznačí, že ČAD umí lahodit i metalovému uchu. Súkromná vojna je vůbec umě zkombinovaná variace na téma punk, crust a metal, která drží neuvěřitelně pohromadě a má svůj jasný rukopis made in ČAD. Když celou desku poslouchám, marně hledám jakou skladbu vypíchnout, všechny jsou totiž hity se skvělými refrény. V tomto kontextu mi připadá neuvěřitelné, kam až to ČAD s následující deskou Ťažký kov dotáhli. A je skvělé sledovat kapelu, která překonává sama sebe.

Nedílnou součástí hudby ČAD jsou texty, které dodávají kapele další nezaměnitelný a charakteristický punc. Pišta nejde daleko ke sprostým slovům a nešetří s nimi. Na rozdíl od jiných má ale dar použít je v místech, které si o to říkají (Varič pika, Konflikty). I kritika společnosti v Pištově případě není jenom klasickým štěkáním, aby se neřeklo, „hrajeme přece punk ne“. Navíc je v Pištově podání všem slovům bez problémů rozumět, a ve finále nezbývá, než si při poslechu s ČAD zazpívat.

Oproti originálnímu CD zamrzí absence songu Tiene, který musel být kvůli kapacitě LP obětován, jinak ale nemám co vyčítat. Těch jedenáct intenzivních vypalovaček si s chutí vychutnávám dokola. ČAD je pro mě momentálně s přehledem nejlepší slovenská kapela. (8/10)

Seznam skladeb:

ABORTION
  1. Šalieme všetci
  2. Musíš zomrieť
  3. Posledné slovo
  4. TVoje číslo je nula
  5. Otrávený buď naveky
  6. Koniec evolucie
  7. Kriza mozgu
  8. Nitramat
  9. Tu sme doma
  10. Len nič
  11. Lacný žalm
  12. Naša etika
ČAD
  1. Moji bratia
  2. Súkromná vojna
  3. Sekery a buzogáne
  4. Mestá horia
  5. Konflikty
  6. Labyrint
  7. Zlý
  8. Vstreliť ich do piče!
  9. Varič pika
  10. Po použití skrč ma!
  11. Ako vlci
Čas: cca 19. minut + cca 24. minut

http://bandzone.cz/abortion
http://bandzone.cz/cad

Zveřejněno: 27. 03. 2013
Přečteno:
3932 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář