ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MORTIFILIA – Fate LP/CD 2012, Magick Disk Musick

„Osud je jak filozofický, tak i náboženský koncept, který vyjadřuje myšlenku, že události v životě člověka, světa a kosmu jsou předem určeny. je to koncept založený na víře, že přirozenou podstatou jsoucna je trvalá kosmická stuktura.“  (tolik na téma osud Wikipedie). Osudem sušické MORTIFILIE se stal švédský melodický death metal. Již 14 let nesešli z této trnité a náročné cesty. Pomalu a s pílí sobě vlastní nesou odkaz severských melodií. A jak se říká, někdy i cesta může být cíl. Možná je to životem v podhůří Šumavy, sychravým počasím nebo jen muzikantskou vírou, ale vždy byli věrni svému drsnému poslání.

MORTIFILIA nám letos dozrála jako kvalitní archivní víno, které si otevíráte jen při slavnostních příležitostech. Vyznavači gotenbugské scény by měli být na pozoru! Hranice stylu nejsou překračovány. Nejsou zde žádné „přebytečné“ klávesy, ani ženské zpěvy. Je to poctivá práce odkazující na slavné kapely 90. let minulého století jako At the Gates, Dark Tranquility, Kalmah, Unleashed, In Flames, Amon Amarth apod. V současnosti se některé jmenované ikony přiklonili jen k melodičtějšímu provedení. Ne tak MORTIFILIA. Ta umně kloubí nářezové pasáže s melodickými vyhrávkami. Přijde mi, že na nové desce více využívají thrashových prvků. Skvěle je zvolena délka skladeb i celého cd. Žádná píseň nestihne nudit zbytečnými preludacemi. Každý song má jasnou, dobře zapamatovatelnou strukturu a velice dobré nápady.

Desku produkoval Miloš Bešta (Asmodeus). Plzeňské Ex-Avik studio dodalo perfektní zvuk, PyHa mastering. Obzvlášť nazvučení kytar dovede pohladit moje zhýčkané uši. Pavel Vrba se za bicími také činí seč může. Jako celek je nahrávka velice kompaktní. Drží pohromadě jako jeden celek. Death metaloví gurmáni určitě ocení i Františkův zpěv. Přijde mi, že je oproti minulému albu hrubší, plnější a více variabilnější. Obal alba je zajímavý. Musel jsem si na něj sice chvilku zvykat, ale nakonec jsem vcelku spokojen. Určitě ho nepřehlédnete. Album vychází jako cd i LP.

Začínáme melancholickou vyhrávkou v Nothing is Lost. Nevím, jestli bývá v Sušici zima jako ve Švédsku, ale já tam ten Gothenburg přímo slyším. Refrén písně jsem nemohl celý den dostat z hlavy. Při Silent Killing vám bude jasné, že toto je koncertní hitovka. Sypou to do nás jako z kulometu. Pak se začne nad rytmem vznášet kytara. Krásný motiv. Fight in the Darkness se převaluje, mačká vás a pokud máte někdy chuť na pořádnou ušní masáž, zde je. Everyone is Guilty. Budete rozdrceni návalem enegie, která z této písně prýští. Budete potichu dýchat a vzpomínat na zlatá 90. léta, kdy melodie v death metalu vládla světu. Další krásná smrtící symfonie. The Broken Promise. Dýchne na vás drsný severský vítr. Kytary vám ošlehají vaše tváře. A Taste of Death. Velice svižné. Sype to. Lavina bicích. Odin se zlobí. Touch of Evil. V této písni se nechte opět unést svěžím motivem. Jen si sedněte a poslouchejte. Všude kolem je spousta sněhu. Holé stromy. Drsné a zároveň s nádechem smutku. Faith. Takováto muzika ve mně evokuje vzpomínky na toulky Šumavou zasypanou bílou peřinou. Mráz kreslí na stromech obrazce stvořené zimním větrem. Skvěle propracovaná vokální linka. K tomu ta jakoby zahálčivá kytara. Člověk se při poslechu stává „básníkem.“ One in the Hundred. Mortifilia se loučí songem ve středním tempu. Další refrén, který si budete rádi a dlouho prozpěvovat.

Celá deska Fate je postavena na jasných skvělých melodiích. Myslím, že dnes, v době, kdy některé slavné gothenburgské kapely stagnují nebo vydávají nemastné desky, se povedlo MORTIFILII překonat svoje vzory. V tom obrovském ranci dnes vydávané muziky MORTIFILIA vytvořila album, které mě přesvědčilo o tom, že melodický death metal není mrtvým stylem. Rád se nechávám unášet poslechem jejich nového cd. Za sebe můžu všem vyznavačům severských melodií jenom doporučit. Skvělé!!

Seznam skladeb:

  1. Nothing is Lost
  2. Silent Killing
  3. Fight in the Darkness
  4. Everyone is Guilty
  5. The Victims of the Others
  6. The Broken Promise
  7. A Taste of Death
  8. Touch of Evil
  9. Faith
  10. One in the Hundred

Čas: 31:22

Sestava:

  • Standa Makrlík – basa
  • Pavel Vrba – bicí
  • Petr Turek – kytara
  • Franta Knetl – kytara, zpěv


ROZHOVOR


http://www.mortifilia.cz/
http://bandzone.cz/mortifilia
http://www.madmusick.cz/mortifilia_store.htm
https://www.facebook.com/mortifilia


Zveřejněno: 11. 10. 2012
Přečteno:
3948 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 10. 2012 06:17 napsal/a Asphyx
to
mi je velkou ctí. To album je opravdu dobrý a řekl bych že po době od psaní recenze ještě roste a zraje! Myslím, že budeš taky spokojen...
22. 10. 2012 23:56 napsal/a 4H
Po delší době
jsem si pořídil něco jen podle recenze.