Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Odpovídají všichni členové pražské kapely, která má nejblíže k black metalu, ale nebojí se ani punku.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Vek$laŋ vznikl někdy na jaře 2011, pár měsíců po rozpadu !úl.., po kterém spolu zůstali Andy a Vojta odhodláni dál tvořit spolu. Milníkem je příchod bubeníka Viktora. Někdy v té době začíná Andy hrát v Mörkhimmel. Po několika dalších měsících skládání a zkoušení přichází do kapely Slávek – vokalista stejnojmenné kapely. Název „Vek$laŋ“ pro nás asi hlubší význam nemá, vznikl z opileckého recesivního plácnutí. Všechny nás to rozesmálo. Pro Čechy je v tom odkaz na veksláctví, které před listopadem 1989 ještě někteří z nás zažili. Zároveň vyslovení slova „Vek$laŋ“ evokuje jméno nějaké imaginární české mýtické postavy. Co si pod názvem představí lidé v zahraničí, netušíme.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Viktor – bicí
Hraju zhruba od druhý poloviny 90. let. Kde jsem se celou tu dobu potloukal, nestojí za zmínku. Teď jsem s Vek$laŋ a doufám, že je to na hodně dlouho moje poslední zastávka v metalovým šoubyznysu.

Andy – basa
Připadám si občas, hlavně teď v zimě a ve tmě, hrozně starej a sešlej, i když podle občanky bych měl být zrovna na vrcholu sil a s rozjetou kariérou, k čemuž mám zas přístup 14letýho dítěte, co se teda toho věku týče. Hraju od konce základky, což už je 15 let, ale prvních pár let se neslo v duchu nesystematického doprovázení vohulenýho kazeťáku s Dead Kennedys, Nomeansno, Rancid a podobně, to byla ke schopnosti vůbec něco zahrát a k první pořádný kapele, tedu !úl..u ještě dlouhá cesta, mám pocit že za hraní na nástroj se to dá považovat tak maximálně posledních 5 let.

Slávek – vokál
Zdravím redakci FOBIAzine. Můj věk je pro mě někdy sám záhadou. V občance stojí rok narození 1981, což je v mém případě zavádějící. Fyzicky se cítím tak na šedesát a psychicky někde mezi pěti a patnácti. Záleží na náladě a celkovém rozpoložení mysli. Jelikož ve Vek$laŋu trápím hlasivky, žádný nástroj v kapele neobsluhuji. Hlasově jsem aktivní něco mezi deseti až patnácti lety.

Vojta (33) – kytara
Hraju cca 15 let, což se sice stydím prezentovat, zároveň se cítím být živým důkazem toho, že člověk nemusí umět hrát k tomu, aby si zahrál a ještě u toho někoho pobavil. A vlastně se pořád hledá druhý kytarista, ovšem kritéria jsou pro většinu smrtelníků nesplnitelná – musí to bejt náš kamarád a zároveň válet na kytaru, ale zas nám nesmí nutit svoje debilní nápady, těch máme sami už tak víc, než těch kloudnejch.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni?

Vojta: Nahrávka byla pořízena ve zkušebně v Praze-Michli. Nahrával a produkoval náš kamarád Martin Linda (web níže), který stojí mimo jiné za posledním počinem úl.. #2.
Spokojenost jistě cítíme. A jako vždycky – už víme, co chceme příště udělat jinak. Podrobnosti není třeba podrobně rozebírat. Pomalu se v setlistu objevují nové kousky a ty snad nahrajeme do roka a do dne.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Slávek: Texty až na „Zlámané kosti“ jsou moje práce. Ve Vek$laŋu mě ani nenapadlo psát jinak než česky. Témata se zaobírají stavem v mé hlavě a duši, povětšinou negativní a misantropické. Nové texty se přesouvají trochu do jiné roviny. Jedná se o směs hrubosti a pohrdání, samozřejmě s nadsázkou. Texty píšu v psychicky nevyrovnaném rozpoložení a jak si je kdo vyloží, je mi v podstatě jedno.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Vojta: Veškerý artwork kapely má na strosti basák Andy. Je super mít všechno DIY, ale někdo se prostě nadře víc. Andy se postaral i obal k „EPMMXII“, o tom níže...

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Vojta: Od dětství poslouchám hudbu napříč žánry. Tím se v kapele často stávám terčem vulgárního posměchu. Bylo by únavné vypisovat ty NEJ a ještě únavnější by bylo je číst. Je opravdu nemožné vypíchnout třeba jen tři.

Viktor: Podobně jako Vojta se pohybuji napříč žánry, takže je prakticky nemožný cokoliv vypisovat.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Vojta: Zatím jsme nahráli jen pět skladeb. Jeden song by měl vyjít na vinylové kompilaci Damage Done Records, o zbytek nahrávky projevili zájem nadšenci z DéPéHá Prod. & Coor. a rozhodli se ty čtyři skladby vydat modelem DIY, tzn. na pálených CD s jednoduchým obalem, v limitovaným nákladu 66 kusů. Takže sami jsme nic nezkoušeli, oni si nás našli sami. Navíc se 9.3.2013 chystá křest toho cédéerka, nazvaného „EPMMXII“, který proběhne ve Strakonicích na Pekle nad Otavou, tak doufáme, že dojde dost lidí a společně si to užijeme. Zahrají ještě Lahar, Mortifilia a Mururoa. Kdyby měl někdo o to EPko zájem, ať se ozve, buď nám, nebo DéPéHáčku, za 50 Kč včetně pošty ho rádi pošleme po ČR každému.

Slávek: Náš budoucí materiál máme v plánu vydat s bratry v moku Tomorrow´s Hell jako split LP. Nevíme, kdy to bude, ale doufám, že už teď se máte čeho bát.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Vojta: Je to zatím cca 15 koncertů a všichni se asi shodneme na loňské Žilině, nebo poslední Ultimate Mosh II. v Blatné díky skvělému přijetí publika.

Slávek: Pokud nebudu brát v potaz instrumentální výkony kapely a mě, ale čistě jen prožitek/požitek z vystoupení, tak top byl jeden z našich prvních koncertů v pražském Crossu a samozřejmě Žilina.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Vojta: Rádi bychom.

Slávek: Pokud jako zahraničí počítáš i Slovensko, tak přespolní premiéru už máme za sebou a ta dopadla nad očekávání dobře. Ambice tu určitě jsou, ale na zahraniční tour zatím nenastala vhodná konstelace hvězd. Jelikož s naší druhou kapelou hrajeme v zahraničí poměrně často a Vek$laŋ ještě nemá venku regulérní nahrávku, tak jsme zatím ještě nic neplánovali. Ale ten čas, dá-li se stanovit určitě přijde.

Plány do budoucna...

Vojta: Válka s mloky, intergalaktická ruleta...

Slávek: Čekání na novou desku Darkthrone dlouhodobě, krátkodobě si pustit nějakej film z produkce Hammer Film Productions a pak usnout na vavřínech, neboť zítra v práci stroje nepočkají.

Viktor: Skládat, zkoušet, koncertovat a užívat si.

RECENZE

http://bandzone.cz/veklang
http://vekslan.bandcamp.com
http://www.martinlinda.cz
http://bandzone.cz/fan/depeha

Zveřejněno: 05. 03. 2013
Přečteno:
3656 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář