Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

BOY – I\'m Weird 7“ EP 2013, Voltage Records

Punková kapela s nepunkovým přístupem. To je první dojem, který na mě brněnští udělali. Všiml jsem si jich už na sampleru Brno stále v plamenech, kde působili svěžím dojmem a rozhovor s nimi patřil v přiložené knize k nejlepším. Zajímavé je, že kapela existuje více než rok, ale první koncert proběhl až letos v lednu ku příležitosti křtu debutového sedmipalce; do té doby pánové makali ve zkušebně a skladby pilovali a pilovali a... taky vymýšleli image. Ve zmíněném rozhovoru právě o tomhle byla řeč, tehdy ještě kapela trochu mlžila, nebo možná neměla jasno, nicméně nyní už je po tajemství a BOY se prezentují v uniformách, které představují křiváky a něco jako důstojnické čepice. Možná to někomu přijde jako snaha rychle na sebe upozornit, ale já to klukům věřím, protože všechno zatím dělali promyšleně a s jasnou vizí.

Jasnou vizi má i výborný obal. Třípanelová skládačka má nápad i švih, je graficky vypiplaná takřka k dokonalosti (našel jsem jeden překlep - úsměv), nechybí v ní texty v originálu i v anglické mutaci, ani takové zpestření, jako je logo na vnitřní kapse. Samotný vinylek má uprostřed velký otvor, což už se dnes moc nevidí (po dlouhé době jsem na gramofon vkládal adaptér) a asi to symbolizuje kořeny, ze kterých kapela čerpá. Tohle všechno dává dopředu na srozuměnou, že BOY nebudou punkem páté cenové skupiny.

A skutečně, muzika BOY má hlavu a patu a je jasná a srozumitelná. Hned první Anti-social svižně, místy až metal´n´rollově odsýpá, nechybí v ní pěkná kytarová sóla a tím pádem je hodně melodická. Nechybí vcelku zajímavý zpěv, resp. barva Martinova hlasu je zajímavá, i když mu není pokaždé dobře rozumět – ale od toho je obal s texty; chytlavý refrén pak skladbu pasuje na největší hit (čímž nemyslím, že je nejlepší). A navíc kapelu postrkuje pestrá a kvalitní rytmika, bicí jsou možná typicky punkové, ale ona ta jednoduchá hra k tomu pasuje. K dobrému dojmu přispívá i pěkný zvuk, v němž vyniká silná baskytara, ale ne natolik, aby ostatní nástroje tloukla, slyšet jsou všechny. I'm Weird je zpočátku jednodušší, ale v druhé polovině se úplně změní, zamíří do smířlivějších, pomalejších vod a opět musím vyzdvihnout baskytaru, která tuhle skladbu šperkuje, nikoliv na úkor kytar, které trochu v povzdálí kouzlí zajímavé motivy.

Jestliže strana A byla o punku nečistém, trochu šmrnclém metalem nebo HC, tak „béčko“ je ryzí střednětempý punk, ale punk hodně propracovaný, plný zajímavých nápadů a tak ani nevadí, že to není taková jízda. Skladba má až posmutnělou náladu, ale naléhavý refrén, ostatně refrény zabírají ve všech třech případech a nezřídka v nich Martinovi pomáhají oba kytaristé; ti si střihli pěkné sólo i v závěru Insane World, ale i v pasážích, kde nesólují, jsou slyšet jejich zajímavé nápady.

Zajímavě vypadá i mustr, podle kterého jsou napsány texty – sloky v češtině a refrény v angličtině. Nicméně právě texty ve mně příliš nadšení nebudí, k punku ale tyhle výkřiky asi patří. Já mám raději kapely, které moc neřeší klasická společenská témata a nevyžívají se v kritice toho, co už je kritizováno pětatřicet let. BOY to přeťápli hlavně v Insane World, kde se klišovité rýmy střídají s pravidelností střídání dne a noci. Naopak evidentní nadsázka v Anti-social mě pobavila a snesu i agitování v I'm Weird.

Jediné, co mi trochu kazí celkový dojem, je, že se na ípíčku nenachází ještě jedna skladba. (úsměv) Dvě minutky by se na druhou stranu pohodlně vešly a to je v punku jedna písnička jako fík. (úsměv)

Seznam skladeb:

Side A
  1. Anti-social
  2. I'm Weird

Side B
  1. Insane World

Čas: cca 9 min.

Sestava:
  • Martino – zpěv
  • Olda – kytara, zpěv
  • Kelso – kytara, zpěv
  • Rob – baskytara
  • Marten – bicí

ROZHOVOR


http://www.boy-punk.com
www.bandzone.cz/boy
http://www.voltage-shop.com



Zveřejněno: 22. 03. 2013
Přečteno:
3558 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář