Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Sobota 28.7.2012, Týnec nad Labem, Letní parket Ostrov

Po pár dnech chladného a deštivého počasí se vyhouplo na obloze slunce a pro festival Týnecký mazec to znamenalo příslib do velmi slunného dne plného hudby...

Areál festivalu se nachází v odlehlé části města Týnec, kousek od Kolína, poblíž řeky Labe. Místo pro takové akce jako stvořené a tak není divu, že pořádající kapela Elysium letos připravila už šestý ročník festivalu Týnecký mazec. Pro mě to byla teprve druhá návštěva. Minulý ročník mě přesvědčil, jak zázemím a výběrem kapel (Heaving Earth, Fleshless či Maligmant Tumour...), že to byla dobrá volba, tak proč nenavštívit Týnecký mazec opět. A šestý ročník skýtal nejedno zajímavé jméno. Hlavními taháky letos určitě byli Debustrol a Root, kteří jsou na scéně již pětadvacet let a mají nespočet alb na kontě. Určitě nejde opomenout Assessor, který představuje čerstvou desku a samozřejmě mnou oblíbené Elysium.

Po páté, kdy se mělo začít, se v areálu moc lidi nepohybovalo, avšak později se počet vyhoupl přibližně ke dvou stovkám. Na první dvě kapely jsem zaujal pozici pozorovatele a zpovzdáli s kapelou Feeble Minded je po očku sledoval. Kutnohorští hardcoristé THE HAPPY PISCHCOTS nám toho moc nepředvedli, protože na nás vyrukovali jen se čtyřmi, pěti písničkami. Nevím, kde byl problém, ale půl hodinové zpoždění udělalo své. Po krátké pauze se na pódiu objevili COWARD. Kapela Coward je ze Stříbra a na metalové scéně se pohybuje přes dvacet let. Momentálně představují své nové CD Reunion, z kterého předvedli klipovou píseň Terminate It a celkově jejich set byl poskládán od melodické metalové tvorby s klávesami až po tvrdší thrashové štychy. Osobně mě víc zaujali "Piškoti", ale Coward přitáhl aspoň na parket pár odvážlivců. Slovem pár, myslím skoro doslova pár.

Během vystoupení Coward se zvedl vítr, slušně se zatáhlo a příslib slunného dne byl tu a tam. Respektive byl náběh na deštivý večer a chladnou noc. Nástupem rokycanských FEEBLE MINDED se strhla nejen death/grindová, ale i deštivá smršť. Betonový plac před podiem je zastřešen, což je jen plus a kapela při takovém dešti měla slušně narváno. FM momentálně hrají ve složení Zig, Satris a Wena, tudíž nastoupili bez basáka, který vlastně nedávno odešel a nyní kapela hledá náhradu, respektive by ji už v těchto dnech měla mít. Slušná deathová řež byla ukončena dřív než bylo v plánu a důvodem byl výpadek proudu, který jak jsem se později dozvěděl, postihl celé okolí Kolínska. Není proud... není pivo... není jídlo... víc než hodinové čekání a kupodivu všichni vydrželi.

Ve čtvrt na deset jsme se všichni dočkali. Podium je už připravené a všem je jasné, že na scéně se po blackoutu objeví black metalová legenda ROOT. Přes takřka hodinový skluz Root nikoho neošidili a v šedesáti minutovém vystoupení předvedli průřez tvorbou, a to od nejstarších hitů Hřbitov a 666, až k písním z pozdější doby The Temple in the Underworld, The Book, Necromancy a The Festival of Destruction. Nechyběla ani ukázka z nového alba Heritage of Satan. A právě skladbou In Nomine Sathanas z posledního alba uzavřeli Root svůj set. Big Boss se k mému údivu obešel bez zbytečných proslovů a svých hlášek a kapela se předvedla v dobré formě. Bylo to pěkné a melodické vystoupení, které svižně odsýpalo. Vystoupení dodalo všem energii a po dešti se zlepšila i nálada. A aby ne, když přímo od zdroje obsluha donášela pivo.

