Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Demonical právě připravují nové album. Zeptali jsme se na průběh nahrávání. Zajímal nás i názor na nedávné turné v Rusku. Odpovídal basák Martin Schulman.

Zdravím Demonical! V současné době jste na turné po Rusku. Jaké jsou nejčerstvější zážitky? Jak turné probíhalo? Jací jsou Rusové fanoušci? Jaká byla návštěvnost koncertů?

Rusko bylo skvělé. Byla to naše první návštěva této země a všimli jsme si, že nás tam celkem sledují a fanoušci byly hladoví po švédském death metalu. Jediná obtížná věc byly přesuny mezi koncerty. Ta země je obrovská, takže vzdálenosti mezi koncerty byly někde mezi 600 a 900 kilometry.

Jaká kapela vám v Rusku předskakovala?

Naši krajané Spasmodic s námi odehráli celé turné a na každém koncertu pak s námi vystupovaly vždy nějaké lokální kapely.

Demonical jako kapela vznikla na troskách kapely Centinex.  Byl jsem svého času nadšený z desky Hellbrigade. Jsou už Centinex definitivně uzavřená kapitola nebo uvažuješ o jejich obnovení?

Je to uzavřená kapitola, alespoň pro teď. Mám Demonical a to stačí. Nemám vůbec potřebu hrát stejný death metal ve dvou kapelách.

Poměrně často se vracíte koncertovat i k nám do České republiky. Všiml jsem si, že na některých koncertech jste hráli s Brutally Deceased. Znáš nějaké další české kapely? Jaký je tvůj názor na českou metalovou scénu? Jak se vám u nás líbí?

Koncerty v Čechách si vždycky užíváme, je tam skvělá podpora od publika a vždy dobrá organizace. Brutally Deceased hrají hodně dobrý, opravdu švédsky znějící death metal, takže je hodně žeru. Root, Hypnos a klasika Krabathor jsou některé další moje oblíbené kapely z vaší skvělé země.

Hraješ ještě v kapele Interment. Ta vydala od doby založení (rok 1991) pouze jedno dlouhohrající album. Dále jenom nějaká dema a kompilaci. Nechystáte s Interment novou desku nebo nějaký nový materiál?

Jo, hraju v Interment od roku 2007. Na novém albu se pracuje, vlastně již poměrně dlouhou dobu. Všechno je teď na kytaristovi, aby pro desku napsal nějaký materiál.

Již přes rok máte vydanou poslední desku Death Infernal. Když se ohlédnete zpátky, udělali byste dneska něco jinak? Jak se cd prodává? Jaké byly ohlasy, recenze?

Reakce na „Death Infernal“ byly opravdu dobré a velmi pozitivní, z čehož máme opravdu dobrý pocit. Ale upřímně řečeno jsme nebyli až tak překvapení, protože jsme věděli, že máme v ruce zabijácké album, hned jak jsme ho vydali.
Nyní pracujeme na dalším a během několika týdnů začneme s nahráváním. Toto album bude přirozeným pokračovatelem „Death Infernal“. Žádné velké změny, stále to bude drtící švédský death, ale samozřejmě ještě lepší než předtím…

Nahrávka má skvělý brutální zvuk. Kde jste cd nahrávali? Máte nějaký tajný recept na charakteristický „švédský chřestivý“ zvuk?

Album jsme nahráli v studiu Necromorbus Studios ve Stockholmu, které vlastní a provozuje náš zpěvák. Nahráli jsme tam všechna naše alba a plánujeme v tom pokračovat i v budoucnosti.
Nemáme žádný zvláštní recept na dosažení toho zvuku, je to klasický Boss HM2 pedál, který dělá to kouzlo.

Koupil jsem si od vás tričko se skvělým designem od Costina Chioreana. Dělal vám i obal posledního alba „Death Infernal“. Opravdu se mi líbí jeho práce. Budete s ním počítat i na nové desce a tričkách? Jak jste se dali s Costinem dohromady?

S Costinem jsme pracovali skoro na všech kresbách a návrzích pro Demonical. Je to opravdu skvělý umělec, který rozumí naší vizi a konceptu a nejspíš s ním budeme pracovat i v budoucnosti.
Naše spolupráce začala již v roce 2004 nebo tak nějak, kdy nám dělal nějaké kresby pro Centinex. Od té doby jsme zůstali v kontaktu.

Poslední dobou se snaží spousta mladých kapel hrát a znít jako na  nahrávkách starých Grave, Dismemeber, Entombed apod.  Zaujala tě nějaká mladá kapela, o které si myslíš, že je schopna posunout švédský pure death metal dál?

Jo, ve Švédsku je několik kapel, které se snaží zachytit toho starého ducha a zvuk, mnohé uspějí a některé zase ne. Morbus Chron je jedna z kapel, která porozuměla té esenci. Jsou skvělí.

Celosvětově opět ožívají vinylové nahrávky. Na vašich stránkách lze zatím zakoupit pouze LP „Servant of the Unlight“. Připravujete i ostatní desky na vinylu?

Všechna naše alba vyšla na vinylu, ale poslední 2 jsou již vyprodána, pouze „Servants…“ je stále k dispozici. Vinyl je ten jediný správný formát pro old-school death, vypadá i zní lépe!

Internetem proběhla zpráva, že chystáte příští rok novou desku. Už máte album nahrané? Nebo teprve skládáte? Na co se můžou fanoušci těšit? Kdy se začne deska prodávat a máte už název?

Je to pravda, nyní jsme v před-produkční fázi nového alba. Plánovali jsme nahrávání na konec února, ale z několika důvodů jsme to popohnali již na konec ledna. Album by mělo vyjít koncem května nebo začátkem června a fanoušci můžou očekávat trhající deathové album, nejlepší jaké kdy Demonical vydali!

Každá kapela skládá jiným způsobem. Někdo se zavře do studia a tvoří přímo tam. Někdo má již hotové nápady dopředu. Jak je to u vás? Máte výhradního skladatele nebo se podílí všichni členové kapely?

Já jsem hlavním skladatelem kapely. Skládám a nahrávám syrová dema jen s  kytarou a bicím automatem a potom přednesu své nápady spoluhráčům ve zkušebně. Posloucháme to všichni dohromady a děláme změny, když je to potřeba.
Někdy je finální skladba, kterou můžete slyšet na desce, velmi podobná hrubé demoverzi kterou jsem nahrál doma, někdy je to úplně jiné. I když jsem hlavní skladatel, každý člen kapely může přijít s vlastními nápady nebo podněty. Ale pořád jsem to já, kdo má konečné slovo.

Vždycky jste byli představiteli pravého švédského death metalu. Bude tomu tak i na nové desce? Nechystáte nějaké překvapení například v podobě příklonu k melodiím, klávesám? Jako např. In Flames (i když In Flames vlastně už nejsou death metal – smích)?

Prostě a jednoduše: My hrajeme death metal, takže žádné klávesy, žádné módní kraviny.

Co posloucháte v Demonical vlastně za muziku?

Slyšel jsem hodně muziky, ale poslouchám jenom starý švédský death metal, starý heavy metal a ABBU. Toť vše.

Zaujala tě poslední dobou nějaká nová nahrávka? Co říkáš na nové cd Grave „Endless Procession of Souls“?

Málokdy poslouchám nové nahrávky, držím se starých klasických desek. Nové Grave jsem neslyšel, ale podle mě jejich vrcholné dílo bylo „Into the Grave“.

Hraješ death metal již poměrně dlouhou dobu. Setkáváš se i s ostatními muzikanty. Je scéna ve Švédsku jednotná? Držíte spolu? Zajdete kupříkladu s kolegy na pivo? S kým paří Demonical nejraději?

Ano, potkávám spoustu různých lidí, takže někdy jsou to i hudebníci, ale nechápu, jaký by mělo význam někoho z nich jmenovat.
Upřímně řečeno nevím a ani se nezajímám, jestli je scéna jednotná a kapely stojí při sobě. Děláme si to svoje a hotovo.

Když jsme u toho piva. Co říkáš na české pivo? Chutná ti? Máš nějakou oblíbenou značku?

O pivu nevím nic, protože ho nepiju. Jediný alkohol, který piju, je vodka.

Vždycky se ptám……Chodí lidé na koncerty ve Švédsku? Nebo je to také bída jako u nás v Čechách? Někdy mi přijde, že všichni radši jen sedí doma u internetu, než aby vyrazili na svoji oblíbenou kapelu.

Ano, ve Švédsku lidé na koncerty chodí, ale problém je, že koncerty musí být v pátek nebo v sobotu. Žádné koncerty, kromě těch velkých, se tu nekonají přes týden.

Jaký je tvůj názor na melodický death metal, který pochází také od vás ze Švédska? Zaujala tě nějaká kapela, nahrávka apod.?


Neplýtvám energií a časem na kapely, které pro mě nejsou nijak zajímavé. Takže moje odpověď asi bude „ne“.


Další oblíbená otázka. Myslíš, že stahování z internetu opravdu zabíjí muziku? Nebo spíše pomáhá tomu, aby se muzika dostala blíže k posluchačům?


Ano, zabíjí to muziku. Stahování zabíjí prodej nahrávek a tím i příjem labelů a kapel. Pokud posloucháš desku, měl bys mít v ruce celý produkt a ne jenom civět na zkurvenej displej mp3 přehrávače.

Nicméně možnost sdílení hudby, která je kontrolována a vlastněna kapelami a jejich labely, je dobrá věc, protože takhle můžeš objevit nové věci. Ale když si takhle pár skladeb stáhneš a líbí se ti to, měl bys pak koupit aktuální album té kapely.


Jaké jsou plány Demonical v nejbližších měsících? Nahráváte novou desku. Podpoříte ji nějakým větším turné? Doufám, že se zastavíte i u nás v České republice.


Nahrajeme naše nové album, které zatím nemá jméno, během ledna a února pro vydání koncem května nebo začátkem června u Cyclone Empire. V létě pak budeme hrát na několika festivalech a na podzim chystáme plné Evropské turné.


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných cd a co nejvíce šílených pravověrných fanoušků.


Hail Satan!


http://www.demonical.net/

http://www.facebook.com/Demonicalofficial

http://www.myspace.com/thedemonicalhorde


přeložil Barťas


RECENZE




Zveřejněno: 17. 02. 2013
Přečteno:
3898 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2013 17:25 napsal/a Asphyx
no
v současnosti jen Demonical a Interment....Možná občas někde vypomůže, ale \"hlavní\" kapelou jsou Demonical. Interment vydali zatím jedno album (máme tady recenzi). více o Schulmanově diskografii: http://www.metal-archives.com/artists/Martin_Schulman/10869
01. 03. 2013 15:48 napsal/a Darbujan
Schulmann
Kolik on vlastne tech kapel ma, ztracim se v tom snad uz po Centinex.
17. 02. 2013 13:23 napsal/a KubaAjz
Demonical
žádné klávesy, žádné módní kraviny, miluju Demonical!