Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

DMC – Murderous Power CD 2012, Pařát Magazine and Productions

Když se dají dohromady proti někomu (ale i postaví proti sobě) různé korporační společnosti nebo vlády, tak to může vyvolat vražednou sílu, kterých bylo a je na světě vskutku požehnaně... V případě dvou českých společností DMC a Pařát, které spojily společné síly a které také vyvolaly smrtící řež, se jedná pouze o CD Murderous Power. Je to pouze CD a buďme rádi, že smrtící řež si můžeme vychutnat pouze takto v poklidu domova a ne ve skutečnosti...

DMC, že vám to něco říká? Nic? Nevadí, až si poslechnete CD, tak už bude! Ač se to moc nezdá, tak kapela vystrkuje řadu let růžky. Jsou to zkušení muzikanti, kteří mají na svém kontě více demonahrávek, ale jen různé okolnosti nepřály, aby se jím podařilo dát posluchačům nějaké album. Hodně se do fungování kapely projevily různé personální změny, ale to si můžete třeba přečíst už ve zmiňovaném časopisu, protože pokud máte debutové CD kapely DMC, tak jistě držíte i Pařát. Anebo níže pod recenzí je rozhovor se zpěvákem Quatchudem.

Pouštím Murderous Power a v poklidu si prohlížím obal CD. Přední obálka je mistrovský vyvedená. Tank, který právě přejel ruiny rozbořeného baráku a nevinný klučina v popředí. Díváš se do hlavně kanónu a klučina v ruce drží a dívá se sklopenou hlavou na dřevěný meč... Ano, to je válka. Válečnými tématy je ozdoben celý booklet. Ponorka, stíhací letouny, vojáci v zákopech... a i z loga DMC stéká na ruku krev. Apropó, logo DMC je už léta vytvořeno stejným ilustrátorem, grafikem a tím pádem došlo po letech i na tuto spolupráci s vytvořením celé obálky alba. Mistr Deather odvedl pěknou práci.

Pouštím si Murderous Power podruhé, tentokrát jsem to ohulil na plný pecky a nyní je to pravé ořechové... Album má vražednou sílu, přímo mě to vcuclo do toho válečného pekla, ocitl jsem se uprostřed "prokleté války, prokletého světa" a je jedno, jestli je to Moskva, Leningrad, Stalingrad, všude jsou to hroby ideálů a všude kolem bunkrů je rudá... Ač to k tomu nabádá, tak koncepční album to není, ale jsou to jednotlivé příběhy, úryvky válečné historie z 2. světové války, které můžeme klidně vsunout do současnosti. Jsou to jednotlivé příběhy o odvaze, strachu, smrti, životě a jedné globální stupiditě... Je úplně jedno, jaká je to válka. Kdekoliv, kdykoliv... je to svinstvo, není vítězů, není poražených, protože to odskáčou vždy obyčejní lidé.

Od první až k poslední skladbě do vás DMC nasypou pořádnou nálož smrticího kovu. Ihned s první skladbou I'm a Protector budete mít pocit, že se nacházíte přímo v centru válečné vřavy. První skladbě předchází "intro" v podobě skřípotu pásu těžkého tanku, střelby, výbuchů granátů, protiletecké sirény a nekompromisní deathová sypačka začíná. Ozývá se kvílení kytar, peklo je rozpoutáno a následníkem je Grave of Ideals, kde uslyšíme druhý běsnící vokál (tu a tam se ozývá v průběhu celého alba). Většina skladeb je dlouhá k polovině třetí minuty a tak se ve zběsilém tempu rychle přehoupneme ke trojce Subversive of Dreams, která začíná klasickým riffem a opět následuje zběsilá dravost a zničehonic vypálené kytarové sólo. První tři skladby oproti těm dalším, které budou následovat, se jeví trošku monotónní a od titulní skladby Murderous Power mě DMC baví o mnoho víc. Je tady znát trošku střídaní hudebních nálad, občasné přibrzdění zběsilého tempa (i když to jsou jen momenty) a zajímavější momenty, jako například basa, která velmi vkusně vypluje na povrch v polovině skladby. V Come on and Fight je krátce prostřídaná kytara s bicími, a opět vražedné tempo, vzduch protne jako siréna kytara a nastupuje rychle Cursed. Za povšimnutí v této skladbě stojí bručení basy, která u ostatních skladeb je trochu nevýrazná. Je tu poslední skladba a opět se ocitáme pod nelítostným náletem a bombardováním. Křik lidí v Day for My Suicide tě nenechá spát. Kytarové sólo a opět basový part uprostřed skladby. Sebevražedný výstřel, brrr... hnus. Vybavil se mi německý koprodukční film Stalingrad a scéna, kdy se hrstka německých vojáků dostane násilím do důstojnického bunkru a voják Otto, co neuposlechne rozkaz svého kapitána, si prostřelí hlavu... Outro je jen končící válečný děj, klavírní part, lomoz pásu tanku, střelby, pláč dítěte... Album tímto ovšem nekončí a DMC nám nabídli ve svém podání skladbu Cenotaph od Bolt Thrower, která zní moc dobře a možná i předčí originál (i když ten temnější zvuk u BT má něco do sebe).

Jednu malou výtku bych měl, a to, že bych povytáhl trošku výš bicí. Během přehrávaní se mi zdály občas utopené a až právě u Cenotaph se ukázalo, že jsou v cajku. Ale to nic nemění na tom, že si placičku pouštím znovu.

Toto album by se mělo dokola pouštět různým korporačním společnostem a rádoby politikům, a myslím, že by je to odradilo vymýšlet nějaké zhovadilosti. Tato vraždící síla je odstrašující příklad toho nejhoršího, co může být na světě, co může být výplodem chorých mozků. A mám úplně strach, abych se já nebo můj syn, či jiné děti... neocitly někdy v centru takového dění.

DMC chtěli dostat válečnou atmosféru na CD Murderous Power; a vězte, že se jim to vskutku povedlo. Takže střílím do Veselí devět palebných ran.

Seznam skladeb:
  1. I'm a Protector
  2. Grave of Ideals
  3. Subversive of Dreams
  4. Murderous Power
  5. Come on and Fight
  6. Cursed
  7. Day for My Suicide
  8. Outro
  9. Cenotaph

Čas: 25:18

Sestava:
  • Quatchud - zpěv
  • Nagard - kytara
  • Flegin - basa
  • Carlos - bicí

http://bandzone.cz/dmc


ROZHOVOR


Zveřejněno: 06. 07. 2012
Přečteno:
3745 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2012 16:44 napsal/a dagan
musical artillery
DMC hrají old school death metal,ale nevydali se americkou ani skandinávskou cestou,a to jsou plusové body ! Zajímavý vokál,že by slovanský ? Skvělé bicí,album nenudí,tak 5-6 minut navíc by neuškodilo,parádně zahraný cover od UK velmistrů,jen tak dál-90 %.
16. 07. 2012 12:15 napsal/a 4H
Dík
Dík
08. 07. 2012 13:28 napsal/a Asphyx
ano
vynikající práce. Takhle to mám rád. Jak cd, tak recenzi.