Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

Sobota 6.10.2012, Hořovice - AMOK, ASSESSOR, REPULSED

V Hořovicích je pořádán každoročně cibulový jarmark. Lidi blázní už týden dopředu, přijíždějí příbuzní a známí, od patečního večera teče burčák proudem... Po celý den v sobotu jsou přes celé Hořovice podél hlavní cesty a na náměstí stánky se vším možným, nemožným a kýčovitým. A abych přiznal pravdu, tak mě to zas nějak extra nezajímá.

Tohoto dne využívá kapela Amok k pořádání vlastní akce nazvané jak jinak než Onion fest. Na festík si pozve místní punkové a metalové kapely a dvě, tři kapely z "dalekých krajů". A vlastně nebýt této akce, tak by mě vlastně nic nedonutilo na pár hodin se zvednout z gauče a jet se podívat na "cibule" (úsměv).

Nikdy jsem na festivalu nebyl po celou dobu. Vyberu si zajímavou kapelu, v pauze obejdu hořovický mumraj, zajdu na pivko... Loňský rok to byli Amok, Assessor, Avenger, a pokud se dobře pamatuji, tak jsem tenkrát mazal do Prahy na křest CD Blinded kapely Repulse. Na současném osmém ročníku jsem byl opět jen na pár kapel a čirou náhodou znovu to vyhrál místní pořádající Amok a legenda Assessor. Ale hlavně jsem přijel tentokrát kvůli jedné kapele, kterou jsem vlastně přes rok neviděl a byl jsem moc zvědav, jak jí to šlape. Je to přesně jeden rok a šest dní. Tentokrát nemusím do Prahy, protože zapracovala shoda náhod. Onion fest poctili svoji návštěvou Repulsed. Ne, není to překlep. Jsou to zmiňovaní Repulse, kteří si jen trochu upravili jméno.

Dorazil jsem kolem jedné hodiny odpolední, a to už na improvizovaném podiu - "pouliční dlažbě" drtil svůj klasický death metalový set AMOK. Přišel jsem ke konci setu, takže jsem spíše pozoroval okolí a hledal nějaké známé. Ale v každém případě jsem zaregistroval dobrý zvuk, který i v blízkosti dvou třech metrů od pódia byl dobře čitelný. Amok jsem viděl naposled v dubnu v Praze před kapelou Master a určitě na ně třeba v klubu Labe natrefím, tak mně ani nevadilo, že jsem je zmeškal. Tak nic nového v jejich playlistu stejně není a vlastně novinka Wheels of Pessimism je pro mě taky už známá. Jsem zvědav, co nového přinese připravované album.

Procházka po městě a šup zpět na ASSESSOR. Hned to tak nebylo, protože přicházím také v průběhu setu. Upoutává mě baskytara. To, že basu hobluje nováček Martin, už vím. Assessor jsem měl čest v nové sestavě vidět v létě na festivalu Týnecký mazec. A již k výbornému zvuku přihodím k dobru ještě jeden poznatek. Nevím, zda to je náhoda nebo mně pouze utkvěl v paměti jeden jejich koncert bez basy, ale dnes byla perfektně zřetelná. Pěkně a mocně vystupovala na povrch. A můj dojem je takový, že když hrál u kapely ještě Richard, tak jsem basu takto výrazně neslyšel.

Set Assessoru byl zkrácen, což mě moc nepotěšilo, ale na druhou stranu jsem je už také víckrát viděl, takže nakonec nevadí. První píseň (nebo dvě?) mně utekly a vedle legendární klasiky Nářky zapomenutých či Hrad jsem vyslechl skladbu Asesor. Jako bonus byla v setu ještě jedna skladba a k mému údivu to byla slušná vypalovačka Ku-Klux-Klan. A ptám se: Které kapely je tato píseň? Jedná nápověda, i když si myslím, že není třeba: 26. října v rámci mega koncertu v Letňanech zahraje Assessor píseň po boku této kapely.

Na jedno pivko a šup zpět na REPULSED. Před začátkem vystoupení dávám kratší řeč se zpěvákem Martinem Halmou. Dozvídám se, že mají pár nových písní a že to bude takový menší odklon od toho, co doposud hráli. V každém případě budou na novém CD, které by se mělo objevit co nevidět, na konci roku. Awakening je lahodné kytarové intro, které přejde v okamžitou deathcorovou vypalovačku The Scream of Memories. Moc mě to baví, a i když lidí není moc, tak pozoruji, že se baví i oni. Při Silent Eyes pokyvují hlavou, podupují si nohou. Píseň oproti prvnímu nářezu je volnější, plná kytarových vyhrávek a podle mě je nejpovedenější z alba Blinded. A zdá se mi, že je takovou předzvěstí toho "novějšího" směru Repulsed. Před touto písni a po této hodili právě do placu dvě nové skladby, které jsou dle mého mínění hutné, pomalejší válivé death metalové skladby, kde je kladen důraz na kytarovou melodičnost. Napadla mě jedním slovem progrese. Jak často skloňované slovo v dnešní hudbě. Ale budiž. Myslím, že o žádnou zásadní změnu nejde a jen ukazuje kluky, jak se během jednoho roku pěkně posunuli vpřed. Jo, jo. Nové písně jsou super, a jak jsem podotkl, tak se vystoupení líbilo. Těším se na nové CD a myslím, že na křest bych si mohl udělat čas.

Letos pro mě Onion fest skončil. Odcházím spokojený.

Fotky Repulse(d) ilustrační – z loňského festivalu Týnecký mazec.


Zveřejněno: 09. 10. 2012
Přečteno:
4008 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 10. 2012 11:13 napsal/a 4H
Lid
Podle mého odhadu od začátku do konce zůstane málokdo. Průběh festu se koná během toho jarmarku, tak někteří lidi cestují. Nikdy jsem tam také nebyl na cellou dobu, nejzajímavější \"hlavní\" kapely (aspoň pro mě) hrají právě kolem 12-14 hodiny. Letos tam mohlo být na každou kapelu do 30 lidí. Loni aasi 50, možna víc... Ráno a pozdní odpoledne nevím.
11. 10. 2012 10:26 napsal/a pavel
lid
na plakátu čtu že vstup ZADARA? by mě zajímalo kolik tam bylo lídí?? jestli ty metalisti zvedli svoje prdele nebo zůstali sedět doma a pak nadávali že je šecko drahý
10. 10. 2012 16:17 napsal/a Johan
Opraveno,
díky za upozornění...
10. 10. 2012 14:43 napsal/a Pan Kremator
Malý detail
Jenom bych si dovolil poupravit - byl to devátý ročník této akce, příští rok bude jubilejní 10. ročník.