Odcházejí pekelníci a na scénu přicházejí řezníci, kteří začali psát své hudební dějiny taky v době dávno minulé. Delší přestavba na pódiu, a tak pauza konečně bez deště byla využita k nezbytnému doplnění tekutin... DEBUSTROL svůj hodinový set otevřeli skladbou Trendshit a taktéž jako v případě předchozí kapely jsme takměř o nic nepřišli, protože zazněly zásadní písně jako Umučená, Údolí Hádu anebo už standardně Masoterian s motorovou pilou. Thrashový nášup byl ukončen klasikou Vyznání smrti. Bylo vidět, že všichni přítomní (nevyjímaje samotný Debustrol) si pořádně koncert užili a proto bych vystoupení kapely, která by nás nejraději přerušila sekerou na dvě části, zařadil mezi dnešní nej večera nebo vlastně už noci.

GOD DEFAMER jsou na festivalu jedinou kapelou ze zahraničí, a to ze slovenského Púchova. Původně měli vystoupit před Root, ale právě z již zmiňovaného časového zdržení byl jejich hrací čas přesunut až po vystoupení Debustrolu. Pozdní čas, který ukrajoval už první hodinu z nedělního dne, měl za následek prořídnutí stavu osazenstva festivalu. A nakonec, co si budeme povídat, většina jich vlastně přišla na předchozí dvě legendární kapely. I přes nemilý úbytek lidí nedali GD na sobě nic znát a kapela odehrála svižný metalový set, který měl docela slušný ohlas. V setu se objevily skladby z posledního a jediného alba Heavenly Hell jako Organization of Fear a pokud se nemýlím, tak kapela pracuje na nových písních a takovou byla Bleeding in Scream. Death metal se spoustou kytarových vyhrávek a myslím, že bych si je klidně dal někde znova. Ojedinělé výkřiky "ještě jednu" nepomáhají. Podle reakce kapely určitě ještě jedna mohla být, ale to už na pódiu vidím stát Jardu Pracnu z Assessoru. 

ASSESSOR jsem viděl už po x-té a docela mě pořád baví. Nakonec mně nevadí, že hrají pořád to samé. I když to tak úplně není pravda. Od svého znovuzrození, kdy začali skladbami ze starého alba Invaze, postupně přidávali do svého repertoáru novou píseň za písní. Nakonec to vše vyvrcholilo v tomto roce vydáním alba Štvanice. Za tu dobu se změnila i trochu sestava a na Mazci se představil Assessor s novým basákem. Svůj "starý" thrashmetalový set rozjíždějí pěkně zostra a to hned skladbami z nové desky. Dvě skladby už znám z live provedení a dvě nové: Vlci v rouše beránčím, Ve znamení štíra, Lidské stádo a Sadistova zpověď. Následuje představení kapely. Roháček si "vzpomíná" na jméno mladého nového basáka Martina a jen doplním, že Martin vypadá plaše a celou dobu je většinou schovaný za mohutným Jardou Pelánem. Ale snad se to časem jistě spraví. Po nových skladbách Assessor najede na dvacetiletou kolej a spustí Invazi, Hrad a Nářky zapomenutých. Skladby jsou staré, ale pořád táhnou a Jarda Pelán hlavnímu zpěvu dodává svým deathovým growlem nový nádech. Pokračuje se dál a Osud zlej, Viking čili Zlo severu a Assessor jsou opět písně ze Štvanice. Set měl být normálně kratší, ale protože už není kam spěchat, tak Assessor v pohodě přehrál celé nové album, což moc u účinkujících nebývá zvykem (pokud to není ovšem nějaký výroční koncert). U mě velký plus. Ještě jedna skladba z alba chybí a na přídavek dostáváme Prasata.

V průběhu vystoupení God Defamer jsem se dozvěděl, že Elysium už nevystoupí, což mě moc zrovna nepotěšilo. Z časových důvodů na vlastní žádost nevystoupil ani Legion, ale to už mi v takových časných ranních hodinách už bylo skoro jedno. Festival Týnecký mazec pokazilo počasí, ale mnohé to neodradilo a ti, co zůstali do konce, si jej určitě užili.

Jiří Sorrowdy Veselý poskytl foto. Děkuji. Celý fotoreport na:
http://www.photomusic.cz/report/1005-tynecky-mazec-2012.html


Zveřejněno: 08. 08. 2012
Přečteno:
3765 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář