Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

EVIDENCE SMRTI – Evidence smrti LP 2011, Insane Society

Debut jako hrom, tak by se daly popsat mé první pocity z této bezejmenné desky, která z jara loňského roku vyšla pod hlavičkou Insane Society. Jedná se o první oficiální velkou desku kapely, nicméně ta už má na své pažbě druhý vinylový zářez, v roce 2010 vyšlo jejich první demo (z roku 2008), taktéž v LP verzi.

Ačkoliv je Evidence smrti zaškatulkována jako crustová kapela, kdybych měl člověku, který se s nimi nikdy nesetkal, pouze jedním slovem popsat styl jaký hrají, asi bych se ke crustu také uchýlil. Toto slovo ale nedokáže plnohodnotně vyjádřit vše, co se valí z beden. A to je právě to, čím se pro mě Evidence smrti stala zajímavou a čím mě tak moc baví. Materiál zaznamenaný na drážkách černého vinylu je nekompromisní, temný, ale v žádném případě není monotónní, což mi u drtivé většiny crust smeček vadí. Výborný nápad byl svěřit zvukovou podobu alba Honzovi Kapákovi (Hellsound), který společně s kapelou namíchal správný temný zvukový odér, při tom pěkně čistý, žádné chrastící bedny, až mám při přidání volume pocit, že stojím uprostřed hrající kapely a ta apokalypsa se na mě nemilosrdně valí.

Oproti demu, kde se víceméně pálilo jen ostrými náboji, i když už naznačovalo mnohé, jde tato deska dál a má jednoznačně vyšší úroveň. Songy dostávají jiný, barevnější rozměr, je z nich cítit, že si kluci víc vyhráli se stavbou skladeb a nebaví je jen za každou cenu hrnout to před sebou. Tomu napovídá i délka skladeb, která se logicky o trochu natáhla. A tento přerod se mi moc líbí, zatímco radikální jádro scény s tím možná bude mít problém a dál si razit názor, že vše musí být jen krátké a rychlé. Osm kvalitativně vyrovnaných skladeb mě jednoduše baví. Plynulé změny tempa, kdy crustové sypačky střídá střední hutné tempo, v kterém jsou kytary laděné až do metalu – odkaz na thrash je citelný, a to vše v kombinaci s parádními chytlavými HC melodiemi funguje.

Evidenci smrti si s jinou českou kapelou nespletete, to prostě nejde. Když už by selhaly veškeré argumenty pro chválu hudební stránky, kapela má ve svém středu další trumfové eso v rukávu, a tím je zpěvák Hniloba. Ten hlásá své texty přirozeným a zapamatovatelným hlasem, navíc podávající svůj přednes srozumitelným jazykem, kde si nemusíte civět do textů před sebou, abyste mu rozuměli každé slovo. Jak je jeho vokál přesvědčivý, se dá nejlépe doložit v coveru od americké kapely Nausea (Cybergod), který je zde přetextován do češtiny, a v kterém se s Hnilobou o vokální party podělila Janey, která „štěká“ standardně dobře, ale rozumět jí jde jen minimálně. To nic ale nemění na tom, že se jedná o parádní předělávku, která do celého vyznění zapadá naprosto přirozeně.

Povedené je samozřejmě i celé grafické zpracovaní, u desek Insane Society na žádný grafický brak ostatně ani nenarazíte. Smrtka na obalu nahání hrůzu, za ní se honí na obloze temná mračna, to je předek obalu. Vnitřek patří textům, které jsou v naší mateřštině, tak i v anglickém překladu, navíc je každý text doplněn o komentář kapely. Asi každého rozumně uvažujícího člověka, potěší vysvětlení u poslední věci Vzestup elity, která je namířena proti fanatismu v jakékoliv podobě, HC/punk scénu nevyjímaje. Texty jsou další zajímavou kapitolou. Většinou se jedná o poutavou hru se slovy, zabalenými tak umě, aby nutily člověka zapřemýšlet, žádná laciná prvoplánovitá angažovanost poplatná žánru.

Po, v metalovém podhoubí dobře přijímaných Gride a Lahar, je tady další kapela, která stojí za zvýšenou pozornost. Evidence smrti může dopřát příjemné chvilky i nějaké otevřenější „metle“ a zároveň má schopnost provést člověka tím nejlepším, co se v punk/HC scéně zrovna děje.

Čas: cca 25 min.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. V propasti utrpení
  3. Možná
  4. Zapomeň
  5. Zahnívající svoboda
  6. Strach
  7. Kyberbůh (Nausea)
  8. Vzestup elity
http://bandzone.cz/evidencesmrti
http://www.insanesociety.net

Zveřejněno: 01. 02. 2012
Přečteno:
4083 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 02. 2012 17:06 napsal/a Coornelus
jo!!!
Přesně :-) Kyberbůh je boží. Škoda, že prej už nehrajou.
01. 02. 2012 16:21 napsal/a Johan
Vzývej kyberboha!!!
Tak tahle nahrávka je opravdu super! Dostali mě pánové a hostující řvoucí dáma hned při prvním poslechu...