Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ČAD – Ťažký kov LP 2011, My Sleeping Cat

Hned na úvod se přiznávám, že od skupiny ČAD jsem zatím neslyšel ani notu. Samozřejmě jsem tu a tam o téhle slovenské partě cosi četl, ale naše cesty ne a ne se zkřížit. Těšil jsem se tedy, že ČAD uvidím a uslyším na letošním Brutal Assaultu, ale kvůli organizačnímu kolapsu jsem místo toho koukal na nekonečnou frontu, která se přede mnou vlnila jako hodně protivný had. Vztek jsem měl tehdy pořádný, ale časem samozřejmě přešel... a ČAD mi zase zmizeli ze zřetele. Až koncem listopadu jsem se dočkal – na recenzi dorazila gramodeska s novinkovým materiálem s příznačným názvem Ťažký kov.

Leč překládat uvedené sousloví a brát jej jako vodítko k „ČADÍ“ muzice, to by byla chyba. Heavy metal ČAD opravdu nehrají, já bych asi použil kombinaci thrash/core, připojil punk i grind a přirovnal slovenské chlapy a dívku k našincům GRIDE či LAHAR – hudba ČAD je podobně nadupaná a agresivní jako u uvedených tuzemských drtikolů. Od začátku se z reproduktorů valí zahuštěná muzika, od začátku je patrný velmi kvalitní zvuk, od začátku je slyšet nasraný řev ve slověnštině.

Když to vezmu z prostředku, tak musím pochválit práci obou studií, která mají na výsledném soundu podíl – a protože na obalu je vtipný zápis týkající se míst nahrávání, budu citovat: Nahraté v kovoolejárskom závode Shaark na Morave. Mixované a mastrované v hutníckom podiku Mana Studios na Floride. Zbývá jen doplnit, že studio Mana není zrovna bezejmenné studio a že v něm nahrávaly veličiny typu Hate Eternal nebo Cannibal Corpse. A taky, že se mi moc líbí nazvučení bicích, které mají krásný plný zvuk a že kytara s basou jsou ideálně vyvážené.

Texty v mateřském jazyce většinou vítám, samozřejmě když to nejsou nějaké pitominy. A u ČADU to pitominy nejsou, i když velká dávka nadsázky v textech na vcelku závažná témata určitě je. Z těch řekněme společenských témat pobaví hlavně Skaza, kterou kapela přeje golfovým hřištím:

Nafúkané trapné tupé lidské opice
priliehavé šortky a golfové palice
...
Skaza na golfové ihriská!
...
Nech golfová ihriská spasú králici!
Nech armáda krtov vylezie spod zeme!
Nech rozryjů trávniky a plochy zelené!

A samozřejmě nechybí ani hororová témata (Zombie masaker), něco proti válkám a zbraním (Gulomet) či „oslava“ čínského zboží (Všetko je z Číny)... Úvodní Červy vtipně popisují nadšení kapely pro tvrdou muziku, na podobné téma se vyřvává i v titulním Ťažkém kovu. Zato Král hoven a Na to si tu! mi přijdou příliš moralizující, ale což, k tomuhle stylu to prostě patří.

I když by první poslech mohl Ťažký kov kdekomu zafixovat jako řežbu od začátku do konce, ve skutečnosti tomu tak úplně není. ČAD velmi šikovně střídají ony zběsile rychlé thrashcorové pasáže s občasným zvolněním a díky tomu je nahrávka ještě o poznání zajímavější, než kdyby se to valilo od začátku do konce. Dalším trumfem je Vandalův řev/zpěv, který je velmi dobře srozumitelný i přes veškerou tu dramatičnost a nasranost – a je zajímavé, že nejintenzivněji Vandal vyznívá, když zpívá/řve řekněme sofistikovaným hlasem. Vítám i občasné sbory, v nichž s Vandalem vyřvává bicmen i baskytaristka. Z masakrózních vypalovaček trochu vybočuje zpočátku ponurá, později punková Pevnost, ve které by možná civilizovanější hlasový projev seděl lépe – tady mi zastřený řev úplně nesedí... Vrcholy? V podstatě všechny skladby jsou vzácně vyrovnané, takže „volba miss“ je nelehká... Ale má-li to být, tak z řezničin volím Červy s devastujícím refrénem, z pomalejších kusů pak lehce excentrickou a parodickou Zombie masaker, která místy koketuje s rock´n´rollem.

Titulní stranu přebalu okupuje řvoucí vlasatec, z jehož útrob vyzvání velký „ťažký kov“, neboli zvon. K dané muzice obal signifikantní, stejně jako potemnělé barvy na obou stranách přebalu i na vloženém listu s texty a fotkou kapely.

A na závěr jedna zajímavost – klasickou černou LP si můžete koupit za takovou cenu, jakou sami zvolíte v prodejně Voltage Records v Brně, stejně „zaplatíte“ i za CD verzi tohoto materiálu. Průsvitný vinyl pak stojí 250 Kč.

Sestava:
  • Pišta Vandal von Čad – vagón šrotu, revák
  • Basia Noiseovna – explozia v tuneli, hrdlorezy
  • Valér Tornád – buchar v hlbinách, nákova, hrdlorezy

Seznam skladeb:
  1. Červy
  2. Ťažký kov
  3. Skaza
  4. Pevnosť
  5. Zombie masaker
  6. Guľomet
  7. Kultúra smrti
  8. Všetko je z Číny
  9. Sklenená veža
  10. Kráľ hovien
  11. Na to si tu!

Čas: cca 30 min.

http://www.bandzone.cz/cad
http://www.myspace.com/cadripcore
http://www.mysleepingcat.info


Zveřejněno: 20. 12. 2011
Přečteno:
3908 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 12. 2011 08:01 napsal/a Coornelus
souhlas
Naprostej souhlas, možná bych i půl bodu přihodil. Takhle má vypadat punk, ne jak Fialky, Plexis atd., je to řežba hodná pozornosti s vtipnými texty. Je to jedna z mých top desek letošního roku.